qatar en yoga

Qatar en yoga, gele of rode kaart?

WK voetbal 2022 in Qatar

Qatar en yoga, een WK voetbal straalt toch iets uit van verbroedering en samen een mooi sportief feestje maken? We leven in een wereld dat we miljarden kunnen uitgeven om de hele wereld bij elkaar te laten komen en te genieten van een mooi spel. Ook een mooie gelegenheid om wat plooien glad te strijken. Politieke leiders vanuit de hele wereld kunnen een positieve bijdrage doen om bijvoorbeeld de mensenrechten bespreekbaar te maken. Wat heeft yoga en het WK voetbal 2022 met elkaar te doen?

Prestatie

Veel draait om prestatie in Qatar. Het begint al om te laten zien wat er uit de grond is gestampt in korte tijd. Het aantal kaarten wat verkocht staat is bijna dagelijks te lezen in de kranten. Een twee weken voor aanvang zijn er al drie miljoen kaarten verkocht. Wanneer onze koning niet gaat naar Qatar dan lopen we orders mis. De premies bij winnen zijn nu al bekend. Er zijn prestatiegerichte premies. Voor Duitsland is dit 400.000 euro per speler maximaal. Bij yoga gaat het helemaal niet om prestatie. Het voelen staat centraal. Het mooie is bij yoga wanneer je het presteren loslaat en in de ontspanning komt je ook verder in de yogahouding komt. Qatar en yoga in relatie met presteren is een mooie eye-opener.

Qatar, yoga en de morele kant

Voor de yoga ben ik veel in de landen geweest waar de werknemers vandaan kwamen in Qatar. Wanneer je in Nepal een euro per dag verdient en je krijgt mooie aanbiedingen dat je 20 keer meer kunt verdienen wat doe je dan? Gelukkig komen de misstanden steeds meer in de publiciteit. Op de site van Amnesty staat dat bijna 2 miljoen arbeidsmigranten hebben gewerkt in Qatar. Ik ben als yogi benieuwd of de morele kant belicht wordt in november 2022 door de politici die afreizen naar het WK. Qatar en yoga, de yogi’s hebben de yama’s en de niyama’s. Het was een goed begin geweest wanneer er morele regels waren bij de hele organisatie van het WK.

Qatar en Yoga

Qatar en yoga, zijn beiden verbindend

Het woord yoga komt al van verbinden. Een evenwicht voelen tussen yin en yang. Ook tussen spanning en ontspanning. Ik ben er nog niet uit of hier de TV aan gaat bij het WK maar ben wel heel benieuwd of de verbinding te zien en te voelen is in Qatar. Kunnen de politici, de koningshuizen en de beroemdheden een brug slaan naar armoede, onrecht en meningsuiting? Kortom Qatar en yoga is een mooie vergelijking.

Qatar en yoga, het blijft hot

Nadat ik dit blog schreef is er weer veel gebeurd. Gelukkig ben ik niet meer de enige die twijfels heeft over sport en de moraal.

Artiesten nemen ook afstand.  Qatar huurt nu zelfs positieve supporters in om imago te redden. Amnesty laat nu ook van zich horen.