Uiterlijk naar innerlijk

Uiterlijk naar innerlijk met yoga

Uiterlijk naar innerlijk is van denken naar voelen. Momenteel heb ik veel jongeren in mijn yogastudio. Ze komen op yoga omdat ze dachten dat een mooi huis, een grote auto enz. het geluk zou brengen. Maar ze kwamen in een leegte terecht en omdat het denken zo actief was kreeg het voelen geen kans. De yoga die wij verzorgen in Deventer en omstreken is een yoga die je dichter bij je gevoel brengt, is niet prestatie gericht en zorgt ervoor dat je meer in je eigen energie komt

Uiterlijk naar innerlijk en Krishnamurti

De yoga waarbij we gaan van het uiterlijk naar innerlijk  heeft veel van Krishnamurti in zich. Een mooie uitspraak van mijn goeroe was “de wereld dat ben jij”. Wanneer jij jezelf innerlijk volkomen vrij maakt, dan voelt de wereld om je heen ook anders. Helemaal wanneer de waarnemer en het waar genomene 1 zijn. Alleen al het inzien van de conditioneringen, je opvoeding, de mensen om je heen, enz.  geeft al bevrijding. Hoe snel leg je bewust of onbewust beperkingen neer in je leven? Wanneer je de innerlijk vrijheid bent dan komen je acties vanuit je hart en niet meer vanuit je hoofd. Nog een stapje verder, ze komen uit de oerbron. Er is geen Berry meer die lesgeeft, er wordt yoga gegeven.

Mediteren en naar de innerlijke wereld

Bij mediteren kom je jezelf tegen omdat je naar de innerlijke wereld gaat. Het ego heeft hier moeite mee. Het denken vindt het lastig al die gevoelens. In het begin voel je misschien je lichaam dat tegensputtert tijdens het lange zitten. Dan kom je de onrust tegen in je hoofd en zo kom je telkens andere “lagen” tegen. Je kunt het zien als een ui, telkens gaat er weer een schilletje af, tot je bij je eigen blanke pit komt, daar zit de vrijheid. Uiterlijk naar innerlijk yoga brengt je dichter bij jezelf.

 Berry Steenbruggen ging ook van de uiterlijke wereld naar de innerlijke wereld

Toen ik nog voor een baas werkte verkocht ik mijn ziel en zat veel in de uiterlijke wereld. Het was interessant om bij een computerbedrijf te werken en veel geld te verdienen. Maar de prijs was hoog. Tijdens de afgelopen 35 jaar yoga heb ik mij steeds meer vrij gemaakt. Zelfs de yogavereniging legde mij allerlei regels op die de vrijheid deed beperken. Je komt natuur nooit helemaal vrij van conditioneringen. Maar de uiterlijk naar innerlijk yoga maakt je steeds meer bewust van de innerlijke vrijheid.