spiritueel scheiden

Spiritueel scheiden met yoga

Een materiele scheiding

Spiritueel scheiden komt vaak na het scheiden van de materie. Vaak hoor je bij een scheiding hoe de alimentatie geregeld is. Ook hoe  de regelingen zijnm.b.t. de kinderen. Wie er blijft wonen in het huis is ook vaak een punt. Maar hoe is het spiritueel geregeld bij een scheiding?

Een spirituele scheiding

Bij spiritueel scheiden kijk  je verder dan het geld en hoe word ik er zelf beter van. Hoe kun je na de scheiding weer goed samen door 1 deur? Gebruik je ook rituelen, mantra’s, mudra’s of meditatie toe bij een scheiding. Bij spiritueel scheiden kom je in een “flow” terecht. De uitspraak “waar een deur dicht gaat, daar gaat ook weer een deur open” is eigenlijk een spirituele uitdrukking. Herken je het? Wanneer je in een vechtscheiding zit dat je geen positieve veranderingen ziet. Maar wanneer je de materiele scheiding achter de rug is er ruimte komt voor verwerking en de scheiding een plek geven.

Spiritueel scheiden is loslaten

Als therapeut zie ik steeds meer mensen die het nog hebben over hun scheiding van 10 jaar geleden. Loslaten is de eerste stap in spiritueel scheiden. Bij de yoga en meditatie hebben we mooie yogaoefeningen en meditaties om het verleden achter je te laten. Loslaten is niet het rationaliseren van de scheiding, ook niet je gevoelens onderdrukken. Loslaten is dat de gevoelens “zachter” worden en dat de gevoelens veranderen. Mededogen en vergeving zijn mooie attributen.

Spiritueel scheiden en mediteren

Bij een scheiding zit je veel in het hoofd en neem je beslissingen vanuit het denken. Bij spiritueel scheiden komen de beslissingen vanuit het hart. Wanneer je uit het hoofd komt door meditatie begint je hart te spreken. Zelf noem ik dit de “ingevingen”. Dingen die uit het hoofd komen geven vaak tweespalt, polarisatie en bevordert de cancelcultuur. Het hart gaat voor verbinding en een goed geweten.

Spiritueel scheiden en er blijft een verbinding

Mijn goeroes in India zeiden altijd dat wanneer twee mensen een seksuele  relatie hebben gehad dan blijft er altijd een spirituele verbinding. Dit accepteren is voldoende. Hopelijk kun je na de scheiding nog een goed glas wijn drinken met je ex door spiritueel scheiden.