Wat is een goede yogastudio?

Wat is een goede yogastudio? Hierbij wat tips

Een yoga studio is als een Indiase tempel

Veel yoga studio’s zijn verbouwde sportscholen. De sfeer van spiritualiteit en India is ver te zoeken. Ook is het vaak een aparte zaal in een sportschool. De yogastudio wordt vaak niet gerespecteerd als een India tempel.

Yogadocent en simple life

Een goede studio heeft spirituele yogadocenten. Een jaar of tien geleden was het niet zo moeilijk om een goede yogadocent te vinden in een yogastudio. Maar helaas is de yogastudio ook terecht gekomen in het commercie circuit. Yoga docenten wonen niet meer in een klein hutje op de hei, maar vaak in grote huizen. Een eenvoudig leven zoals de yogi’s in India is er niet meer bij.  Ook hebben ze vaak ergens een 200 uren yogaopleiding gevolgd en dat was het. Velen hebben niet eens de ashrams in India gezien.

Een goede yogastudio brengt ook spiritualiteit in met de yogadocenten

Yoga is meer dan alleen maar yogahoudingen in de yogastudio. In een goede yoga studio voel je de spiritualiteit, je hoort er vaak mantra’s.  Een goede yogastudio heeft gekozen voor alleen maar yoga en de focus is dan ook 100% op YOGA. Spiritualiteit is verbonden met een yogastudio. Veel yogadocenten kiezen daarom vaak voor een kerk om yogales in te geven.

Een goede yogadocent raakt je in de yogastudio

Veel mensen kiezen yoga om leniger te worden of om af te vallen. Maar bij yoga wordt je geraakt in het hart. Je komt in contact met je gevoelens en emoties. Je kunt emotioneel wat loslaten in een yogales. Dus een traantje laten in de yogastudio of na de yogales is een compliment voor een yogadocent en de yogastudio.

Je komt weerstanden tegen bij een goede yogastudio

Het klinkt misschien raar, maar het is een goede yogastudio geweest wanneer je je irriteerde aan de yogadocent, of aan een moeilijke oefening. Je kunt je zelfs ergeren aan de yogastudio, het is er te koud of te warm. Ik hoorde eens van een yogadocent verbonden met een yogastudio dat een cursist zich ergerde aan de kaarsen die brandden in de studio. Je ego houdt niet van voelen en komt in opstand. Na een aantal yogalessen heb je hier geen last meer van. Bedank de docent wanneer je je irriteerde tijdens de yogales.

Eigen ervaringen

Mijn docenten in de studio vroeger vertelden alleen maar de theorie. Een persoonlijk verhaal zat er bijna niet bij. Je leert het meeste door een persoonlijke band met je leraar. Het is toch mooi wanneer hij vertelt over zijn reizen naar India? Of wat hij beleefde in de ashrams in Azie?

Ontvang je meer in een yogastudio?

Bij een goede docent ontvang je meer dan een yogales. Wanneer je elke week het yoganieuws ontvangt van je yogastudio dan ben je al goed voorbereid op je yogales. Wat is er mooier dan met je studio mee te gaan naar Azie? Een goede studio heeft vaak wel een bibliotheek met honderden yogaboeken, die je kunt lenen. Ik zelf was altijd geïnteresseerd in de chakra’s en koos altijd een docent uit die uitgebreide yoga chakracursussen verzorgde.