rug yoga

Rug yoga in Deventer Twello

Rug yoga, voor een soepele, ontspannen en sterke rug

Rug yoga, dertig jaar yogalessen geven in Deventer en omgeving hebben mij laten zien hoe vaak rugklachten voorkomen bij cursisten. Zowel mannen als vrouwen, jong en oud, zelfs sporters krijgen er wel een keer mee te maken. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

RUGKLACHTEN, OORZAAK EN GEVOLG

De oorzaak is meestal een verkeerde lichaamshouding en overbelasting. Maar ook stress, zwaar lichamelijk werk of een (aangeboren) afwijking in de wervelkolom kunnen hieraan ten grondslag liggen. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren, die er toe leiden dat je klachten in je onderrug krijgt. De beperkingen die hierdoor ontstaan kunnen ook invloed hebben op je geestelijke gesteldheid en je sociale leven. Wanneer je belemmerd wordt in dagelijkse bezigheden, werk, huishouding en sporten, heeft dat een negatieve invloed op je leven! Rug yoga kent een holistische aanpak.

GRENZEN

Daardoor ga je misschien nog minder bewegen, je spieren worden slapper, je wervelkolom minder stevig. Zo kom je in een neerwaartse spiraal! Zonder dat je het zelf merkt, sluipt het er langzaam in en ben je over je grenzen gegaan. Je hebt dan teveel van jezelf geëist, in de vorm van te hard werken of weinig slapen, enz..

BEWEGEN

Maar ook te weinig lichaamsbeweging kan een rol spelen. Met als gevolg gespannen spieren in de onderrug. Een groot deel van de dag brengen we zittend door. We zitten aan het ontbijt, zitten in de auto of in de trein naar werk of school, om vervolgens achter het bureau te zitten. En wanneer we thuis komen ploffen we op de bank, televisie kijken, Facebook, de mails bijwerken.

RUG YOGA EN ASANA’S, EEN DUWTJE IN JE RUG

Wanneer je teveel hooi op je vork hebt genomen, teveel je schouders er onder hebt gezet, haal dan niet je schouders op! Dan wordt het tijd om naar je lichaam te luisteren, maar dat je ook beter voor jezelf moet en mag gaan zorgen, in plaats van roofbouw te plegen op je lichaam. De rug yoga kan je helpen je rug sterk en soepel te houden.

ASANA’S

Alle asana’s en yogahoudingen zijn bedoeld om je rug sterk en soepel te houden bij de rug yoga. Om zo een paar keer per dag 20 minuten te kunnen mediteren in lotushouding met een rechte rug.
Een rechte rug is een kapstok voor de voorkant van het lichaam. Er komt meer ruimte voor je longen, maag en darmen.

ZONNEGROET EN DE RUG YOGA

Je zou dagelijks de zonnegroet kunnen doen, een mooie serie oefeningen voor je wervelkolom en oefeningen zoals rekoefeningen, een torsie voor- achter en zijwaarts. Maar ook de cobra, de kat en de sprinkhaan zijn goede oefeningen voor je rug. Niet alleen het doen van asana’s, maar ook de BackMitra kan je hierbij helpen, waarover je ik hier verderop meer zal vertellen.

ANATOMIE MET EEN SPIRITUEEL TINTJE

Wie bij mij op de rug yoga zit, weet inmiddels dat ons lichaam uit twee helften bestaat. De rechterkant (vrouwelijke zijde) staat voor het gevoelsleven en spiritualiteit. De linkerkant (mannelijke kant) staat voor rationeel en aards.
Maar het lichaam kent ook een voor- en achterkant! De voorkant staat ook weer voor het gevoelsleven (denk aan hart, maag en darmen). Maar je rug, de achterkant, staat voor wilskracht!

RUG YOGA EN DE BACKMITRA

De BackMitra creëert ruimte en ontspanning door middel van druk. Door druk uit te oefenen op de wervelkolom kunnen de omliggende spiergroepen ontspannen. Door middel van groeps- of privélessen rug yoga kan ik je yogaoefeningen geven gecombineerd met de Backmitra.

Rug yoga en de Backmitra
De oefeningen zijn eenvoudig om te doen bij de rug yoga en kosten niet veel tijd. Iedere dag 10 minuten met de BackMitra oefenen geven al snel resultaat. Wanneer je dit dagelijks toepast, ga je merken dat je rug sterker en soepeler wordt. Hierdoor kun je je beter ontspannen en je dagelijkse taken beter uit kunnen voeren. Je kwaliteit van leven zal hierdoor veel beter worden.

YOGA, ADEM EN ONTSPANNING

Mijn yogalessen zijn meer dan alleen maar asana’s! Ik besteed ook veel aandacht aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Heel belangrijk voor je rug.

rug yoga is er voor iedereen

DE ADEM ALS MASSAGE VOOR JE RUG YOGA

Rug ademhaling geeft een massage, waardoor je spanning weg voelt zakken en er meer ruimte in je rug ontstaat. Hierdoor ga je je beter ontspannen en kunnen je klachten verminderen. Ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat er meer zuurstof naar je spieren gestuurd wordt, zodat je langer in houdingen kunt blijven. Yoga is er in vele vormen, een goede oplossing voor je rug.

Ik zie je graag weer op de yogamat deze week!