tweede chakra

Tweede chakra yoga een feestje voor jezelf

TWEEDE CHAKRA, BIJ DE YOGA VOELEN EN NAVOELEN

Het tweede chakra, ook wel sacraalchakra genoemd. Bij het tweede chakra is het element water en de kleur is oranje. Het tweede chakra heeft lichamelijk invloed op je geslachtsorganen. Bij vrouwen is dat de blaas en de baarmoeder, bij mannen de prostaat en de voortplantingsorganen. Je tweede chakra zit een klein stukje onder je navel, ter hoogte van het bekken. Het is verbonden met voortplanting en seksualiteit en geeft je de mogelijkheid om op lichamelijk gebied te genieten van het leven. Maar het tweede chakra staat ook voor inspiratie en creativiteit. Het heeft invloed op gevoelens, zoals blijdschap, vreugde en een diep gevoel van verbinding met elkaar.

“Ik voel” staat centraal

We kennen allemaal “het onderbuikgevoel” en “ik voel het aan mijn water”, wanneer iets niet goed voelt. Het tweede chakra zorgt ervoor dat de wereld zich rondom jou opent. “Ik voel” komt niet alleen tot uiting tijdens aanraking, maar gaat ook om emoties durven voelen, te aanvaarden en los te laten. Wanneer je je gevoeligheid wilt verhogen, bezoek dan eens een vlindertuin, ga dansen op muziek die je mooi vindt en zet oranje bloemen in je huis! Je lichaam in contact brengen met water kan ook je tweede chakra in balans brengen.

Wateryoga en het tweede chakra

Als eerste denk ik dan aan wateryoga(!), naar de sauna gaan. Maar ook gewoon thuis een bad of een douche nemen, heel eenvoudig. Tot slot: het klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar drijfnat worden van de regen tijdens een wandeling kan je tweede chakra ook in balans brengen.

BUIKADEMHALING, NOOIT TE OUD OM TE LEREN

Het tweede chakra brengt mij al snel op de buikademhaling. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Een van de eerste dingen waarover ik je vertel wanneer je bij mij op yoga komt, is de buikademhaling. Het is de basis van alles wat je op yogagebied kunt doen. Al zouden asana’s en meditatie teveel voor je zijn, concentreer je dan op je adem, de buikademhaling! Ademhalen, het eerste wat je doet zodra je geboren bent. Tot dat je je laatste uitblaast, zal de ademhaling er je hele leven voor je zijn! Op wetenschappelijk gebied is er in het verleden weinig aandacht aan besteed aan het tweede chakra en de adem. Gelukkig zien we de laatste jaren steeds meer het positieve effect van een goede ademhaling op lichaam en geest.

tweede chakra, het bekken

De buikademhaling is precies wat het zegt, ademhalen door je buik en naar je tweede chakra! Wanneer je in een slechte conditie bent, of gebukt gaat onder stress, dan gaat je ademhaling waarschijnlijk ook niet goed. Bij de buikademhaling is de borst nauwelijks in beweging. Je ademt door je buik, waarbij je je navel omhoog en naar beneden voelt gaan. Door in je buik te ademhalen zal het aantal keren per minuut dat je ademhaalt minder worden. Tel maar eens! Je wordt rustiger en ontspannen.

Ik ga je vertellen hoe de buikademhaling gaat:

– ga op je rug liggen met je voeten plat op de grond
– je linkerhand op je borst en je rechterhand op de navel
– adem in door je neus en stel je voor dat je inademing een golf is die naar boven komt, waarna
je je navel omhoog voelt gaan
– zodra je weer uitademt, zal je navel weer naar beneden zakken
– de hand op je buik gaat met je adem mee, terwijl de hand op je borst stil blijft liggen.

Wanneer je dit een aantal keren doet wordt je ademhaling langzamer en rustiger. Buikademhaling, jong geleerd, oud gedaan…. Je bent ook goed aan het ademen naar je bekken, het tweede chakra, je gevoel.

Chakra’s in de yogales

In de yogales kunnen we veel gebruiken voor het tweede chakra. Een mantra is heel goed bruikbaar. Mantra’s geven trillingen en deze vibraties werken door op het tweede chakra. Ook zijn er mudra’s voor het tweede chakra. Natuurlijk doen we met het tweede chakra veel bewegingen met de onderrug en de heupen. Ik verkoop ook boeken over de chakra’s en natuurlijk over het tweede chakra, BOEKEN.

Volg eens gratis een yogales in Twello, Deventer, Colmschate of Terwolde en wees je bewust van de svadhistana energie.