Stil

Stil zijn en yoga geven balans in je leven

Stil zijn en yoga, voor de stilte ga je bij jezelf naar binnen toe

Stil zijn en yoga, vandaag, wanneer ik dit blog schrijf, is het 4 mei en dan zijn we even stil om 20.00 uur. Zelfs die stilte komt dit jaar in het gedrang, met een actiegroep die deze stilte wil doorbreken. In stilte gebeurt zoveel, het gaat voorbij het denken en praten. Stiltemomenten zijn er op vele manieren zoals de stilte tussen twee geluiden, maar ook de stilte tussen twee gedachten. Ons denken houdt van uitdagingen en beweging, maar meditatie en even stil zijn brengt je in het hier en nu. Dat is ook de kracht van de stilte, dat hier en nu. Dan worden de prikkels uit de maatschappij verwerkt en komen er gedachten op uit het niets die misschien wel heel veel kunnen betekenen.

Stil zijn yoga, hoe?

Bij yoga brengen we de blik naar binnen en in de yogaruimte is niet veel aan afleiding. Bij yoga hebben we ook aandacht voor de stilte in het lichaam, de stilte na de uitademing voor de inademing begint en zelfs de stilte tussen twee gedachten.  Door je bewust te zijn van de adem komt er ook rust over je heen. De laatste 15 minuten in een yogales zijn er om stiltemomenten te voelen.  We zijn ons eerst bewust van het stille lichaam, dan van de rustige adem en op het laatst van de ruimte/stilte tussen de gedachten. Je kunt mooie yogacadeautjes ontvangen in deze stiltes.

Stil zijn en yoga, goed tegen de prikkels van buitenaf

In onze maatschappij ontvangen we heel veel “prikkels”. Denk maar eens aan je telefoon waar je misschien wel drie a vier keer per dag op kijkt, de televisie, de radio, het verkeer, enz. enz. De stilte zorgt er voor dat je deze prikkels kunt verwerken. Hoe is de balans in jouw leven tussen prikkels en stilte en rust? Vaak merk je ook wanneer je vanuit die prikkels in de stilte komt dat  de golven van gedachten en onrust langzaam tot bedaren komen. Het kost tijdens een vakantie soms wel dagen voordat je je weer kunt concentreren op een boek.  Ik hoorde pas dat er zelfs een antiprikkeltherapie bestaat bij psychiatrische ziekenhuizen. Deze antiprikkeltherapie wordt zelfs vergoed door de verzekeringsmaatschappijen.

stil
Stil zijn en stilte in Deventer bij de yoga

Stilte yoga is thuiskomen bij jezelf

Door al die prikkels leven we zoals het “hoort” en verliezen we onze identiteit. In stilte ervaar je weer je eigen innerlijke kracht. Je gaat weer leven vanuit je eigen energie en die is grenzeloos. Als yogadocent heb ik een creatief beroep en in stilte komen vaak de mooiste ideeën op voor een yogales of om te schrijven in dit blog. Soms heb ik het idee dat “ik” niet schrijf, maar dar er geschreven wordt. Elke donderdag is er een yogales van 20.00 uur tot 21.30 uur waarin we mediteren in stilte.

Ik hoop dat de traditie van stilte bij 4 mei niet verloren gaat.

Waar kun je stil zijn met yoga?

Ervaar eens stilte yoga met een gratis proefles. Kijk eens onder yoga Twello, yoga Voorst, yoga Bathmen, yoga Diepenveen, yoga Gorssel en  Deventer yoga en voeg het woordje Berry toe bij google.