pijnstiller of yoga

Pijnstiller of yoga, pak de oorzaak aan

Pijnstillers, wat doen ze?

Pijnstiller of yoga, in 2022 is het gebruik van pijnstillers weer gestegen. Veel mensen willen snel van de pijn af en dat gebeurt vaak wel met een pijnstiller. Maar pijnstillers hebben veel nadelen. Het kan zijn dat je steeds meer nodig hebt om de pijn te onderdrukken. De bijwerkingen kunnen groot en krachtig zijn.  De afgelopen jaren proberen huisartsen steeds meer mensen van hun pijnstiller verslaving af te helpen. Veel ouderen vallen door pijnstillers omdat ze niet meer stevig staan door de tabletten. Ook leven veel mensen als zombies door de pijnstillers. Wanneer je de oorzaak wilt aanpakken van de pijn kom je vaak ook in contact met emotionele pijn. Die pijn willen we bewust of onbewust vermijden.

Pijnstiller of yoga en acceptatie

Bij gebruik van een pijnstiller ga je de pijn uit de weg. Bij yoga ben je de waarnemer van de pijn en je ziet in dat jij meer bent dan je pijn. Kortom je verbindt je niet met de pijn. In Deventer hebben we een oud nonnenklooster en de eerste steen van dit klooster kent de tekst “wat pijnigt dat reinigt”. Wanneer je de pijn uit de weg gaat is de kans groot dat de pijn als een boemerang weer naar je toekomt bij gebruik van pijnstillers. Maak een bewuste keuze,  pijnstiller of yoga. Een pijnstiller kan voor de korte duur een oplossing zijn.

Yoga en emotionele pijn

Ik las eens een boek over rugklachten en hierin stond dat 80% van rugklachten verbonden is met stress. We hebben niet voor niets de uitdrukking “met de rug tegen de muur staan” of  “je rug moeten rechten in het leven”. Wanneer je met yoga naar de pijn gaat dan kan het ook zijn dat je in contact komt met de emotionele pijn. Wanneer je die recht in de ogen kijkt dan kun je die pijn verwerken en neemt de lichamelijke pijn af. Bij pijnstiller of yoga ga je met yoga naar de oorzaak.

Yoga op maat

Steeds meer mensen maken gebruik van yoga op maat om de pijn in de ogen te kijken. De yoga privélessen worden dan speciaal toegepast voor pijnbestrijding.