verpreutsing

Verpreutsing en yoga

Verpreutsing in de afgelopen decennia

Verpreutsing, de afgelopen 20 jaar heb ik als yogadocent een verpreutsing gezien op vele fronten. Intussen ben ik bijna 62 jaar en al 35 jaar yogadocent. Vroeger werd ik overal uitgenodigd om als yogadocent blootyogalessen te verzorgen. Zo kwam ik bij naturistenverenigingen, sauna’s en blootwateryogagroepen.  Ook waren de  privélessen blootyoga voor kleine groepjes erg gevraagd. Maar deze uitnodigingen zijn nu sporadisch.

Verpreutsingsyoga, hoe zie ik dat in mijn yogapraktijk?

Als yogadocent verzorg ik yogalessen bij allerlei doelgroepen.  Je kunt dan denken aan stoelyoga bij ouderen, safehouseyoga bij verslaafden en priveyogalessen waarbij yoga op maat wordt verzorgd. Yoga zit dus overal in onze maatschappij. Nu kom ik regelmatig in het nieuws, zelfs landelijk, met de blootyogalessen, wat ik zelf al wonderlijk vind. Je zou zeggen yoga en bloot zijn goede aanvullingen en verdienen geen landelijke bekendheid meer. Gisteren hoorde ik nog het volgende van een cursist ” een vriendin vroeg aan mij waar ik yoga beoefende en ik zei bij yogaberry, was haar antwoord met een zure blik, hij stond toch in de krant met blootwateryoga ?”.

Verpreutsing om je heen

In de sauna zie je het ook, de badpakken dagen worden meer ten koste van de bloot saunadagen. Vroeger zag je toch iedereen bloot lopen in de sauna van zwembad naar sauna enz. Let eens op nu zie je veel mensen met badlaken om zich heen lopen en het badlaken laten ze pas zakken wanneer ze zitten op het saunabankje. Vorige maand maakte ik het nog wat mee met een fysiotherapeut in Deventer.  Ik wilde graag samen werken met deze therapeut. Zijn mail met antwoord verbaasde mij zeer. Bloot en fysiotherapie gingen niet samen en was funest voor zijn beroep. Hij had mijn social media gezien over blootwateryoga. Op jongerensites zie je ook dat de verpreutsing aandacht krijgt.

Verpreutsing, wat is er momenteel wel mogelijk

verpreutsing en yoga

Gelukkig is het nog steeds mogelijk om “less is more” te voelen.  Ervaar eens de blootwateryogalessen bij het blootzwemmen. Er komen gelukkig nog steeds verzoeken binnen voor blootyogalessen.