VOLLEDIGE ADEMHALING
Is ademhalen voor jou misschien niet de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je benauwd bent, adem tekort komt, hetzij door bronchitis of astma dan is de volledige ademhaling goed? Dan gaat in- en uitademen niet vanzelf, maar kost het je voortdurend veel energie. De volledige ademhaling zorgt ervoor dat je ademcapaciteit vergroot wordt, waardoor je meer energie krijgt en beter kunt ontspannen. Bij deze manier van ademhalen word je je bewust van drie verschillende ademhalingen. Je mooie drie-eenheid (de buik-, de borst- en de flankademhaling) worden verenigd in een natuurlijke ritmische beweging.
VOLLEDIGE ADEMHALING, ADEM IN EN ADEM UIT
Ademen, het klinkt eigenlijk heel vanzelfsprekend, je hoeft er helemaal niets voor te doen. De spieren die je laten ademhalen hoeven namelijk niet door je hersenen aangestuurd te worden. Dat verklaart waarom je blijft ademhalen wanneer je slaapt. Toch is het goed om wel eens bij je ademhaling stil te staan, ook al gaat het vanzelf. Stress kan mogelijk een oorzaak zijn van een korte, gejaagde ademhaling, maar ook omgekeerd. Een slechte ademhaling kan er voor zorgen dat je minder goed in je vel zit. Wanneer je je bewuster wordt van je adem, ga je bewuster ademhalen en kun je je kwaliteit van leven verhogen.

VOLLEDIGE ADEMHALING, ONLOSMAKELIJK VERBONDEN MET YOGA
Met behulp van de volledige ademhaling leer je niet alleen rustiger en langer te ademen, maar ook vollediger, de “volledige ademhaling” dus. Veel mensen ademen maar liefst 15 keer per minuut, terwijl 7 keer eigenlijk al voldoende is. Tel nu maar eens bij jezelf na, aan hoeveel ademhalingen per minuut, kom jij? Yogi’s geloven dat een langere ademhaling ook een langer leven geeft en is daarom een aandachtspunt voor de yoga. Sommigen beweren zelfs dat we bij onze geboorte een bepaald aantal ademhalingen hebben meegekregen. Wanneer we de ademhaling zo lang mogelijk maken, zouden we ons leven dus kunnen verlengen. Een voorbeeld uit de dierenwereld: een reuzenschildpad ademt maar vier keer per minuut en kan wel 100 jaar worden!
DE VOLLEDIGE ADEMHALING, LAAT LICHAAM EN GEEST VERBINDEN
De volledige ademhaling kunnen we in drie gedeelten splitsen, de buikademhaling, flankademhaling en de borstademhaling. Wanneer we inademen en de longen vol worden, trekt het middenrif samen, het trekt strak en daalt maar liefst zo’n acht à twaalf centimeter. Vervolgens ontspant het middenrif weer zodra we uitademen en gaat het daarna weer omhoog. Ten gevolge van overgewicht en te weinig beweging zijn de middenrifspieren bij velen van ons lui geworden. Je spieren worden niet meer voldoende aangespannen en ontspannen. Tijd om er iets aan te doen!
DE VOLLEDIGEADEMHALING, BUIK, BORST EN FLANK
De buikademhaling is het meest effectief, op deze manier ontvang je de meeste ontspanning. Veel mensen vinden dit moeilijk, terwijl we het als baby al van nature toepassen. De flankademhaling pas je toe bij lichamelijke inspanning, zoals hardlopen. Wanneer we gestrest zijn, schakelen we hier automatisch over op de flankademhaling. Bij de hoogste, de borstademhaling, voorzien we de adem tot in de topjes van onze longen van zuurstof. Dit gebeurt bij zeer hoge inspanning, bij angst- of paniekaanvallen of in levensbedreigende situaties.
VOLLEDIGE ADEMHALING EN YOGA
Met yogaoefeningen kun je de drie ademruimten mooi stimuleren. Je word je bewust van het gevoel van de adem. Je herkent ook eerder een gespannen ademhaling. Dus wanneer je nog eens gespannen bent en de borstademhaling voelt. Die herkenning van de adem zorgt ervoor dat je vanzelf minder hoog ademt.

VOLLEDIGEADEMHALING, WANNEER EN WAAR JE OOK BENT
Ga in een comfortabele houding zitten of languit op je rug liggen, zet een timer op drie minuten en sluit je ogen. Stuur je adem naar je bekken en laat het langzaam aan naar boven gaan. Tot in je sleutelbeenderen kun je ademen en adem dan langzaam weer uit. Herhaal dit en tel het aantal inademingen totdat de timer afloopt. Na een aantal weken regelmatig oefenen, merk je na een tijdje dat je minder ademhalingen nodig hebt. Je ademhaling wordt langzamer en rustiger en je kunt ook meer ontspannen, beter slapen, enz. Wanneer je aandacht afdwaalt tijdens een asana, kan de ademhaling een mooi hulpmiddel zijn om je te focussen. Focus is immers aandacht, aandacht is liefde en liefde is genezing! De volledige ademhaling geeft een ontspanning. Een fijne concentratie die je brengt in het hier en nu en je tenslotte ook nog een heerlijke onderrugmassage cadeau geeft.
Voel wat de volledige ademhaling deze week voor jou kan op de yogamat. Ook bij de wateryoga kun je de volledige ademhaling mooi bewust worden.