spirituele kerst

kerk

Spiritualiteit met kerst om in balans te blijven

Een spirituele kerst zie je steeds minder. De kerstdagen zijn tot een commercieel feest vervallen. Veel mensen weten zelfs niet meer wat er met kerst is gebeurd. Met de kerstdagen in 2022 leven we zelfs dicht bij huis met oorlog. Gezinnen liggen uit elkaar en door de crisissen kunnen veel mensen zelfs niet meer een kerstcadeautje geven. Maak van de kerstdagen weer eens een mooie spirituele belevenis. Zelf  mag ik voor een spirituele kerst naar Kevelaer, een bedevaartsplaats.

Spirituele kerst lockdown om dichter bij jezelf te komen

De afgelopen 35 jaar ging ik vaak vrijwillig in een spirituele kerst lockdown. In zo’n lockdown kom je jezelf tegen. Veel mensen vluchten voor hun gevoelens door te werken, altijd bezig te zijn of door afleiding te zoeken. Ook tijdens kerstdagen vluchten veel mensen in drank en werken. Bij een lockdown heb je aandacht voor je gevoelens. Een tijd van reflectie. Ga er eens door heen en kijk eens wat jouw weerstand is bij stilte, alleen zijn en geen afleidingen. Je zal zien dat het een zuivering is. Vooral na maanden met corona kun je kerstdagen gebruiken om het spiritueel te vieren met yoga. Wil je wat tips voor mooie plekken met kerst mail mij dan.

Spirituele kerst tips

Bij een spirituele kerst kun je met de volgende dingen rekening houden. Probeer een dagschema te maken tijdens kerst met meditatie, yoga, spirituele boeken lezen of mooie kerstmuziek. Kortom dat je een spirituele structuur hebt tijdens deze dagen. Neem een symbool mee zoals een Boeddhabeeldje, Ganesha of iets wat voor jou symbool staat in jouw spirituele kerstdagen. De natuur in tijdens je retraite geeft je veel stilte en rust. Gun jezelf dus ook wat luxe, je kunt tijdens je spirituele kerstdagen ook een mooi kasteel uitzoeken. Gebruik veel licht! Brand een kaarsje elke dag of voel de zon. Pas je muziek aan door mantra’s te draaien of spirituele muziek. Kerst yoga, maak gebruik van rituelen, symbolen, mantra’s, mudra’s en oude yoga wijsheid.

spirituele kerst
spirituele kerst met yoga en meditatie

Waar is jouw spirituele kerst met misschien zelfs yoga?

Mijn ervaring was de afgelopen 35 jaar dat er plekken zijn waar een spirituele kerst een extra effect gaf. Je kunt eens kiezen voor een spirituele plek in Nederland, zoals Urk, een klooster, een leefgemeenschap of een kasteel. Ook kun je natuurlijk wanneer je het goedkoop wilt doen een tent op een natuurcamping zetten of een caravan huren op een mooie plek in de natuur. Wij kunnen ook voor jou een mooi programma maken in een kasteel of op een mooie plek in India.

 

spirituele kerst
De Acropolis met de kerst

Kerstyoga op maat

Regelmatig maak ik retraites en spirituele lockdowns op maat. Met een intakegesprek kijken we dus hoe jouw kerstlockdownyoga eruit gaat zien. Ik begeleid je materieel en spiritueel tijdens je retraite bij de kerstdagen. De laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd in kerstlockdowns. Een spirituele Kerst in Deventer en verre omgeving is voor iedereen mogelijk.