voetenyoga

Voetenyoga ontspant in de yogales

Voetenyoga in Deventer en omgeving

voetenyoga
trakteer je voeten met yoga

voetenyoga in Deventer, voeten …………………in de afgelopen 20 jaar heb ik als tenenlezer heel veel voeten gezien. Ook kwam het voor dat ik die tenen wel kon  lezen maar niet de voeten aan mocht raken.  Die  voeten en tenen zijn het spiegelbeeld van wie je bent. Tenenlezen en yoga is een mooie combinatie.

Vroeger liepen we op op blote voeten. Onze voeten zitten nu dus in  schoenen.  Soms zijn die schoenen zelfs te klein en knellen de voeten af, we denken dan dat dit toeval is. Vroeger liepen we op zachte grond en nu lopen we  op stenen en betonnen vloeren. Hierdoor worden bloedvaten en zenuwen dichtgedrukt. Beter is schoenen dragen van natuurlijke materialen met zachte zolen en op blote voeten lopen. Achteruit lopen is heel goed en kan een nieuw loopgevoel geven. Het traint ook het coördinatievermogen van de hersenen. Het is zeer effectief om wat yogayoga te doen.

Voeten yoga en de chakra’s

In het midden van je voetzool ligt dus je derde chakra voetchakra, dat bij de voetreflex je solar plexus wordt genoemd. Via dit voetchakra wordt de fijnestoffelijke energie opgenomen uit de aarde. Deze energie geeft ons het gevoel dat we geaard zijn en onderdeel vormen van de wereld. Wanneer de voeten gevoelig zijn geworden bij de voetenyoga dan kun je op de uitademing drukken op het punt wat onder de bal van de voet ligt en dan in het midden. wanneer de voeten niet zo gevoelig zijn doe je dit op de inademing. Er zijn niet voor niets veel uitdrukkingen over de voeten en tenen.

Enkele uitdrukkingen zijn ;

Op je tenen lopen. Met beide benen op de grond staan. Geen poot om op te staan. snel op de tenen getrapt te zijn. een wit voetje halen, enz

Bij deze  uitdrukkingen wijzen zie je de  belangrijk de stevige relatie tussen de aarde en de voeten. Het is dus goed om je voeten te verwennen door middel van een bezoek aan de pedicure, een tenenlezer, een voetreflex therapeute of zelf de voeten insmeren met een voetcreme en ze een beetje masseren. Bij de yoga kun je de voeten op veel manieren stimuleren. Wij  aarden / gronden bij de yoga. Hierdoor sta je steviger, vol met kracht en zelfvertrouwen. Kunnen oefeningen doen waarbij de voeten hoger dan het hoofd zijn. En natuurlijk zijn er veel losmaakoefeningen bij  de yoga. Enkele oefeningen  zijn:

Voetenyoga brengt je in het hier en nu

Mudra: Gyan mudra De toppen van de duim en wijsvinger van beide handen raken elkaar, de ander vingers zijn recht maar ontspannen. Deze mudra stimuleert het wortelchakra en helpt met aarden. Je wordt er kalmer door en het verbetert je concentratie.

Houdingen: Terwijl je in de berghouding staat: je tenen krommen naar de grond. Terwijl je in de berghouding trek je je tenen op richting de scheenbenen. Je 8 kleine tenen op de grond duwen en de grote tenen omhoog laten komen. Vanuit de berg op een inademing op je tenen staan en op een uitademing weer op platte voeten. Op een been staan en andere been optillen, bovenbeen is parallel aan de grond en draai rondjes met je enkel. Daarna wisselen van been. Liggende boomhouding

BIJ VEEL YOGAVORMEN STAAN DE VOETEN CENTRAAL

Liggende vlinderhouding: Lig op rug en buig nu je benen. Knieën wijzen naar het plafon. Leg dan enigszins je beide knieën naar buiten op de grond of op een kussentje. Je voetzolen raken elkaar aan. Je armen liggen ontspannen naast je lichaam. Als je last hebt van je rug zet dan je voetzolen wat verder van je bekkenbodem vandaan. Adem rustig in en uit. Breng je knieën weer naar elkaar toe en zet je voetzolen weer op de grond. Adem diep in en bij uitademing schuif je de benen gestrekt weer neer en voel je na in savasana Werking: Het is een goede voorbereiding op meditatie zithoudingen. Je lichaam wordt goed geaard met de voetenyoga en verbindt de energiestromen van de voetchakra’s met elkaar. De binnenkant van je dijen worden gerekt.

1ste tibetaan Sta in de berghouding en strek je armen zijwaarts op, schouderhoogte met handpalmen naar beneden. Schouders zijn ontspannen. Dan draai je rechtsom met de klok mee. Zet dan je voeten op heupbreedte en je handen in je heupen en adem diep in en uit door je neus. Werking: goed voor je evenwichtsgevoel en heeft een verjongend effect. Door met de klok mee te draaien, raak je beter geaard bij de voetenyoga. Aarden is verbonden met het eerste chakra, je basisveilgheid. Door te draaien slinger je je energieveld schoon. In het begin kan dit nog een heftig effect hebben maar  het draaien kan je ook helpen met het oplossen van blokkades.

Je kunt natuurlijk altijd naar je voeten toe ademen bij de voetenyoga.

Voetmassage: Een voetmassage met een lekkere olie. Je kunt ook je voeten masseren met een tennisbal bij de voetenyoga.

Edelsteen: Een Heliotroop / Bloedsteen is aardend en brengt balans. De steen werkt ook kalmerend en vergroot de zelfbeheersing en controle bij irritatie en agressie en ongeduld. De Carneool helpt ook met aarden en beschermt tegen negatieve trillingen.Je krijgt er meer gevoel voor humor door en je krijgt meer levenskracht en vitaliteit.

Heb je nu nog vragen over de voetenyoga of over het aarden. Stel ze dus gerust. Heb je andere vragen op het gebied van yoga, mudra, meditatie en ademhalingsoefeningen dan kun je altijd mailen naar info@yogaberrydeventer.nl

Voor meer informatie over  yoga in Deventer,  Deventeryoga