stilte yoga

Stilte yoga in Deventer Twello Terwolde

STILTE YOGA

Stilte yoga verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker. Er wordt te weinig aandacht besteed aan stilte, terwijl er tijdens stilte zoveel moois kan ontstaan. Daarom wil ik stilte yoga het thema laten zijn voor de yoga les van deze week. Minder dan gebruikelijk zal ik deze les inspreken en gedurende de eindontspanning zal de stilte ook het thema zijn. We gaan subtiele oefeningen doen, die je de stilte laten ervaren. Hierdoor krijgen we de mogelijkheid in onszelf te keren. Tijdens de ademhalingsoefeningen voelen we de stilte tussen twee ademhalingen in, of de stilte tussen de vogelgeluiden die je misschien op dat moment buiten hoort.

stilte yoga in Deventer en omgeving

WAT IS STILTE?

Stilte, volgens Wikipedia is het de ervaring van geen enkel geluid of van zo weinig mogelijk geluid. Ook  wordt stilte rustgevend en natuurlijk wordt beschouwd. Maar stilte yoga kan ook als minder prettig, zelfs bedreigend, worden ervaren. We zijn immers geen stilte meer gewend. Schreeuwende kinderen, drukke collega’s, voorbij razende auto’s, een zeurende echtgenoot.  Wanneer je ’s avonds naar de yoga gaat is er misschien een yogadocent die (te) veel praat….. Een overdaad aan geluiden dus, de hele dag door. We hebben het vaak niet in de gaten, we beginnen er zelf al mee zodra we opstaan. Televisie bij het ontbijt, telefoon, computer opstarten, filmpjes op Facebook en alles gaat pas uit wanneer we naar bed gaan.

STILTE YOGA, EEN KLEIN MOMENT VOOR JEZELF

Maar heb je overdag behoefte aan een moment van stilte? Ben je zelf wel eens stil? Door al die drukte om ons heen krijgen we wel meer behoefte aan stilte en gaan we daar steeds vaker bewust naar op zoek. Zo zijn er stilteplekken te vinden in Nederland, kun je meedoen aan een stiltewandeling en is er zelfs een nationale Dag van de Stilte op 29 oktober a.s.. Maar je kunt ook een stap op de plaats maken door de stilte in jezelf te zoeken, even op een bankje buiten in de tuin, hardlopen buiten de bebouwde kom.

De stilte thuis

En wanneer je de deur niet uit wilt, bewust een uur uit te trekken voor het lezen van een boek. Zodra je stil bent, ontstaat er rust en ga je ontspanning en ruimte ervaren. Je kunt dan inspiratie op doen voor je werk, je komt op allerlei ideeën en ziet ineens een oplossing voor een probleem waar je maar niet uit leek te komen.

STILTE YOGA

Na meer dan 25 keer op Bali te zijn geweest en ik stilte een heel mooi thema vind, wilde ik jullie dit niet onthouden:

Nyepi of de Dag van de Stilte is een hindoefeestdag op het Indonesische eiland Bali, die jaarlijks plaatsvindt op de nieuwjaarsdag van de maankalender van het eiland. Het is gebruikelijk de dag ervoor juist veel lawaai te maken, met bijvoorbeeld bamboekanonnen en potten en pannen. Op de Dag van de Stilte wordt er niet in gemotoriseerde voertuigen gereden, wordt er geen water gekookt en wordt in plaats daarvan gemediteerd en gevast. Alle winkels, scholen, banken en andere instellingen zijn gesloten en de lichten blijven uit. Verder wordt de toegang tot het eiland ontzegd en kan men het dus niet bezoeken per vliegtuig of boot. Van toeristen die zich al op het eiland bevinden, wordt verwacht dat zij zich ingetogen gedragen.

Ik zie je graag weer bij mij op de yogamat deze week.

Met yogagroet,

Berry