Visueel beperkt of blind

Visueel beperkt of blind, yoga voor de zintuigen

Visueel beperkt of blind, yoga haalt je uit de duisternis. De afgelopen 35 jaar als yogadocent ben ik nooit iemand tegen gekomen die visueel beperkt was of blind. Maar ik heb het geluk gehad om Ans, gefingeerde naam, tegen te komen. Het klikte meteen tussen ons. Als grapje zei ik tegen Ans “yoga maakt een Jules de Corte van je”. Ik had wel eens gehoord dat Jules dorte zijn zintuigen super gevoelig en scherp waren. Intussen komen Ans ik al heel lang bij elkaar. De yoga vult mooi de therapie aan die ze volgt en de blokkades die ze al had voor ze blind werd zijn aardig opgeruimd. Daardoor staat ze nu anders in het leven.

Visueel beperkt of blind, hoe ziet een yogales eruit?

De yogales begint met het bewust worden van de wereld om Ans heen en wat ze voelt. Ans is blind maar ervaart wel licht. Dat licht, daar heeft ze last van. Ook verandert de kleur, heel vaak ziet ze na de yogales de kleur groen, de kleur van het hartchakra, groen. We hebben een vast programma van yoga, ademhalingsoefeningen, visualisatie en het scherp maken van de zintuigen. Ans kon al na een paar maanden veel beter haar handicap relativeren. Ook de yoga gereedschappen van loslaten, bij je gevoel blijven en beter omgaan met prikkels past ze nu goed toe in het dagelijks leven.

slecht ziend of blind, yoga

Visueel beperkt of blind, wat heb ik, als yogadocent, geleerd van Ans

Er ging niet alleen een wereld open voor Ans, maar ook voor mij als yogadocent met 35 jaar ervaring. Ik leerde van Ans hoe fijn het is dat iemand het begrijpt. Ik hoef als yogadocent niets meer te vragen, want Ans moest al jaren lang telkens aan verschillende mensen van alles uitleggen. Ik leerde van de kleuren die Ans zag en dat dit verbonden was met hoe zij zich voelt. Ik dacht in het begin toen ik Ans leerde kennen dat iemand die visueel beperkt is of blind, weinig prikkels binnen krijgt, maar dat bleek niet zo te zijn, de yogalessen worden hierop afgestemd.

Blindenyoga

Zelf heb ik wat moeite met het woord blindenyoga. maar het blijkt dat er veel op wordt gezocht onder google.

Trakteer jezelf

De eerste yogales is een yogacadeautje, we voelen samen aan of het klikt en je ontvangt een yogales op maat. Mail info@yogaberry.nl