sex tantra yoga

Sex tantra yoga is er voor iedereen

Sex tantra yoga, tantra wordt vaak geassocieerd met oosterse religie. Seks en de standjes van de Kama Sutra vallen onder tantra. Is het vrije liefde, een overblijfsel van ’love, peace and drugs’ van de jaren ’60? Of is het een sekstherapie uit de New Age-keuken? Is het misschien meer Amerikaanse Westkust dan Oosters? In zekere zin is het allemaal waar en dus ook niet. Wat is dus sex Tantra yoga?

Sex tantra yoga yogales en liefde

Wij maken, net als alle leven, elke materie en elk soort energie. Net als onze voorouders, deel uit van deze kosmische energie.  Dit wordt ook wel universele liefde wordt genoemd. We kunnen deze bron in onszelf (meer) activeren door de ’aardse’ liefde met de juiste intenties te bedrijven. Gangbare populaire definities van Tantra yoga vermelden begrippen als spiritueel, mystiek, kosmisch, holistisch.

Shakti en Shiva in een tantra yogales

Een mystieke leer, meestal ontwikkeld in de vorm van dialogen door een kosmisch paar. De goden en  Shiva en Shakti, of mannelijke en vrouwelijk Tantrika (Tantra-adepten). De schriftelijke vastlegging van deze meer dan tweeduizend jaar oude dialogen werd bekend als Tantra’s. De Tantra’s bevatten duizenden jaren ervaringen. Deze inzichten en technieken van vrouwelijke en mannelijke Tantrabeoefenaren worden nog steeds gebruikt. Deze teksten zijn echter voor 21ste eeuwse westerlingen moeilijk te begrijpen. Dit komt omdat zij uit een geheel andere cultuur komen en omdat zij zijn geformuleerd als een geheime leer. In een tantra yogales ga jij voelen hoe de kundalini energie stroomt. Bij sex tantra yoga geniet je zowel van de vrouwelijke als de mannelijke energie.

tantra yoga Deventer aan de Ganges

 

 

 

 

Tantra yogales, spiritualiteit en seks

De missie van Tantra is dat we echtere, meer complete mensen worden door de ons eigen sensuele spiritualiteit te erkennen en te stimuleren. Het middel daarvoor is het bereiken van extase. In een extatische toestand stroomt de levensenergie optimaal door de zeven energiecentra (chakra’s) van het lichaam en hebben we optimaal contact met de kosmische energie. Vanwege het energetische evenwicht dat daardoor ontstaat, komen zowel lichaam als psyche beter in balans, waardoor we een hogere staat van bewustzijn kunnen bereiken. Extase heeft dus een helende werking. We ontdekken verborgen, onderdrukte delen van onszelf.

Tantra, genieten en energie

Met Tantra kan iemand maximaal van het leven genieten door zelf opgelegde of cultureel bepaalde beperkingen, zoals schuld of schaamte, te doorbreken. Nog anders gezegd: wij zijn allen voortgekomen uit het pure geluk van de seksuele vereniging van een man en een vrouw. Bewust of onbewust zijn we ons hele leven op zoek naar het terugvinden van die energie. Helaas worden wij daarvan afgehouden door het najagen van een orgasme, zonder ooit de toestand van gelukzaligheid die daarachter ligt te bereiken. Bij sex tantra yoga kun je als man de sexuele energie voelen zonder een erectie. Bij vrouwen die sex verslaafd zijn kom je van sex naar liefde.

Tantra yoga, vrouwen en mannen

Tantraparen zich dan ook tegen de volkswoede beschermen door het vertonen van toverkunsten, zoals door de lucht vliegen of over water lopen, die hun steun door de goden bewijzen. Tantrabeoefenaren wisselen hun kennis en ervaring uit in Tantrakringen, die soms bestaan uit alleen maar Dakini’s (vrouwelijke Tantrika), of waarin vrouwen in ieder geval een dominante positie innemen. Tantrakringen komen vaak ver weg van de beschaafde wereld bijeen (in de wildernis, op crematiegronden, of nu nog incidenteel in de steppen van Mongolië) om te drinken, te eten, ceremonieën op te voeren, elkaar alle logica tartende gedichten voor te dragen, en soms om seksuele orgieën te hebben.

tantra yoga

Meditatie en tantra yoga

Meditatie verving de werkelijke geslachtsdaad, met hetzelfde resultaat van ’verlichting’. Tibetreizigers uit die tijd berichtten dat deze jonge mannen geïsoleerd als kluizenaars in grotten leefden. Ze werden twee keer daags van voedsel voorzien. Hun lerares kwam hen regelmatig opzoeken. In haar afwezigheid dienden ze te mediteren op seksuele vereniging met haar. Uiteindelijk slaagden zij er steeds vaker in om tot een teruggetrokken orgastische ontlading te komen. Ook zonder dat de vrouw daadwerkelijk aanwezig was. Deze jongelingen werden gezien als Bodhisatvas (soort heiligen), waarvan de Shakti, de vrouwelijke metgezel, van een echte vrouw teruggebracht was tot de geheiligde herinnering aan haar, tulpa genaamd.

