Plezier in yoga in Deventer

Plezier in yoga, dat lijkt zover weg. We leven meer dan ooit in een prestatiemaatschappij, waarbij we onszelf op allerlei gebied moeten waarmaken. Zo hebben jongeren sinds kort ritalin ontdekt om hun concentratievermogen te verbeteren tijdens het eindexamen. Waarna ze vervolgens een pittige baan krijgen, waar ook weer hard gewerkt moet worden om de gevraagde deadlines te kunnen halen.
En wanneer het onze omgeving niet is, die veel van ons vraagt, dan leggen we onszelf nog eens veel op.

Behalve presteren vinden we ook nog eens dat we aan een ideaalbeeld moeten voldoen op gebied van uiterlijk, sport en gezondheid.
Hoeveel jonge vrouwen zouden bijvoorbeeld graag naar de sauna gaan, maar doen het niet omdat hun lijf niet aan het schoonheidsideaal voldoet? Of pas durven te gaan nadat een plastische chirurg er aan te pas is gekomen. Bij hoeveel hardlopers schiet het doel van lekker relaxed hardlopen voorbij omdat er alleen maar om marathons en persoonlijke records in hun hoofd zitten?

Voordat yoga “hip” was, had het een zweverig imago, leek het een uur lang in kleermakerszit op een matje. Nu lijkt ook yoga steeds meer te gaan om presteren. Op yogawebsites zien we maar al te vaak slanke lichamen in strakke pakjes in de meest onmogelijke houdingen voorbijkomen. Natuurlijk kun je yoga beleven in een oververhitte zaal van een sportschool, maar yoga is meer…..

WAT IS YOGA NOG MEER?

Plezier in yoga.
Yoga is vooral fijn, leuk en lekker om te doen. Dat het alleen maar goed voelt, wanneer je zonder vooroordelen en verwachtingen een yogales in gaat. Dat je gewoon kunt laten gebeuren wat er gebeurt, zonder in te hoeven grijpen. Yoga is pure ontspanning. Yoga geeft je rust, ruimte en na verloop van tijd misschien wel een andere kijk op de wereld. Of ga je lekker een uurtje yoga doen, om daarna ontspannen je bed in te rollen. Geen prestatiedrang, nergens op uit zijn. Alleen maar ervaren hoe het is om te ZIJN!
Yoga kan je laten groeien, je wordt gevoeliger en daardoor misschien ook zachter en liever voor jezelf. Tot in lengte van jaren kun je immers yoga blijven doen (vergeet de Plusyoga niet). Yoga zal zich vanzelf aanpassen bij je veranderende of ouder wordende lichaam, een mooi vooruitzicht toch!

Asana’s en plezier in yoga

Asana’s zijn helemaal niet bedoeld om superlenig te worden en overtollige kilo’s kwijt te raken. Ze zijn er om je rust en ruimte te laten ervaren en op een andere manier naar jezelf te leren kijken. Wanneer je in een houding ligt, kan het opeens gebeuren dat je je adem voelt in een arm of been, zonder dat je daar op uit was. Een bijzondere ervaring, die je verrast. Of wanneer je al wat langer yoga doet, zal de asana die je zo moeilijk vindt opeens toch anders gaan voelen. En blijf je misschien nog langer in die houding zitten dan ik.

PLEZIER IN YOGA, EEN ONTDEKKINGSREIS EN OOK NOG YOGAPLEZIER

Alleen een proefles is vaak niet genoeg om te ervaren wat yoga voor je kan betekenen. De één vindt het bij de eerste les helemaal geweldig, terwijl een ander niet vindt waar hij eigenlijk naar op zoek is en na de eerste les weer afhaakt.

Wanneer yoga helemaal nieuw voor je is, heb je waarschijnlijk nog nooit van een buikademhaling of van aardingsoefeningen gehoord. Je voelt nieuwe dingen, die je misschien eerst als vreemd of onwennig beleeft. Maar zodra je een aantal lessen verder bent, ga je ervaren dat sommige oefeningen nog fijner voelen om te doen. De prestatiedrang zal steeds meer naar de achtergrond verdwijnen, net als het gevoel voor tijd. Wanneer een yogales heerlijk voor je is kun je ook de tijd loslaten en wordt yoga een uurtje helemaal alleen voor jou, zonder op de klok te kijken. Voelt die laatste yogales als een “yogacadeautje”? Wat heeft het dan met je gedaan, is dat dan ook goed voor je geweest, en wat betekent dat dan voor jou?

plezier in yoga

Vind je het bijvoorbeeld heerlijk om in de kindhouding te liggen, heeft het dan iets te maken met het eerste chakra? Mogelijk zijn er dan blokkades die in je jeugd al zijn ontstaan.

WAT GEBEURT ER NA DE YOGA? OOK PLEZIER IN YOGA, HET NAVOELEN

Er kunnen zoveel mooie dingen gaan gebeuren wanneer je verder gaat met yoga. Door yoga zul je gevoeliger gaan worden, kunnen emoties makkelijker naar boven komen, maar wordt daarmee de mooiste versie van jezelf naar boven gehaald. Ongemerkt verandert misschien ook je eetpatroon wanneer je gevoeliger wordt en krijg je meer aandacht voor voeding.

Door yoga kan ook je nieuwsgierigheid worden gewekt. Wil je toch wel voorzichtig iets de spirituele kant op. Ben je wel eens onder Google op zoek gegaan naar de mantra die je zo mooi vond bij de eindontspanning? Of zijn je een paar heel eenvoudige oefeningen bijgebleven waar je zo lekker slaperig van werd. Plezier in Yoga dat krijg je al wanneer je naar alle yoga vormen kijkt! YOGA VORMEN

Meld je aan voor een gratis proefles. info@yogaberrydeventer.nl
Ontdek zelf wat yoga nog meer voor je kan betekenen en krijg ook plezier in yoga.