vrijheid en yoga

Vrijheid en yoga het begint met de innerlijke vrijheid

De wereld dat ben jij

Yoga en vrijheid,  ik schrijf dit blog in mei 2022 en over twee dagen vieren we de vrijheid. Veel mensen gaan dan met de gedachten naar de oorlog. Ook staan velen stil bij de vrijheid die wij mogen ervaren in Nederland. In de coronatijd waren er veel mensen die bang waren dat we in een dictatuur terecht zouden komen. Er waren zelfs protesten in de grote steden. De persvrijheid was zelfs in het gedrang zeiden ze. Als yogadocent zag ik dat het vaak mensen waren die niet vrij in hun lichaam zitten. Ook kan een beperktheid in het denken het gevoel geven dat  de wereld niet veilig is. Kortom wanneer jij bewust bent dat je in een vrij lichaam zit, dat je je gevoelens vrij kunt uiten en dat je je gedachten vrij kunt delen dan ziet de wereld er ook anders uit. De kreet hier boven komt van Krishnamurti.

Vrijheid en yoga de innerlijke en de uiterlijke wereld

Tijdens de crisis van 2020 gingen veel mensen te veel naar de uiterlijke wereld. Ze lieten al die prikkels van televisie, radio, sociale media, de complotverhalen, enz. binnen komen. Dit gaf zelfs bij velen depressie en stress. Zelf ging ik in maart 2020 naar de innerlijke wereld, de wereld van voelen, yoga, meditatie. De televisie ging niet meer aan, de toespraken van Rutte hoorde ik de volgende dag wel van de cursisten of de buren.  Zo zocht ik de rust op in de uiterlijke wereld, kocht een jaarkaart bij Park de Hoge Veluwe. De uiterlijke wereld van de natuur gaf zoveel rust. Hoe heb jij de uiterlijke onrust uit je leven verbannen?

yoga vrijheid

Yoga vrijheid en zelfreflectie

Van elke crisis kun je leren en zelfreflectie en yoga horen bij elkaar. Yoga is helaas bij veel sportscholen vervallen tot gymnastiek met een yoga sausje. Maar door meditatie, stilte en retraites kom je jezelf tegen en dat geeft innerlijke groei. Zelfs bij de yogaoefeningen kom je je blokkades tegen in het lichaam. Met welk chakra is deze blokkade verbonden en wat zegt het van jou? Voorbeeld: veel mensen waren angstig, er werd zelfs toiletpapier gehamsterd, angst zet zich vast in de benen en in de longen. Het virus zette zich ook vast in de longen. Toeval? Door aan je blokkades te werken, of het nu de lichamelijke zijn of de mentale, ervaar je een innerlijke yoga vrijheid.

Vrijheid en yoga geeft spirituele wijsheid

De afgelopen decennia liepen de kerken leeg en mensen kozen voor de materie, geld, een groot huis en een mooie auto. Toen kwam de crisis en ze zaten te klagen over minder geld en dat de boot verkocht moest worden. Misschien klinkt het zweverig, maar door spiritualiteit op te zoeken in je leven ontvang je ook een vrijheid. Ik heb nooit veel waarde gehecht aan de materie, woon nog in hetzelfde flatje als dertig jaar geleden. Kan nog steeds rondkomen van ongeveer duizend euro. Dit minimaliseren gag mij zoveel vrijheid, alle geld ging niet naar de materie maar naar een beleving. Reizen, maar 20 uur werken, veel in de natuur zijn, enz. Ook de kennis uit de Bijbel, de oude Indiase geschriften gaven veel vrijheid.

Video uit stadsmuseum Amsterdam

Ervaar de yogavrijheid met een yoga proefles

Je kunt altijd een yoga proefles ontvangen in Epse, Twello en Terwolde om zo de totale vrijheid te ervaren. In Deventer wordt er op verschillende plekken les gegeven.