Vier vragen over meditatie

Vier vragen over meditatie

Vier vragen over meditatie aan een yogadocent zijn vaak al genoeg om uit het antwoord veel te weten te komen over meditatie. In de afgelopen 35 jaar kreeg ik veel vragen over verschillende meditatiethema’s. De meest voorkomende vragen waren: Is meditatie wel geschikt voor mij? Helpt meditatie in mijn situatie? Zijn meditatielessen niet duur? Welke meditatiehouding is goed voor mij?

Vier vragen over meditatie: wat is het verschil met meditatie in de sportschool?

Bij meditatie maak je gebruik van yoga die al meer dan 2.000 jaar hun goede invloed hebben laten zien. Deze yogahoudingen worden samen met het bewustzijn van de adem gedaan.  Voor 1986 deed ik weinig aan meditatie en was zeker twee a drie keer per jaar ziek.  In de afgelopen 35 jaar ben ik drie keer ziek geweest. De yoga en meditatie heeft daar zeker aan bijgedragen. Bij meditatie ga je ook van de uiterlijke wereld naar de innerlijke wereld.

Vier vragen over meditatie: is meditatie zweverig?

Nog steeds, na 35 jaar meditatielessen verzorgen, merk ik dat er veel vooroordelen zijn over meditatie. Hoe vaak hoor ik niet: Moet je een mantra hebben waarvoor je veel betalen moet? Bij welke sekte hoort meditatie? Ik kan niet stil zitten. Ik kan niet in die moeilijke lotushouding zitten. Laat ik het maar niet hebben over de nare grapjes die over meditatie worden gemaakt.  Vaak zijn vier vragen over meditatie niet eens nodig om de vooroordelen los te laten.

Vier vragen over meditatie: is meditatie er alleen maar voor spirituele mensen?

Natuurlijk heb je veel baat bij meditatie wanneer je slecht slaapt, een burn-out hebt of bij hyperventilatie. Maar meditatie is er ook om wat meer uit de materie te komen. Vanuit het materiele leven kom je in een leven met meer diepgang. Je komt meer in je eigen energie en dicht bij jezelf. Kortom na vier vragen over meditatie kom je in de vele vragen over de spirituele kant van mediteren.

Vier vragen over yoga: heeft yoga ook wat te maken met meditatie?

Je kunt mediteren doen zonder aan yoga te doen. Maar vaak zie je dat na een poosje yoga cursisten ook interesse krijgen in meditatie. De yoga zoals ik die verzorg in Deventer, Twello, Colmschate en Terwolde is een yogavorm waar de meditatie al in zit. Door je te concentreren op het lichaam, je adem en je gevoelens kom je vaak al in een meditatieve toestand.

Meer vragen?

Heb jij meer dan vier vragen over yoga of meditatie? Mail mij dan of bel 0618735591.