vierde chakra

Vierde chakra het hart en evenwicht

HET VIERDE CHAKRA – LAAT JE HART SPREKEN

Het vierde chakra, ook wel het hartcentrum genoemd, bevindt zich bij het hart. In het Sanskriet noemt men dit gebied het Anahata chakra. Het element is lucht en de kleur van dit chakra is groen. Anahata betekent “geluid dat gemaakt wordt zonder dat twee dingen elkaar raken”. Dit chakra staat ook voor onaantastbaar,onkwetsbaar en zuiver. Dit is het eerste chakra dat los staat van de aarde. Na het derde chakra waarbij vuur centraal staat, kan dit chakra veel rust en kalmte bieden. Het is belangrijk die rust op te zoeken na de kracht van het derde chakra. Het anahata chakra staat open voor liefde, vriendelijkheid voor je eigen liefde  en de verbinding voor anderen. Hoop, geborgenheid en saamhorigheid, of wel mededogen.

Mededogen

Wanneer je vanuit mededogen kunt handelen naar jezelf en de wereld dan moeten de eerste drie chakra’s wel goed voelen. Mededogen is het enige wat je nodig hebt om zuiver te worden en te zijn. Het klinkt paradoxaal, maar het is belangrijk om eerst van anderen te kunnen houden om ook van je zelf te kunnen houden! Armen. Vooral de armen, om te kunnen omarmen en niet alleen de ander, maar ook jezelf! Wanneer je je armen opent, open je letterlijk je hart om liefde te ontvangen. Het hartchakra is het middelste chakra, dus geven en nemen, ying en yang.

vierde chakra
Vierde chakra openen ook tijdens je zwangerschap

Balans en je hart bij het vierde chakra

Bij het hart chakra ontmoet je je innerlijke weegschaal, waar je balans moet gaan zoeken. Een evenwicht vinden in liefde geven en liefde ontvangen! De kleur groen staat voor het hartchakra. Je kunt je anahatachakra in evenwicht brengen door de natuur in te gaan, of de natuur in huis te halen met bloemen en planten. Maar ook luisteren naar lichte muziek, zoals Mozart en Haydn. Ook bewust met je ademhaling om gaan en je laten omringen door mensen die je lief hebt en jou liefhebben. Het anahatachakra is verbonden met het hart, de longen, de handen en de armen. Vooral de armen, om te kunnen omarmen en niet alleen de ander, maar ook jezelf!

Je armer niet kunnen omhelzen zijn verbonden met het hart

Wanneer je je armen opent, open je letterlijk je hart om liefde te ontvangen. Het hartchakra is het middelste chakra, dus geven en nemen, ying en yang. Bij het vierde chakra ontmoet je je innerlijke weegschaal, waar je balans moet gaan zoeken. Een evenwicht vinden in liefde geven en liefde ontvangen! De kleur groen staat voor het vierde chakra. Je kunt je hartchakra in evenwicht brengen door de natuur in te gaan, of de natuur in huis te halen met bloemen en planten. Maar ook luisteren naar lichte muziek, zoals Mozart en Haydn. Ook bewust met je ademhaling om gaan en je laten omringen door mensen die je lief hebt en jou liefhebben.

Het vierde chakra in kernwoorden

Vierde Chakra, Hartchakra
Anahata (Lotusbloem met twaalf blaadjes)

Plaats van het chakra : hart
Endocriene systeem : thymusklier
Lichaamsorgaan : Longen hart en bloedsomloop
Zintuiglijk orgaan : de tast en handen
Psychische functie : liefde en mededogen
Element : lucht
Kleur : groen
Edelsteen : Rozenkwarts, Toermalijn, Smaragd en Jade
Metaal : Koper
Werkwoord : Ik houd van

Goede werking  van je hartchakra

Wanneer je hartchakra volledig geopend is en in harmonie met de andere chakra’s samenwerkt, ben je een kanaal voor Goddelijke liefde. Je straalt warmte, hartelijkheid en vrolijkheid uit, waarmee je het hart van je medemensen opent, vertrouwen wekt en vreugde schenkt. De liefde in je hart verfijnt je waarneming. Je voelt de Goddelijke Liefde en de liefde voor de schepping.

Hart  Chakra
Sociale-identiteit

Belangrijkste levensgebieden:
Liefde, evenwicht, relaties, intimiteit, toewijding, naar buiten treden.
Raakt uit zijn evenwicht bij het oplopen of ondergaan van:
Afwijzing, verlies, voortdurende kritiek, niet erkend verdriet, voorwaardelijke liefde, seksueel of lichamelijk geweld, verraad.
Lichamelijke aandoeningen:
Stoornissen aan hart, bloedcirculatie, longen, thymus, borsten, armen. Kortademigheid, astma, slecht afweerstelsel, spanning tussen schouderbladen, pijn in de borst.
Kenmerken van een onderontwikkeld vierde chakra:
Asociaal, teruggetrokken, kritisch, veroordelend, onverdraagzaam jegens zichzelf en anderen, eenzaamheid, depressief, angst voor relaties/intimiteit, gebrek aan invoelingsvermogen.
Kenmerken van een over ontwikkeld  hartchakra:
Te veel op anderen gericht zijn ten koste van zichzelf.  Veeleisend en een  kleverige manier aanhankelijk zij.  Jaloers, overdreven en opofferend.
Ik zie je graag weer op de yogamat de komende week om je hart te openen.

Met yogagroet,

Berry Steenbruggen