Spirituele yoga

Spirituele yoga is meer dan lenig worden

Yoga geeft je dus net iets meer

Spirituele yoga

Spirituele yoga, wat is spiritualiteit?

Spirituele yoga, hierover kunnen we lang discussiëren. In de afgelopen 35 jaar yoga heb ik spiritualiteit beleefd als iets wat het ego te boven gaat. Spiritualiteit hoeft dus  niets met religie te maken te hebben, je kunt heel spiritueel yoga ervaren. Je zoekt dingen op die je innerlijk verrijken. Spirit betekent geest. Leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Je bent op zoek naar de zin van het leven. Mijn eerste yogaleraar zei altijd “laat je raken door de yoga”. Een beetje een ouderwetse uitdrukking maar een bezield leven. Je hebt het gevoel dat er meer is tussen hemel en aarde.

Spirituele yoga en in het hier en nu

Wanneer de yogaoefeningen in stilte en met aandacht worden uitgevoerd dan kan dat een spirituele beleving worden. Een yoga-asana wordt meditatie. Het denken brengt ons vaak van de spiritualiteit af. Heel veel meditatie methoden proberen je in het hier en nu te brengen, zoals de ademmeditatie, de loopmeditatie of de mantrameditatie.

Spirituele yoga en mantra’s

In mijn yogalessen gebruik ik altijd mantra’s. Mantra’s kunnen meehelpen om een yogales een spiritueel tintje te geven! Een mantra geeft een trilling en deze trilling van het geluid werkt door in je lichaam, gevoelens en het denken. Wanneer zo’n mantra dan ook nog samen gaat met het thema van de yogales, dan kan dit voor heel bijzondere ervaringen zorgen. Er zijn mantra’s voor genezing en wanneer je yogaoefeningen doet op jouw pijnlijke rug dan werken de yoga en de mantra’s samen aan genezing.

Spirituele yoga en overgave

 

Spirituele yoga en stilte

Wanneer het tijdens je yoga beoefening stil is en er ook nog stilte is bij het navoelen van de yogaoefeningen dan kun je ook gemakkelijk in een spirituele beleving komen.  Die stilte probeer ik altijd te bevorderen door zelf mee te doen met de yogaoefeningen, door niet langs de cursisten te lopen en te corrigeren en door stiltes te houden tussen twee yoga oefeningen. Ook is het fijn om een ontspanning te doen aan het einde van de yogales waarbij het stil is.

Spirituele yoga en mudra’s

De laatste 10 jaar ben ik zelf pas in aanraking gekomen met mudra’s. Wij kennen de mudra’s natuurlijk van de Boeddhabeelden met de handmudra’s. Bij een Boeddhabeeld zie je vaak een hand in de schoot van de Boeddha of een hand omhoog waarbij twee vingtoppen of meer elkaar raken. Maar door deze “handgebaren” stroomt de energie door je lichaam op een bepaalde manier. Het is wonderlijk hoe zo’n klein handgebaar zo’n grote invloed kan hebben op je spirituele beleving.

Spirituele vrienden

Wanneer je dus  kiest voor het spirituele pad, of misschien komt energetisch dat spirituele op je pad, dan is het mooi om die spiritualiteit te delen. Je ontvangt vrienden om je heen die de spirituele yoga met je samen gaan vieren. Wat heb ik genoten van mijn 50 ste verjaardag in de Lebuinuskerk of de yogalessen in de kerk met de 5.000 Boedhha’s. Je spirituele leven wordt zo verrijkt door de juiste mensen om je heen.

Spirituele yoga

Spiritueleyoga en spirituele reizen

Voor de spirituele yoga  en de spiritualiteit kun je ook dus mooie plekken in de wereld gaan opzoeken zoals de ashrams, goeroes, mooie spirituele plekken zoals Angkor Watt in Cambodja, Bali en zijn tempels of India waar de spiritualiteit op straat ligt.

 

 spiritueleyoga
Yoga in Deventer is meer dan lenig worden

Spirituele yoga en spirituele plekken dicht bij huis.

Je hoeft helemaal niet ver te reizen voor spiritualiteit. Zelf woon ik in Deventer en bezoek eens het crypt van onze  Lebuinuskerk, de huzarenboom, de IJssel, de leylijnen in Deventer. Het is toch geweldig om yoga te beoefenen op dit soort plekken.

 

Kijk eens naar de lestijden voor spirituele yoga in Deventer