Tibetaanse yoga

Tibetaanse yoga in Deventer Twello

TIBETAANSE YOGA

Tibetaanse yoga, is heel bijzonder omdat de relatie meteen gelegd wordt tussen de yoga oefening en het gevoel. Zo zijn er oefeningen om in contact te komen met verdriet, blijdschap enz. Tibetaanseyoga wordt voor veel doeleinden gebruikt. Ook om af te vallen wordt Tibetaanseyoga gebruikt. Wanneer je gevoel goed is werkt dit ook goed door op je lichaamsgewicht.

TIBETAANSEYOGA, RITUELEN EN SYMBOLEN

Mijn vele Azie-reizen hebben mij ook gebracht in Nepal, aan de grens met Tibet. Ik heb vooral mooie herinneringen bewaard aan de mensen die destijds gevlucht zijn van  Tibet naar Nepal. Vooral de vele rituelen en symbolen die het land kent, hebben veel indruk op mij gemaakt. Nog steeds voelt het voor mij goed om in mijn dagelijks leven aan rituelen en symbolen vast te houden en dat met jullie tijdens de yogalessen te delen.

tibetaanse yoga

Al meer dan 8.000 jaar leven Tibetaanse kluizenaars hoog in de bergen omringd door dieren en natuur. Als geen ander weten zij hoe ze elementen als aarde, water en vuur ook in hun zelf terug kunnen vinden.  Hierdoor komen we in evenwicht en harmonie. Ik heb daar gezien hoe de Tibetanen yoga beoefenen. Krachtige oefeningen worden op een bijzondere manier gecombineerd met meditatie. Maar ook hoe vloeiend ze oefeningen kunnen doen, doordat ze zo veel van de natuur en de dieren om hen heen hebben geleerd.

TIBETAANSE YOGA, EEN PRACHTIG HULPMIDDEL

Tibetaanse yoga onderscheidt zich van andere yogavormen doordat het op zoveel meer vlakken een positieve werking heeft. Niet alleen op energetisch, fysiek en mentaal gebied kan Tibetaanse yoga wat voor je betekenen. Ook wanneer je aan je spirituele ontwikkeling wilt werken is deze yogavorm heel geschikt, zelfs nog meer dan hathayoga.

MIJN HOOIKOORTS EN TIBETAANSE YOGA

De Tibetaanse yoga kan veel voor je betekenen bij problemen, ziektes en aandoeningen, bijvoorbeeld hooikoorts.  Zoals jullie bekend is, is hooikoorts een allergie voor grassen en pollen. Niet alleen ikzelf, maar veel mensen met mij worden hier elk jaar door geplaagd, zodra het voorjaar aanbreekt. Het is eenvoudig om met je hooikoortsklachten naar de huisarts te gaan. Waarschijnlijk krijg je medicijnen voorgeschreven, vaak met vervelende bijwerkingen. Maar wanneer je eens wat verder op zoek gaat en benieuwd bent naar de psychologische achtergrond van hooikoorts. Dan blijkt dat agressie één van de achterliggende oorzaken is van hooikoorts. Wanneer je dan nog verder op zoek gaat (je zoekt naar een oplossing!), kun je bij de Tibetaanse yoga een oefening vinden.

TIBETAANSE YOGA EN GEVOELENS

Tibetaanse yoga een oefening vinden die geschikt is voor agressie. Dat was dus de oplossing voor hooikoorts. Prachtig, om op deze manier voor allerlei klachten en aandoeningen een yogaoefening te kunnen vinden.

HEEL BIJZONDER DE TIBETAANSE KIJK OP YOGA

De Tibetaanse yoga bestaat uit verschillende oefeningen. Zowel subtiele, maar ook hele krachtige oefeningen die door iedereen en op elke leeftijd kunnen worden toegepast. Oefeningen waarbij je vooral de strekking van meridianen leert ervaren. Zoals chakra’s knooppunten in je energiehuishouding zijn, zo zijn meridianen energiebanen in ons lichaam.
Hoewel hierover wetenschappelijk weinig bekend is, heeft de Chinese gezondheidsleer duizenden jaren geleden de meridianen al aangetoond. Ze zijn ongrijpbaar en je kunt ze niet vastpakken, maar zijn wel aanwezig. Zo kun je tijdens de oefeningen warme of koude plekken op diverse plaatsen in het lichaam voelen.  Wel of niet goed werkende meridianen dus.

ERVAAR EEN TIBETAANSE YOGALES GEWOON IN DEVENTER

Ervaar deze week ontspanning door Tibetaanseyoga. Je concentratie kan hierdoor verbeteren.  Je energie zal toenemen en spanningen kunnen wegvloeien. Bovendien heeft het een positieve werking op al je zintuigen.

Welkom deze week op de yogamat!