Verharding in de maatschappij

Verharding in de maatschappij en yoga

Wat is polarisatie

Verharding in de maatschappij, je voelt het steeds meer om je heen. In alle lagen van de maatschappij zie je polarisatie en verhardingsterk opkomen. Ook de afrekencultuur is hiermee verbonden. Het komt voor bij de overheid (toeslagenwet), de politie (discriminatie) maar ook op scholen en zelfs in families. De versterking in tegenstellingen worden vaak bewust opgezocht door mensen. Groepen mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan in Nederland. Wees je eens bewust van de verschillen tussen arm en rijk. Hoog en laag opgeleid, links en rechts. Heeft het iets te maken met individualisme? Verharding in de maatschappij los je op met zachte krachten.

Hoe herken je verharding in de maatschappij

Polarisatie is gemakkelijk te herkennen.

  1.  Framing zie je vaak. De afgelopen week zagen we het in de politiek. Je zegt dat iemand eenzaam is, geen vrienden heeft, geholpen moet worden, enz. . Op het laatst kom je dan met “de bekende aap uit de mouw”, het is verbonden met een narcist. Framing zie je in alle lagen van de maatschappij.
  2.  Uitsluiting komt ook veel voor. Kinderen op scholen voelen al dat ze niet meer bij de groep horen. Dit wordt heel subtiel uitgevoerd.
  3. De ander het vuile werk laten opknappen. Polarisatie wordt ook toegepast door niet zelf te zeggen wat je van iemand vindt maar dat je daar anderen voor inzet. Daardoor ontstaat er verwarring en worden mensen nog meer tegenover elkaar opgezet.
  4. Niet uitspreken waar het echt om gaat. Je hebt met iemand een verschil van mening en je wilt graag weten waarom de ander iets vindt of heeft gezegd. Je krijgt als antwoord “dat zeggen we niet” of “we halen geen oude koeien uit de sloot”. Yoga en polarisatie maakt gebruik van de kracht van AANDACHT en LIEFDE. Liefde verbindt altijd bij verharding in de maatschappij.

Yoga, polarisatie en Verharding in de maatschappij

Yoga staat voor verbinding, het tegenovergestelde van polarisatie. Met yoga kun je door dialoog, bemiddeling, mantra’s, stilte en meditatie weer bij elkaar komen. Zelf heb ik de yogagereedschappen meer ingezet om de polarisatie en verharding in de maatschappij tegen te gaan. De lokah Samastah SukkhinoBhavantu mantra is zo’n verbindende mantra. Hierbij nog de uitleg van de mantra.

Verbindende yoga en een verhardende maatschappij

Alle yoga is verbindend. Zelf gebruik ik veel yinyoga. Wanneer je  ongeveer vijf minuten in een yoga houding bent en in stilte, dan voel je de verbinding van het lichaam, de adem, de gevoelens en emoties en de spanning en ontspanning. Je hoeft niets te doen, alleen maar te voelen en de verbinding ontstaat. Yoga en polarisatie is natuurlijk verbindend bij een verharding in de maatschappij.