Hoe leeft een yogi?

Vijf Tibetanen, blijf jong en gezond

Vijf Tibetanen yoga 

Vijf Tibetanen, de yoga oefeningen ( tibetanen yoga)  zijn afkomstig van Tibetaanse monniken, die ver van de bewoonde wereld in de bergen van de Himalaya leefden, en de oefeningen al eeuwenlang doorgeven aan volgende generaties. De oefeningen bleven een goed bewaard geheim tot een Engelse officier op een reis door de Himalaya bekend raakte met deze kennis en overbracht naar het Westen.

Yoga en chakra’s

De houdingen die veel weghebben van yoga houdingen hebben dus een gunstige uitwerking op de chakra’s, de energiebronnen van het lichaam en stimuleren een goede werking ervan waardoor het lichaam energiek en fit blijft.

 

Vijf tibetanen yoga

 

 

Tibetanen yoga

De Vijf Tibetanen, Tibetanen yoga, is een bijzondere combinatie van yoga-oefeningen die afkomstig zijn uit de Himalaya. Deze reeks oefeningen schitteren  door de eenvoud, maar hebben  een sterke vitaliserende werking op zowel de lichamelijke als de mentale conditie. Ze worden daarom ook wel ‘de vijf verjongingsrituelen’ genoemd. De ‘Vijf Tibetanen’ zijn door hun eenvoud gemakkelijk te onthouden. Wanneer ze je eenmaal uit je hoofd kent, dan vragen ze slechts enkele minuten per dag. Het resultaat liegt er echter niet om: een enorme toename van de lichamelijke kracht en lenigheid, maar ook van de mentale capaciteit.

Voel je beter in korte tijd

Zelfs als men nooit eerder aan yoga deed, zal men dus snel de uitwerking op de fysieke en geestelijke energie merken. De vermindering van spierspanningen en stress merk je al spoedig. Deze serie geeft een betere ademhaling en spijsvertering, goede bloedsomloop en diepe ontspanning. Christopher S. Kilham geeft al meer dan twintig jaar cursussen yoga, meditatie en natuurlijke gezondheid. Hij schreef verschillende artikelen en boeken over de vijf Tibetanen. Regelmatig verzorgt hij programma’s voor radio en tv. Nu leert hij duizenden mensen, die op zoek waren naar een gezondere levensstijl, ‘De Vijf Tibetanen’.

 

Dagelijks enkele minuten Tibetanen yoga 

Door dagelijkse enkele minuten deze serie te doen neemt je energie toe, val je af in gewicht, , krijg je een beter geheugen, het stimuleert de haargroei , de spijsvertering wordt beter en je voelt je jonger. Om te beginnen zou je de oefeningen 1-5 keer moeten doen en dit langzaam opvoeren tot je iedere oefening 21 maal kan herhalen. Het beste resultaat krijg je als je de oefeningen iedere dag doet.

vijf tibetanen yoga

Oefening 1

Strek de armen zijwaarts, handpalmen naar beneden. Houdt de schouders ontspannen en breng armen en schouders op één lijn. Draai nu op de plaats om je as met de klok mee. Richt je blik op een vast punt zodat je niet duizelig wordt en je evenwicht verliest. Na het draaien, haal je drie keer adem waarbij je bij het inademen de handen boven het hoofd samen brengt, en bij het uitademen de armen zijwaarts laat zakken.

Door het langzaam opbouwen van het aantal draaiingen wordt het evenwichtsorgaan getraind. Bovendien werkt het draaien als een centrifuge op het lichaam en de ingewanden waardoor onzuivere stoffen verdwijnen.

Tibetanenyoga houdt je jong en soepel

Oefening 2

Ga plat op de vloer liggen met de armen langs je lichaam. Handpalmen naar beneden. Haal adem door je neus en til je hoofd op van de vloer en til tegelijkertijd je benen op terwijl je je knieën gestrekt houdt. Terwijl je uitademt laat je je hoofd zakken en laat je je benen ook weer zakken. Ontspan de spieren even en herhaal de oefening. Als je klaar bent haal je drie keer diep adem terwijl je handen op je onderbuik liggen.

 

vijf Tibetanen

Oefening 3

Ga op je knieën zitten, knieën onder de heupen. Terwijl je uitademt buig je je kin naar je borst. Bij het inademen buig je langzaam naar achteren en laat je je hoofd naar achteren zakken. Steun met je handen op je billen of dijen. Als je klaar bent met de oefening uit de vijf Tibetanen haal je drie keer diep adem terwijl je zittend op je knieën voorovergebogen zit of op je rug ligt met de handen op de buik.

 

Oefening 4

Ga zitten met je benen gestrekt voor je, armen langs het lichaam steunen op handpalmen. Adem uit, en buig de kin naar de borst. Adem dan langzaam in en hef je bovenlichaam omhoog en laat je hoofd naar achteren vallen. Hou even de adem in en span de spieren van je lichaam. Adem uit en keer langzaam terug in de beginpositie. Herhaal. Na afloop ga je liggen en haal je drie keer diep adem. V

TIBETANEN YOGA, IN 10 MINUTEN VOEL JE DE ENERGIE

Oefening 5

Begin in kruiphouding. Handen onder de schouders, en knieën onder de heupen. Adem in. Til je stuitje op en kom in de omgekeerde V houding terwijl je uitademt. Buig je kin naar je borst. Laat je lichaam naar beneden zakken, krom je rug en buig je hoofd inademend achterover en kijk naar boven. Herhaal.

Ga na afloop liggen en haal drie keer diep adem.

Iedereen heeft dus zijn eigen manier om de oefeningen te doen. Sommige doen het langzaam anderen snel.

Zelf vind ik het fijn om de Tibetanen yoga te combineren met yoga torsies, deze komen namelijk niet voor in deze reeks.

Tibetanenyoga en wat extra

Ik wil geen kritiek hebben op deze mooie serie, maar persoonlijk vind ik dat wat yoga torsies (ronddraaiing van de rug) goed passen bij deze serie oefeningen. Dat maakt de ontspanning compleet.

Het onderstaand boek, over de vijf Tibetanen is te koop bij yoga door Berry Steenbruggen te Deventer.

Vijf tibetanen yoga

 

 

 

 

 

Tibetanen yoga en een mooie aanbieding

Omdat ik in 2022 35 jaar de vijf Tibetanen yoga gebruik in mijn yogalessen kun je nu het mooie boek van de vijf Tibetanen, met de oefeningen erin kopen voor 12.50 euro.

Kijk eens onder Deventer yoga, yoga Twello, yoga Voorst, yoga Gorssel, yoga Bathmen, yoga Olst, Yoga Diepenveen en voeg het woordje Berry toe in google. Je eerste vijf tibetanenyogales  is gratis