spirituele wandeling Deventer

Spirituele wandeling Deventer, wandeling naar energie plekken

Door spiritueel Deventer Spiritueel Deventer

Spirituele wandeling Deventer de stad Deventer heeft een rijk spiritueel leven met o.a. Geert Groote, Lebuinus, Krishnamurti. Zij hebben hun sporen achter gelaten zoals bij het Geert Grote huis. Ontdek de krachtplekken in Deventer. Natuurlijk nemen we de wichelroede mee.

Spiritueel Deventer, mooie plekken bezoeken

Je kunt zelf ook naar de bijzondere plekken wandelen in spiritueel Deventer. De tempel van de vrijmetselaars, de schuilkerk aan de brink, het Geert Grote Huis enz. Het zijn plekken waar je niet snel komt en die veel te vertellen hebben.

Spiritueel Deventer, wandeling

 

Leylijnen opzoeken tijdens je wandeling

We lopen met de wichelroede bij de spirituele wandeling Deventer en voelen de krachtplekken in spiritueel Deventer. Wil je meer weten over leylijnen? Er zijn wichelroedes aanwezig, dus je kunt je eigen wichelroede thuislaten.

Schuilkerk ook open bij deze wandeling door Deventer

De inham tussen de huizen op de Brink, achter het beeld van Albert Schweitzer, wordt de Penninckshoek genoemd. De gevel met de beelden (Penninckshuis) is één van de topstukken van de renaissance in spiritueel Deventer en in Nederland.

Omstreeks 1588 gaf de handelaar Herman Penninck opdracht voor de bouw van deze pronkgevel, die zijn rijkdom en geletterdheid moesten weerspiegelen. De 6 beelden boven de toegangsdeur stellen de 6 deugden voor (geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, kracht en gematigdheid). Beroemde teksten staan bij de zes ornamenten: “CHARTITAS TEMPERENTIA PRVDENTIA FORTITVDO FIDES SPES”; deze staan voor “de zes deugden”. Tevens is het wapen van de Penninck-familie en de familietekst “ALST GODT BEHAGET BETER BENYT ALS BECLAGET” op het huis te vinden.

Later was het pand mogelijk gebruikt als katholieke schuilkerk. Eind 19e eeuw was het pand sterk vervallen, de Doopsgezinde Gemeente heeft de voorgevel laten restaureren en er een nieuwe kerk achter laten bouwen. Het pand is momenteel nog steeds in gebruik als Doopsgezinde Remonstrantse Kerk. Tevens is hier de VVV Deventer gevestigd. Bovenstaande tekst komt van Deventerinformatie  Wil je meer weten over deze kerk in spiritueel Deventer, klik dan op SCHUILKERK

spiritueel deventer

De VVV heeft de kerk opengesteld voor spiritueel Deventer.

Bezoek Broederenkerk bij de spirituele wandeling Deventer

De Broederenkerk heeft een lange en rijke geschiedenis in spiritueel Deventer vanaf rond 1300, toen hier een klooster werd gevestigd, waarbij vanaf rond 1335 een kerk gebouwd werd. De Broederenkerk, ook wel de r.k. Sint Lebuïnuskerk, is een kerk in Deventer, gebouwd tussen 1335 en 1338 in opdracht van Eleonora van Engeland, destijds hertogin van Gelre. Voordat de kerk werd gebouwd, was op die plaats rond 1300 al een klooster gesticht door de minderbroeders franciscanen. De naam van de kerk is afgeleid van deze broeders. Wie maar even een blik werpt op de Broederenkerk zal opmerken hoe bijzonder dit gebouw is in de Deventer binnenstad, zowel van buiten als van binnen. In september 2014 is de Broederenkerk, na een drie jaar durende restauratie, plechtig heropend. Bij de  spirituele wandeling Deventer pakken we ook de omgeving om de kerk. Tekst van de site Deventerinformatie

Zie voor meer informatie r.k. Sint Lebuïnuskerk

Gildehotel

Dit was vroeger het St. Joseph ziekenhuis. Loop tijdens de wandeling eens naar binnen en zie de mooie ingang. Je ontvangt van ons een tijdsschema wanneer je welkom bent. Kijk ook eens op ziekenhuisdeventer.

Oudste stenen huis bij de spirituele wandeling Deventer

Toen Amsterdam nog een onbewoond moeras was, en de naam ‘Moskou’ nog gemunt moest worden, dreef Deventer al handel met Kiev en Novgorod.Het behoeft dan ook geen verwondering te wekken dat het oudste nog bewoonde stenen gebouw van Nederland in Deventer staat: de Proosdij.

De huidige proosdij werd vanaf 1130 gebouwd door bisschop Filip van Katzenelnbogen, een hoge geestelijke van hoge adel, gelieerd aan het koninklijk huis. Het moest een robuuste, goed verdedigbare ambtswoning zijn voor hem en zijn opvolgers als proost (hoofd) van het Kapittel van St Lebuinus annex aartsdiaken van Deventer.

Het huis is gebouwd op de fundamenten van een oudere kapel uit de tijd van koning Zwentibold en bisschop Radboud (eind IXe eeuw). Voor de bouw lieten de proosten grote brokken vulkanisch gesteente (tufsteen en trachiet) uit de Eiffel aanrukken, aangezien natuursteen hier te lande niet voorhanden was, en de baksteen pas na 1250 in zwang zou komen. De muren zijn tot en met de tweede verdieping goeddeels origineel en hebben een gemiddelde dikte van meer dan een meter.

Het oudste huis is nog steeds bewoond. De begane grond is sinds 2022 ingericht als mini-tentoonstelling over de historie van de Proosdij. Deze is te bezoeken met een gids.

Ga naar www.geertgrote.nl voor meer informatie!

 

Opgave voor de spirituele wandeling Deventer

Alle bovenstaande plekken zijn te bezichtigen en nog veel meer. De bijdrage aan deze wandeling is 10 euro per persoon.