rampen yoga

Rampen yoga ontspant

Hoe ga jij om met rampennieuws?

Rampen yoga, het klinkt zo onheilspellend. De laatste tijd zie ik steeds meer mensen om mij heen die slecht slapen door de oorlog of door de overstromingen. Zelfs het nieuws uit ons eigen land kan al veel stress en slapeloze nachten geven. Wanneer je begaan bent met de natuur dat is het wel verontrustend wat er momenteel over je heen komt.

Niet onderdrukken maar voelen bij rampen yoga

Stop je kop niet in het zand bij al die rampen. Probeer in contact te blijven staan met je gevoelens. Word je angstig, kwaad of depressief van al dat rampen nieuws? Geef wat minder aandacht aan het denken maar probeer ook eens te voelen waar die gevoelens zitten in het lichaam. Draait je maag ervan om of voel je verdriet in de schouders?  Wees je eens bewust of je ook “labels” over die gevoelens plakt. Deze labels kunnen zijn: mijn moeder had dit ook al, dit voel ik al 20 jaar of hier kom ik nooit meer vanaf. Rampen yoga is voelen.

Rampen is yoga is geen ramp

Bij de rampenyoga merken we dat we na de yogales kunnen relativeren. Omdat we onze gevoelens kunnen delen en er geen oordeel over hebben voelen ze minder bedreigend aan. Ook kun je andere beslissingen nemen bij veel rampen. Mensen die veel rampen hebben overleefd staan meer open voor anderen om ze te helpen. Rampen yoga verbindt!

Rampenyoga en genieten

In deze tijden met veel crisissen is het een kunst om te genieten van de kleine dingen. Niet meer elk jaar naar Bali of India maar een jaarkaart bij Park de Hoge Veluwe en De Levenstuinen in Teuge regelmatig bezoeken. Word je van geld gelukkig? Ja, wanneer je je geld besteed aan een beleving en nog mooier een spirituele beleving. Bij rampen yoga maken we van de ramp een uitdaging.

Geef een ramp niet door aan de volgende generatie

Gelukkig is er steeds meer bekend over trauma’s die van generatie naar generatie gaan. Wat Joden hebben meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog is nog te voelen bij het nageslacht wat nu leeft. Trauma’s kunnen wel vier generaties doorwerken. De Deventer yoga is spirituele yoga.

MAAK VAN DE RAMP IETS MOOIS IN JE LEVEN