Overtollige spanning

Overtollige spanning lost op door yoga

Overtollige spanning, het woord overtollig zegt het al.

Overtollige spanning l
Overtollige spanningen en de yoga ontspanning

Overtolligespanning voelen is loslaten

Een natuurlijke spanning is heel gezond. Wanneer je in het openbaar moet spreken of je moet iets nieuws doen, dan herkennen we allemaal wel de plankenkoorts. Wanneer we eenmaal begonnen zijn aan ons optreden dan valt de spanning al vaak weg. Omdat we bij yoga heel bewust zijn van het lichaam herkennen we die spanning en laten het al los door het te voelen en te herkennen. Wanneer je voelt dat je schouders zijn opgetrokken wanneer je achter de computer zit dan laat je ze toch zakken wanneer je het voelt, waarneemt? Dit is de overtollige spanning.

Overtolligespanning, loslaten en komen tot een natuurlijke spanning

Vaak kijken mensen negatief naar spanning. Hoe vaak wordt er wel naar mij gemaild “hoeveel yogalessen heb ik nodig om mijn spanning los te laten?”. Een natuurlijke spanning zorgt er voor dat je alert bent en dat je iets neer kunt zetten.

Overtollige spanning en het denken

Wanneer je overtollige spanning loslaat bij een yogaserie, dan heeft dat een uitwerking op vele vlakken. Het denken wordt rustiger, de bloeddruk verlaagt en je voelt je beter. Yogaoefeningen worden vaak gebruikt voor de meditatie, het denken wordt rustiger en dat is een mooi start voordat je mediteert.

Spanningen en het loslaten van overtollige gevoelens en emoties

Het kan voorkomen dat door het loslaten van overtollige spanning je ook merkt dat er gevoelens en/of emoties opkomen. Achter die spanning in het lichaam zit ook een emotionele spanning. Wanneer je het merkt dat je emotioneel wordt bij de yoga, wees dan eens de toeschouwer van die emoties en grijp niet in, probeer niets te veranderen.

Spanning loslaten en yogakadootjes ontvangen

Bij het loslaten van overtollige spanningen, wees je dan eens bewust van de vele yogakadootjes die je ontvangt. Wat voorbeelden hiervan zijn: een diepere adem, een lichaam wat zwaarder en ontspannener aanvoelt, een diepere slaap, enz. Bij de Deventer yoga voel je je anders na de yogales.