Vliegtuig yoga, voor een gezonde reis

Vliegtuigyoga, let op de risico´s

Vliegtuig yoga, als yogadocent reis ik jaarlijks naar Azië voor bijscholingen. Vaak zie ik mensen uit het vliegtuig komen met veel lichamelijke  ongemakken. Dikke enkels komen vaak voor maar zelfs mensen die een longembolie oplopen tijdens een vliegreis. Tijdens mijn laatste reis hoorde ik van iemand dat zij dagen lang last had van de rug na een vliegreis van 14 uur.  Trombose hoor je ook regelmatig. Met simpele yogaoefeningen kun je veel ongemakken voorkomen.

Vliegtuig yoga en mindfulness

Bij yoga in het algemeen doen we al heel veel aan mindfulness, maar bij vliegtuigyoga kun je nog meer mindfulness zijn.  Omdat de yogahoudingen subtiel zijn kun je nog meer letten op de details. Gaan de schouders niet omhoog wanneer het niet nodig is. Adem je door, enz.

Vliegtuigyoga en lopen

Wissel de yoga veel af met lopen, strekken en ga telkens in andere houdingen zitten. Lopen moet je zeker regelmatig even doen. Loop naar achteren in het vliegtuig bij een lange vlucht, daar staan altijd wel mensen  te wachten voor het toilet en de stewardessen zijn daar ook vaak in het keukentje. Een praatje is daar snel gemaakt en je kunt meteen een drankje vragen. Veel drinken is belangrijk, geen alcohol,  tijdens je vlucht. Mijn favoriete drankje is tomatensap.

 

vliegtuig yoga en mindfulness
Vliegtuigyoga, veel ruimte heb je niet nodig

Bij bovenstaande foto trek je op de uitademing om de beurt een knie naar de borst. Op de inademing de voet weer op de grond zetten. Let erop dat je de schouders niet optrekt en dat je de voet ontspant aan de enkel wanneer je knie naar de borst trekt.

Vliegtuigyoga en temperatuur

De temperatuur is ook vaak wisselend in een vliegtuig. Ik ben altijd verbaasd over mensen met een hemdje aan. Bij lange vluchten, vraag om een deken. Het houdt je spieren warm.  Ook wanneer je wilt slapen kom je gemakkelijker in slaap met een dekentje over je heen.

vliegtuig yoga
vliegtuigyoga en je komt fit aan op je bestemming

Oefening met ademhaling

Bij bovenstaande oefening ga je met je armen naar voren op de uitademing en op de inademing de handen en armen boven je hoofd strekken. Je strekt dan meteen je rug. Je kunt ook de buikademhaling doen. Inademend je armen verticaal boven je hoofd en je buik wordt dikker.

vliegtuig yoga