spirituele quarantaine

Spirituele quarantaine, kom dichter bij jezelf

Spirituele quarantaine, hoe is het om in een afgesloten plek te zijn? Het kan voorkomen dat een quarantaine bijna verplicht wordt in je leven, ben jij dan voorbereid om voor langere tijd op jezelf aangewezen te zijn? Onverwerkte gevoelens kunnen omhoog komen , je eenzaam voelen, je vervelen of zelfs depressief worden. Kortom er kan veel omhoog komen.

Quarantaine en yoga

De afgelopen 30 jaar zat ik regelmatig in vrijwillige Yoga quarantaine. De stilte, geen prikkels, terug naar mijzelf gaven mij veel kennis over het denken, voelen en mijn blokkades. Vier jaar geleden ging een relatie uit en toen ben ik ook in Yogaquarantaine gegaan. Alleen maar yogales geven en de boodschappen halen, verder bijna niets. Het moeilijkste was de buitenwereld die vonden het egoïstisch en niet normaal deze Yoga quarantaine.

Spirituele quarantaine op een spirituele plek

Yoga quarantaine

Het liefst ging ik altijd in quarantaine op spirituele plekken, zoals kloosters, aan de zee in een klein huisje op Bali. Zelf het gevoel dat je dan meer zakt in je gevoelens. Ook kun je de omgeving mooi gebruiken. Ik zat eens bij Nieuw Sion, een oud klooster en daar heb je de kerk waar je kunt mediteren. Ook wordt er vaak wel wat gedaan, bijvoorbeeld een spirituele bijeenkomst.

Spirituele quarantaine en discipline

Yoga quarantaine

Zorg er voor dat je veel discipline hebt bij je spirituele quarantaine. Een vast schema brengt je goed door de tijd heen. Doe op vaste tijden je meditatie, je wandeling, het eten, een bezigheid, enz..  Wees niet te streng, er moet ruimte zijn voor wat tijd wanneer er wat onverwachts gebeurt.

Spirituele quarantaine en mindfulness

Tijdens de yoga quarantaine kunnen er gevoelens en emoties omhoog komen. Ook kan het denken onrustig zijn. Doe elke dag wat aan mindfulness. Zo deed ik de was altijd met de hand en dat op een mindfulness manier. Goed bewustzijn van alles, de zeep ruiken, voelen hoe het water door de kleding gaat,  de temperatuur van het water, enz..

quarantaine en het uiten van gevoelens

Geef goed uiting aan je gevoelens. Je kunt een half uur “de wereld” in gaan. Maar je kunt ook een dagboek bijhouden en je gevoelens van je af schrijven. Mooi om te zien wat er bij jou past in quarantainetijd. Wees de toeschouwer van de gevoelens en laat je niet meeslepen door die gevoelens.

Spirituele quarantaine tijd en liefde

De gevoelens van liefde zorgen er voor dat jij je verbonden voelt in je quarantainetijd.  Zo heb ik mij heel verbonden gevoeld met de zee op Bali of de natuur om mij heen. Je kunt ook wat voor de ander doen tijdens je quarantaine, in deze quarantainetijd dat je wat maakt wat je schenkt wanneer je later uit je isolement komt.  Of stop wat geld in een potje  elke dag voor een goed doel.

Yoga quarantaine en yoga

spirituele quarantaine

In de spirituele quarantaine doe ik altijd mijn lievelingsyogaoefeningen, de zonnegroet, de vijf tibetanen, yin yoga en torsies. Doe ook eens wat andere oefeningen zoals een nieuwe ademhalingsoefening. Je kan ook wat mooie meditaties en/of visualisaties meenemen naar je meditatiekluis. De afgelopen quarantaines heb ik doorgebracht met mooie boeken van Osho of Krishnamurti.

quarantaine wanneer het moet

Wanneer ik dit blog maak zit ik ook weer vanuit een gedeeltelijke spirituele quarantaine. Het is nu coronavirus crisis en veel herken ik in deze tijd uit mijn vorige quarantaine kluizen. Ik durf het soms helemaal niet te zeggen tegen anderen, maar het is voor mij een geweldige tijd. Nu kom ik toe aan dingen waar ik normaal niet aan toe kom. Ook is het mogelijk om anderen te helpen die het momenteel moeilijk hebben. Normaal werk ik de avonden en nu lekker lezen. Een goed boek is aan te bevelen, de pest van Albert Camus. In dit boek zie je dat de geschiedenis zich herhaalt.

Een spirituele quarantaine op maat

De laatste jaren maak ik veel quarantaines op maat voor mensen. Dat kan zijn een quarantaine in een ashram in India, maar ook een quarantaine in Nederland. Mail mij eens voor de mogelijkheden, info@yogaberry.nl