tempel en yoga

Tempel yoga, naar binnen gaan bij jezelf

Tempel yoga

Tempel yoga, bij yoga gaan we naar binnen toe. We zijn ons bewust van het lichaam, de adem, de gevoelens en het denken. Als yogadocent weet ik alles van zelfreflectie door het lichaam. Nu had ik wel eens gehoord dat in ons huis een tempel is van de Odd Fellows. Ook had ik na de yogales, wanneer ik van de parkeerplaats naar huis liep wel eens mannen in pak naar buiten zien lopen.

Zie de tempel, wanneer de tijd rijp is

Gisteren was het warm en de deur stond open. Weer zag ik een aantal heren voor de hoofdingang staan te wachten tot dat de deur open zou gaan. Toen maar eens gevraagd of zij naar de tempel gingen en ja hoor, het antwoord was bevestigend.  Daarna de stoute schoenen maar eens aangetrokken en gevraagd of ik hun tempel mocht zien. De verrassing was groot. Ondanks dat de groep Odd Fellows kleiner is geworden hebben ze toch een mooie ruimte, hun tempel. Zo kwamen de tempel en yoga bij elkaar.

Tempel  yoga, de overeenkomsten

tempel en yoga

Als yogaleraar was het mooi om te zien en te horen dat in veel verschillende spirituele richtingen er veel overeenkomsten zijn. Zo gebruiken de Odd Fellows muziek om naar binnen te gaan, wij yogi’s gebruiken mantra’s. De “goden” bij de yoga zoals Shiva en Ganesha heb ik altijd gezien als symbolen. De Odd Fellows hebben ook veel symbolen in hun tempel, zoals een altaar. Ga je lichaam ook eens zien als een tempel bij de tempel yoga! We zien het lichaam te veel als een werktuig en luisteren te weinig naar het lichaam.

Bij yoga gebruiken we de stilte om contact te maken met de leegte en dat gebeurt ook bij de Odd Fellows in Deventer. Tempel en yoga, verrassend om ze te vergelijken en de overeenkomsten te zien.