Psychische pandemie

Psychische pandemie en yoga met meditatie

Psychische pandemie,  van deze term hadden we nog nooit gehoord voor 2021. Maar nu in 2022 zien we dat deze pandemie steeds meer om ons heen. We merken de korte lontjes om ons hee, het aantal zelfmoorden onder jongeren is toegenomen en er is coronastress door financiële problemen. Vandaag hoorde ik zelfs dat wetenschappers hun modellen voor besmettingen en de gevolgen hiervan gaan aanpassen. De coronastress wordt in de rekenmodellen meegenomen. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de psychische klachten na een virus pandemie.

Psychische pandemie hoe pak je het aan

Yoga biedt de ideale “gereedschappen” aan bij een pandemie. We ontspannen de spieren. Dit werkt ook mentaal door, je kunt de corona stress relativeren. Door coronastress komt de adem hoog in de borst en met yoga ademhalingsoefeningen brengen we de adem weer terug in de buik. Bij problemen is vaak de eerste reactie “vluchten”. Yoga brengt je naar de realiteit en dat ga je voelen. Door dat voelen en uit je hoofd kun je veel loslaten.

Angst, wat is het?

Als yogadocent zag ik de afgelopen jaren door de pandemie veel stress en angst onder de mensen. Angst is een krachtig gevoel, het kan je helemaal blokkeren. Je kunt trillen op je benen, wanneer je de angst voelt in het lichaam daar kun je zelfs gaan beven. Vaak zijn die angstige gevoelens ook niet te verklaren, je zit veilig thuis en toch voel je je angstig. Je ziet ook veel dat angst samen gaat met een depressie en spanningen in het lichaam. Angst heeft vaak te maken met controle en met veranderingen in je leven. Met yoga kun je de angst goed bewust worden in het lijf en loslaten. Bij de yoga leer je aardingsoefeningen om de angst los te laten.

Psychische pandemie en angst

Psychische pandemie

Wanneer je met angstige gevoelens naar de dokter toe gaat dan is de kans groot dat je een pilletje krijgt om het te onderdrukken. De bekende pammetjes zijn een goed voorbeeld. De laatste tijd zie ik gelukkig steeds meer mensen die de angst aanpakken met yoga en een psycholoog. Bij de psycholoog praat je en in de yogales laat je de stress in het lichaam los, daardoor ook de  angsten. Wanneer je de lichamelijk ontstane stress van angst loslaat, dan kom je ook vaak in contact met de gevoelens, die je dan ook los laat. Een psycholoog en yoga is een goede combinatie.

 

Wat doen we met de corona stress yoga?

Om angsten los te kunnen laten hebben we veel yogaoefeningen tot onze beschikking. Met aardingsoefeningen, ontspanning, visualisaties, ademhalingsoefeningen worden we vriendjes met de angst. De angst heeft dan geen functie meer.

Mentale pandemie stress yoga?

Veel psychische pandemie yogalessen worden aangeboden als privéles. Want deze stress heeft een individuele aanpak nodig. Ook worden deze yogalessen online gegeven. Je wordt extra ondersteunt met youtubelinks. Later kunt altijd naar een groepsyogales. Er zijn yogalessen in Deventer, Terwolde, Epse, Voorst en bij Gorssel. Ook kan ik bij je thuis komen!