Waarom yoga in de Himalaya

Waarom yoga op het dak van de wereld

Waarom yoga in één van de hoogste steden van de wereld? In de zomer van 2023 vertrek ik voor de vierde keer naar een bijzondere plek voor yoga. De provincie Ladack in India geeft je als yogi zoveel extra’s.

Yoga en het lichaam laten acclimatiseren

Je kunt op twee manieren naar het dak van de wereld. Door de bergen kun je naar Leh met een auto of bus. Dit is eigenlijk het beste. Het lichaam went langzaam aan de hoogte. Hoogteziekte komt voor op 3500 meter hoogte, zelf heb ik er snel last van. Maar ik ga met het vliegtuig. Wanneer je dan aankomt in Leh, de hoofdstad van Ladack, dan moet je twee dagen het heel rustig aan doen. Het lichaam maakt extra rode bloedlichaampjes aan om het weinige zuurstof beter naar de cellen in het lichaam te brengen. Waarom yoga op het dak van de wereld? Het antwoord is niet in denken te vatten, je voelt het op die hoogte. Ik heb wel eens gehoord dat bergbeklimmers spirituele belevenissen hebben boven de 4500 meter.

Yoga dicht bij God

De eerste keer dat ik in Ladack was zag ik een bord met de tekst “je bent hier het dichtste bij God, wanneer je met hem wil praten, doe het nu”. Zo voelde het ook voor mij. Door de ijle lucht, de natuur, de Boeddhistische tempels en de vele Tibetanen die daar leven is het een spirituele plek. Je ziet de spiritualiteit overal om je heen. Overal gebedsmolens, tempels, tibetaanse vlaggetjes en mediterende mensen.

Waarom yoga op 3500 meter
Yoga met de monniken in de Himalaya

Waarom yogales in de Himalaya en de stilte

Wanneer je yoga en meditatie in stilte ervaart dan kom je nog gemakkelijker dicht bij jezelf en in je eigen energie. Mij geeft het ook een gevoel van nietigheid, de bekende spelt in de hooiberg. Waarom yoga tussen die gigantische bergen? Het antwoord ligt in de stilte.

Waarom yoga in de stilte

 

Ook jij kunt weer virtueel meereizen naar het dak van de wereld.