vrije yoga

Vrije yoga geeft innerlijke vrijheid

Vrije yoga, volgens veel mensen gaan we naar een tijd toe dat we in een dictatuur terecht komen. De computer, de elite of de overheid heeft ons volledig is de greep. De mensen die dit denken proberen de vrijheid te behouden of terug te winnen door zelfvoorzienend te worden. Ze verbouwen hun eigen groente, hebben zilver in huis voor het geval de banken omvallen en een walkietalkie om contact te houden met de mensen in hun bubbel.

Vrije yoga en Krishnamurti

De vrije yoga heeft veel van Krishnamurti in zich. Een mooie uitspraak van hem was “de wereld dat ben jij”. Wanneer jij jezelf innerlijk vrij maakt, dan voelt de wereld om je heen ook anders. Alleen al het inzien dat je opvoeding, de mensen om je heen, enz. je bewust of onbewust beperkingen opleggen. Wanneer je innerlijk vrij bent dan komen je acties vanuit je hart en niet meer vanuit je hoofd.

Mediteren en vrije yoga

Bij mediteren kom je jezelf tegen. In het begin voel je misschien je lichaam dat tegensputtert tijdens het lange zitten. Dan kom je de onrust tegen in je hoofd en zo kom je telkens andere “lagen” tegen. Je kunt het zien als een ui, telkens gaat er weer een schilletje af, tot je bij je eigen blanke pit komt, daar zit de vrijheid. Vrije yoga brengt je dichter bij jezelf.

Vrijeyoga en Berry Steenbruggen

Toen ik nog voor een baas werkte verkocht ik mijn ziel. Het was interessant om bij een computerbedrijf te werken en veel geld te verdienen. Maar de prijs was hoog. Tijdens de afgelopen 35 jaar yoga heb ik mij steeds meer vrij gemaakt. Zelfs de yogavereniging legde mij allerlei regels op die de vrijheid deed beperken. Je komt natuur nooit helemaal vrij van conditioneringen. Maar de vrije yoga maakt je steeds meer bewust van je innerlijke vrijheid.