spirituele kerst tips

Spirituele kerst tips voor meer liefde

Spirituele kerst, wat is dat?

Spirituele kerst, na een jaar lang jezelf voorbij lopen en niet toekomen aan de dingen die je echt energie geven weet je zelfs niet meer hoe je uit deze vicieuze cirkel komt. Wanneer jij ook al op ziet tegen deze kerstdagen en de stress in de keuken dan kun je dit jaar hierin eens verandering brengen. Spiritualiteit heeft te maken met de persoonlijke ontwikkeling of met bovennatuurlijke krachten. De kerstdagen zijn uitermate geschikt voor deze energie.

Kerst en naar binnen gaan

Het hele jaar zijn we naar buiten toe gericht en komen niet meer toe aan onze gevoelens. Een spirituele kerst is uitermate geschikt om contact te maken met waar het echt om gaat. Je kunt je eens verwennen op een goede massage of een priveyogales. Ervaar eens hoe je door het lichaam ook bij je gevoelens kunt komen. Een goede therapeut staat ook met de kerstdagen voor je klaar. Wanneer je nog nooit hebt gemediteerd, dan kun je ook eens een privemeditatiesessie inplannen.

Kerst en rituelen

spirituele kerst

Veel spirituele richtingen zoals de vrijmetselaars gebruiken symbolen en rituelen om naar binnen te gaan en contact te maken met het innerlijke. Bezoek eens een tempel in Nederland in plaats van een kerk of sluit jezelf op voor 1 kerstdag in een meditatiekluis en geniet van stilte en de natuur. Een familieopstelling is ook een mooi ritueel tijdens de spirituele kerstdagen.

Spirituele kerst in de natuur

spirituele kerst

Gelukkig maken steeds meer psychologen reclame voor de natuur. In de natuur zijn geeft zoveel energie en ontspanning. Zoek eens een bijzondere boom op tijdens de spirituele kerst en lunch daar of ga er gewoon ZIITTEN. Zo kun je in Park De Hoge Veluwe ook een bijzondere spirituele kerst ervaren. Laat je eens verrassen en zie mouflons met de kerst. Ook natuurrituelen in de natuur geven diepgang tijdens de spirituele kerst.

Mijn spirituele kerst

De afgelopen 35 jaar heb ik geen kerst gevierd in Nederland. De commercie en de verplichtingen stonden mij niet aan. De afgelopen jaren zijn de kerstdagen over de top voor mij. In India, Bali of een ander Aziatisch land geniet ik van de spiritualiteit door een mooie wandeling onder de palmbomen, een etentje aan het strand, een bijzondere tempel bezoeken of gewoon naar de zee staren. Samen eten met Nederlanders die overwinteren op Bali is mij ook bijgebleven als een spirituele kerst. Je eet met een kerstster in een palmboom boven je, hoe mooi kan je kerstmis zijn. Dit jaar ga ik met kerst naar India en bezoek ik kinderen onder de snelweg die les krijgen van een leraar. Ik hoop de kinderen daar blij te kunnen maken met schoolboeken en eten.