Vier vragen over yoga

Vier vragen over yoga aan Yogaberry

Vier vragen over een yogaonderwerp aan een yogadocent zijn vaak al genoeg om uit het antwoord veel te weten te komen over yoga. In de afgelopen 35 jaar kreeg ik veel vragen over verschillende yogathema’s. De meest voorkomende vragen waren: Is yoga wel geschikt voor mij? Helpt yoga in mijn situatie? Is yoga niet duur? Welke yogahouding is goed voor mij?

Vier vragen over yoga: wat is het verschil met de sportschool?

Bij yoga maak je gebruik van yogahoudingen die al meer dan 2.000 jaar hun goede invloed hebben laten zien. Deze yogahoudingen worden samen met het bewustzijn van de adem gedaan. Bij yoga zijn we ons bewust van veel dingen zoals de gevoelens, de blokkades, de energie die stroomt in het lichaam en de gedachten. Voor 1986 deed ik weinig aan yoga en was zeker twee a drie keer per jaar ziek.  In de afgelopen 35 jaar ben ik drie keer ziek geweest. De yoga en meditatie heeft daar zeker aan bijgedragen. Bij yoga ga je ook van de uiterlijke wereld naar de innerlijke wereld. Daarom zijn de yogalessen ook in mooie ruimtes en ook vaak nog spiritueel.

Vier vragen over yoga: is yoga zweverig?

Nog steeds, na 35 jaar yogalessen verzorgen, merk ik dat er veel vooroordelen zijn over yoga. Hoe vaak hoor ik niet: Moet je veel en lang op je hoofd staan? Bij welke sekte hoort yoga? Ik kan niet stil zitten. Ik kan al die moeilijke houdingen niet. Laat ik het maar niet hebben over de nare grapjes die over yoga worden gemaakt.  Vaak zijn vier vragen over yoga niet eens nodig om de vooroordelen los te laten.

Vier vragen over yoga: is yoga er alleen maar voor mensen met klachten?

Natuurlijk heb je veel baat bij yoga wanneer je slecht slaapt, een burn-out hebt of bij hyperventilatie. Maar yoga is er ook om wat meer uit de materie te komen. Vanuit het materiele leven kom je in een leven met meer diepgang. Je komt meer in je eigen energie en dicht bij jezelf. Kortom na vier vragen over yoga kom je in de vele vragen over de spirituele kant van yoga.

Vier vragen over yoga: heeft yoga ook wat te maken met meditatie?

Je kunt yoga doen zonder meditatie. Maar vaak zie je dat na een poosje yoga cursisten ook interesse krijgen in meditatie. De yoga zoals ik die verzorg in Deventer, Twello, Colmschate en Terwolde is een yogavorm waar de meditatie al in zit. Door je te concentreren op het lichaam, je adem en je gevoelens kom je vaak al in een meditatieve toestand.

Meer vragen?

Heb jij meer dan vier vragen over yoga of meditatie? Mail mij dan of bel 0618735591.