voeten

Voeten bij de yoga in Deventer en Twello

Voeten, toen ik begon met yoga zo’n 40 jaar geleden, vond ik het aarden met de voeten zo bijzonder. Mijn eerste cursus voetmassage was dan ook al snel gevonden. Daarna ging mijn interesse uit naar voetreflex. Nu al 20 jaar lees ik tenen en vertellen je tenen wie je bent.

Er zijn heel veel yoga oefeningen met de voeten en deze oefeningen zijn heel goed te combineren met een hele uitgebreide ontspanning.  Kortom een yogales waarbij je de voeten veel gebruikt geeft een diepe ontspanning!


voeten bij de yoga in Deventer

 

 

 

 

Informatie over de voeten

Voeten …………………sommige mensen gruwelen ervan, maar je voeten zijn het spiegelbeeld van je lichaam.  Vroeger liepen we op blote voeten. Onze voeten zitten nu in te krappe schoenen,  dicht gekneld vooral in de winter. In plaats van op zachte grond lopen we nu op stenen en betonnen vloeren, waardoor we de spanning minder goed kunnen laten afvloeien. Daarom geef ik veel aardingsyoga oefenen in de yogales. Hierdoor worden bloedvaten en zenuwen dichtgedrukt. Het is beter schoenen te dragen van natuurlijke materialen met zachte zolen of op blote voeten lopen. Achteruit lopen is heel goed en kan een nieuw loopgevoel geven. Het traint ook het coördinatievermogen van de hersenen. Het is zeer effectief om  voetoefeningen te doen.

voeten yoga

In het midden van je voetzool ligt je voetchakra, dat bij de voetreflex je solarplexus wordt genoemd. Via de voetchakra wordt energie opgenomen uit de aarde. Deze energie zorgt er voor dat we ons lichaam beter voelen en spanningen kunnen laten afvloeien.

Enkele uitdrukkingen zijn ; “Met beide benen op de grond staan, weten waar je staat, op eigen benen staan, op goede voet staan. Deze uitdrukkingen wijzen erop hoe belangrijk de stevige band tussen aarde en voeten is voor ons.

Het is dus goed om je voeten te verwennen door middel van een bezoek aan de pedicure voetreflex therapeute of een yogales.

Het is ook goed om te aarden. Hierdoor sta je steviger in het leven, vol met kracht en zelfvertrouwen. Vaak zijn kinderen  niet goed geaard, daarom “stuiteren” ze op de aarde.

Enkele oefeningen die hierbij helpen zijn:

Mudra: Gyan mudra De toppen van de duim en wijsvinger van beide handen raken elkaar, de andere vingers zijn recht maar ontspannen. Deze mudra stimuleert het wortelchakra en helpt met aarden. Je wordt er kalmer door en het verbetert je concentratie.

Yoga Houdingen: Terwijl je in de berghouding staat: je tenen krommen naar de grond. Terwijl je in de berghouding trek je je tenen op richting de scheenbenen. Je 8 kleine tenen op de grond duwen en de grote tenen omhoog laten komen. Vanuit de berg op een inademing op je tenen staan en op een uitademing weer op platte voeten. Op een been staan en andere been optillen, bovenbeen is parallel aan de grond en draai rondjes met je enkel. Daarna wisselen van been. Liggende boomhouding

 Liggende vlinderhouding: Lig op rug en buig je benen. Knieën wijzen naar het plafond. Leg dan je beide knieën naar buiten op de grond of op een kussentje. Je voetzolen raken elkaar aan. Je armen liggen ontspannen naast je lichaam. Als je last hebt van je rug zet dan je voetzolen wat verder van je bekkenbodem vandaan. Adem rustig in en uit. Breng je knieën weer naar elkaar toe en zet je voetzolen weer op de grond. Adem diep in en bij uitademing schuif je de benen gestrekt weer neer en voel je na in savasana werking: Het is een goede voorbereiding op meditatie zithoudingen. Je lichaam wordt goed geaard en verbindt de energiestromen van de voetchakra’s met elkaar. De binnenkant van je dijen worden gerekt.

Tibetaantjes

1ste tibetaan Sta in de berghouding en strek je armen zijwaarts op, schouderhoogte met handpalmen naar beneden. Schouders zijn ontspannen. Dan draai je rechtsom met de klok mee. Zet dan je voeten op heupbreedte en je handen in je heupen en adem diep in en uit door je neus. Werking: goed voor je evenwichtsgevoel en heeft een verjongend effect. Door met de klok mee te draaien, raak je beter geaard. Aarden is verbonden met het eerste chakra, je basis veiligheid. Door te draaien slinger je je energieveld schoon. In het begin kan dit nog een heftig effect hebben maar  het draaien kan je ook helpen met het oplossen van blokkades

VOETEN HOUDEN VAN

Voetmassage: Een voetmassage met moeder aarde olie / voetchakraolie van De Groene Linde is ook heerlijk. Je kunt ook je voeten masseren met en tennisballetje of een stekelballetje

Edelsteen: Een Heliotroop / Bloedsteen is aardend en brengt balans. De steen werkt ook kalmerend en vergroot de zelfbeheersing en controle bij irritatie en agressie en ongeduld. De Carneool helpt ook met aarden en beschermt tegen negatieve trillingen.Je krijgt er meer gevoel voor humor door en je krijgt meer levenskracht en vitaliteit.

ademhalingsoefening: Deze ademhalingsoefening doe je liggend in savasana. Adem in via je voeten en uit via je voeten. Observeer terwijl je rustig ademhaalt en concentreer je op je voeten. Neem de voetchakra’s BEWUST waar. Stel een warme stroom voor die vanuit de aarde via je voetchakra’s je voeten binnenstroomt. De warmte van de aarde stijgt vanuit de voetzolen op via je benen op naar je lichaam. De warmte stroomt met de adem tot in je hoofd en kruin. De energie stroomt vrij en ongehinderd door alle delen van het lichaam en iedere cel van je lichaam.

Heb je nog vragen over je voeten of over het aarden? Stel ze gerust. Heb je andere vragen op het gebied van yoga, voeten,  mudra’s, meditatie en ademhalingsoefeningen dan kun je mailen naar info@yogaberrydeventer.nl

Met yogagroet,

 

Berry