spirituele yoga docent

Spirituele yoga docent

 Het begon religieus en werd spiritueel

Spirituele yoga docent, ik kom uit een gereformeerd gezin en zag al snel de beperkingen van een religie. Ik heb helaas nog meegemaakt dat homo’s de kerk werden uitgezet. Ook zie je momenteel dat de kerk zich bemoeit met vaccineren. Kortom ik vroeg mij al snel af of je in vrijheid een spiritueel leven kon leiden.

Wat is spiritueel

Spiritualiteit, hierover kunnen we lang discussiëren. In de afgelopen 35 jaar yoga heb ik spiritualiteit beleefd als iets wat het ego te boven gaat. Spiritualiteit hoeft dus  niets met religie te maken te hebben, je kunt heel spiritueel yoga ervaren. Je zoekt dingen op die je innerlijk verrijken. Spirit betekent geest. Leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Je bent op zoek naar de zin van het leven. Mijn  yogaleraar zei altijd “laat je raken in het hart door  yoga”. Een beetje een ouderwetse uitdrukking maar een bezield leven is een spiritueel leven. Je hebt het gevoel dat er meer is tussen hemel en aarde. Een spirituele yoga docent maakt wat in je wakker.

Spirituele yoga

Wanneer de yogahoudingen in stilte en met aandacht worden uitgevoerd dan kan dat als een een spirituele beleving worden beleefd. Een yoga-asana wordt al snel meditatie. Het denken brengt ons vaak van de spiritualiteit af, denken zit heel snel in tweespalt. Heel veel meditatie methoden proberen je in het hier en nu te brengen, zoals de ademmeditatie, de loopmeditatie of de mantrameditatie.

Een spirituele yoga docent

De afgelopen 30 jaar heb ik als yogadocent meer en meer de spiritualiteit opgezocht. Ten eerste kan iedereen spiritualiteit op een andere manier beleven. Deze beleving kan men voelen in de natuur, op een speciale plek zoals een tempel of kerk, enz. Ook kunnen door rituelen het spirituele gevoel beleefd worden, zoals bij de vrijmetselaars. Nu in 2023 beleef ik als yogadocent de spiritualiteit in mijn eigen yogalessen. Omdat we de stilte opzoeken met yoga en naar binnen gaan, ons gevoel. We gebruiken bij de yoga “hulpmiddelen” om in contact te komen met spiritualiteit zoals mantra’s, meditatie, mudra’s, visualisaties en stilte. Zelf verzorg ik graag de yogalessen in kerken en speciale ruimtes.

Een spirituele yoga docent en reizen

Door te reizen kom je heel snel als spirituele yogadocent in contact met spiritualiteit. Je komt in de spirituele flow. Ook ontmoet je al heel snel mensen die ook de spiritualiteit opzoeken. Je laat je oude patronen los, vooral in landen Als India en Indonesië. In veel landen is spiritualiteit geen taboe meer. In Nederland word ik nog veel aangesproken over yoga en spiritualiteit. Maar in India praat je op straat al heel snel over tempels, “goden”, ashrams en de spirituele geschriften zoals de bijbel, Ramayana enz. Ook is het geestverruimend om andere spiritualiteit te zien en te voelen dan de spiritualiteit die je kent dicht om je huis. Een spirituele yoga docent laat je kennis maken met de spiritualiteit in Azië.

Yoga, mediteren en spiritualiteit

Deze drie zijn zo’n mooie eenheid voor een spiritueel leven. Een spirituele yoga docent maakt je bewust van jouw spiritualiteit. Trakteer jezelf op een spirituele yogales in Deventer of Twello.