yogacentrum Deventer

Spiritueel Deventer

Deventer heeft een rijk spiritueel leven met o.a. Geert Groote, Lebuinus, Krishnamurt. Zij hebben hun sporen achter gelaten zoals bij het Geert Grote huis.

Spiritueel Deventer, mooie plekken bezoeken

Op 7 april kun je zelf naar bijzondere plekken wandelen in Deventer. De tempel van de vrijmetselaars is dan ook open, de schuilkerk aan de brink, het Geert Grote Huis enz. Het zijn plekken waar je niet snel komt en die veel te vertellen hebben.

Spiritueel Deventer, wandeling

 

Leylijnen opzoeken tijdens je wandeling

Ook kun je op zondag 7 april met de wichelroede lopen en een krachtplek in Deventer opzoeken. Wil je meer weten over leylijnen? Er zijn wichelroedes aanwezig, dus je kunt je eigen wichelroede thuislaten.

Schuilkerk ook open bij deze wandeling door Deventer

De inham tussen de huizen op de Brink, achter het beeld van Albert Schweitzer, wordt de Penninckshoek genoemd. De gevel met de beelden (Penninckshuis) is één van de topstukken van de renaissance in Deventer en in Nederland.

Omstreeks 1588 gaf de handelaar Herman Penninck opdracht voor de bouw van deze pronkgevel, die zijn rijkdom en geletterdheid moesten weerspiegelen. De 6 beelden boven de toegangsdeur stellen de 6 deugden voor (geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, kracht en gematigdheid). Beroemde teksten staan bij de zes ornamenten: “CHARTITAS TEMPERENTIA PRVDENTIA FORTITVDO FIDES SPES”; deze staan voor “de zes deugden”. Tevens is het wapen van de Penninck-familie en de familietekst “ALST GODT BEHAGET BETER BENYT ALS BECLAGET” op het huis te vinden.

Later was het pand mogelijk gebruikt als katholieke schuilkerk. Eind 19e eeuw was het pand sterk vervallen, de Doopsgezinde Gemeente heeft de voorgevel laten restaureren en er een nieuwe kerk achter laten bouwen. Het pand is momenteel nog steeds in gebruik als Doopsgezinde Remonstrantse Kerk. Tevens is hier de VVV Deventer gevestigd. Bovenstaande tekst komt van Deventerinformatie  Wil je meer weten over deze kerk, klik dan op SCHUILKERK

spiritueel deventer

De VVV heeft de kerk opengesteld op de zondag van de wandeling door spiritueel Deventer.

Bezoek Broederenkerk

De Broederenkerk heeft een lange en rijke geschiedenis vanaf rond 1300, toen hier een klooster werd gevestigd, waarbij vanaf rond 1335 een kerk gebouwd werd. De Broederenkerk, ook wel de r.k. Sint Lebuïnuskerk, is een kerk in Deventer, gebouwd tussen 1335 en 1338 in opdracht van Eleonora van Engeland, destijds hertogin van Gelre. Voordat de kerk werd gebouwd, was op die plaats rond 1300 al een klooster gesticht door de minderbroeders franciscanen. De naam van de kerk is afgeleid van deze broeders. Wie maar even een blik werpt op de Broederenkerk zal opmerken hoe bijzonder dit gebouw is in de Deventer binnenstad, zowel van buiten als van binnen. In september 2014 is de Broederenkerk, na een drie jaar durende restauratie, plechtig heropend.  Tekst van de site Deventerinformatie

Zie voor meer informatie r.k. Sint Lebuïnuskerk

 

Gildehotel

Dit was vroeger het St. Joseph ziekenhuis. Loop tijdens de wandeling eens naar binnen en zie de mooie ingang. Je ontvangt van ons een tijdsschema wanneer je welkom bent. Kijk ook eens op ziekenhuisdeventer.

Opgave voor de wandeling door Spiritueel Deventer

Alle bovenstaande plekken zijn te bezichtigen, Je ontvangt van ons een tijdsschema wanneer je welkom bent!

Wandel jij ook zondag 7 april door spiritueel Deventer tussen 11.00 en 14 uur? Mail naar [email protected] voor info en opgave. De bijdrage aan deze wandeling is 5 euro.