(bron: www.Tantraworks.com).

Verwesterde Tantra

In de afgelopen dertig jaren is er een verwesterde versie van Tantra ontstaan. Naast de tradioneel-oosterse methode van overdracht via een goeroe die deel uitmaakt van een historische school (lineage), zijn er talloze westerse leraren, scholen, cursusinstituten, enzovoort. Osho (voorheen Bhagwan) hoort ook in dit straatje. De meningen over de kwaliteit van dit alles lopen net zo sterk uiteen als over die van de ’lineages’. De verwesterde Tantra bevat ook Reichiaans lichaamswerk, innerlijke kind oefeningen, elementen uit communicatie en -sensitivity-trainingen, relatietherapie enzovoort. Vele beginnerstrainingen en -workshops voor Tantra richten zich op psychische en relatieproblemen. Aan de eigenlijke seksualiteit komt men niet toe. Sex tantra yoga maakt ook gebruik van lichaamswerk en ribirthen.

Tantra yoga workshops

Er zijn inderdaad Tantraworkshops voor gevorderden waar je in staat wordt gesteld om ook op andere wijze los te komen. Je denken aan de valse verwachtingen die in een vast relatie zijn gegroeid, namelijk door in groepsverband intiem en seksueel contact te hebben met een ander dan je vaste partner. Je kan zo beter ingesteld te raken op wat de ander wil, en tegelijk kan je meer in je eigen gevoel gaan zitten. In de Oosterse Tantra yoga wordt trouwens het wisselen van seksuele partner ook toegepast. André van Lysebeth bijvoorbeeld beschrijft uit meerdere bronnen de Chakra Puja. Daarbij wisselen acht ervaren stellen volgens het lot voor één nacht van partner. Deze nieuw gevormde stellen beoefenen vervolgens in een kring gezamenlijk tantra yoga seks.

Yoga, Tantra en sex

Jarenlang oefenen in seksuele tantra yoga is voor veel mensen geen aanlokkelijk vooruitzicht. In de traditionele Tantra speelt dit een grote rol omdat het traditionele Tantra-standje de yabyumpositie is. Een man en een vrouw beoefenen samen langdurige seks in deze positie om Verlichting te bereiken. De vrouw zit op de zittende man, penis in vagina. Dit vereist een hoge mate van controle over de zaadlozing. Maar het is ook op andere manier mogelijk dat de vrouw, geholpen door haar minnaar een reeks van meerdere – en steeds hevigere orgasmes bereikt- waarbij ook het ook kan komen tot het uitstorten van golven van vrouwelijk vocht. Je kunt na enige oefening ook door gaan met stimulering van achtereenvolgens schaamlippen, clitoris, G-spot en uiteindelijk de baarmoedermond met behulp van vingers en/of speeltjes. Sex tantra yoga blijft voor de man een middel om zijn orgastische beleving te versterken.

Het doel van sex tantra yoga

Het doel van Tantra ligt echter verder, namelijk het tijdens het orgasme en de rusttijd daarna ervaren van een toestand van ‘leegte’. In deze leegte is geen begripsmatig bewustzijn meer bestaat en waarin subject en object vervagen (skydancing). We keren ‘geheeld’ terug in een alledaagse werkelijkheid die je op een meer spontane wijze dan voorheen kan beleven. Je kan ook in het alledaagse leven het gevoel terugroepen van tijdloosheid. Je kan dwangmatig denken over ditjes en datjes beter stoppen. In het hier en nu zijn geeft geen stress.  Je zintuigen simpelweg  ervaren zonder meteen te oordelen is tantra. Problemen te zien en oplossingen te zoeken.

Sex tantra yoga voor jou en voor mij

Tantra heeft mij veel gebracht. Na 10 jaar yoga kwam ik erachter dat de valkuil van yoga is de controle. Tantra heeft mij veel meer geleerd het loslaten van patronen en oordelen.

Iedereen kan de sex tantra yoga energie voelen. Berry verzorgt de tantra yoga  in Deventer. Ook is een privéles  op maat mogelijk. Je ontvangt een gratis intake.