Ontspanning ien meditatie n Deventer Epse Terwolde en Twello

Ontspanning en meditatie, heel gemakkelijk met yoga

Ontspanning, waarom?

Ontspanning en meditatie wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Er wordt steeds meer van ons verwacht, we ontvangen steeds meer prikkels en doen minder vanuit onze passie. Bij ontspanning komen je creatieve energieën los en werk je minder vanuit systemen en regels.

Ontspanning en meditatie door yoga is een natuurlijke ontspanning

Bij yoga maken we gebruik van het lichaam, de adem en ons bewustzijn. Soms is het nodig om niet-natuurlijke middelen te gebruiken zoals medicijnen. Bij yoga daarentegen zijn de natuurlijke mogelijkheden legio en je kunt altijd eerst eens proberen wat de yogaontspanning voor jou kan betekenen.

ontspanning

Ontspanning en meditatie door yoga is gemakkelijk, je hoeft niets te doen.

Dit klinkt misschien raar voor je. Maar bij yoga maken we gebruik van het bewustzijn en voelen. In een yogales vraagt de yogadocent vaak wat je kunt voelen in het lichaam. Na een yogaoefening voelen we de yogaoefening na. Dus ontspannen is niet iets actiefs. We doen wel wat bij yoga zoals het lichaam bewegen en ook soms actiever ademen. Maar vaak zijn we “de toeschouwer”. Een mooi voorbeeld van ontspannen door niets te doen is dat wanneer jij voelt dat je je schouders omhoog trekt,, dan laat je ze toch zakken? Wanneer je op een stoel zit en je voelt, je bent je bewust, dat je de hakken optilt,, dan zet je je voeten toch op de grond? Dus voelen is loslaten/ontspannen.

 

Ontspannen is er bij de yoga door veel yogavormen

Ontspanning bij de wateryoga

In mijn yogapraktijk is ontspannen mogelijk door hatha yoga, stoelyoga, wateryoga, blootwateryoga, meditatieyoga en buitenyoga bij de zomeryoga. Zelfs is er yoga op maat bij de yoga privélessen. Kortom voor iedereen is er wel een yogavorm om op een passieve manier de  ontspanning in te gaan.

Yogaontspanning werkt ook door op de adem

Ontspanning op mooie plekken

Wanneer je aandacht geeft aan het ontspannen, dan werkt dat overal op door. Het is net als een dominosteentje, er valt een  dominosteen om en deze neemt de andere dominostenen mee. Zo is het ook met de yogaontspanning. Door de ontspanning wordt de adem natuurlijker, het denken wordt rustiger, je slaapt beter, enz.

Ontspannen en meditatie in een yogales

In de maand september zijn we ons bewust van verschillende aspecten in het lichaam die ons helpen bij het  ontspannen. De eerste yogales is een les met constant aanspannen en ontspannen van spieren, zo voelen we het verschil. We zijn ons eens bewust of een buikademhaling meer of minder ontspanning geeft dan een borstademhaling. Ook gaan we eens voelen of er overtollige spanning in het lichaam zit. Een een yogakadootje is natuurlijk dat we gaan ontdekken dat een ontspannen lichaam het denken rustig maakt.

 

Yogagrapjes uit mijn yogapraktijk

Ontspanningstherapeut, daar heb ik mijn vak van gemaakt

Er kwam eens een vrouw bij een yoga proefles en zei vertelde mij dat ze zelf niet in de gaten had dat ze gespannen was, maar de dokter die zag het en adviseerde haar yoga. Heel veel mensen voelen hun spanningen niet meer omdat ze zo gewend zijn aan een gespannen leven. Anderen zien hun spanningen beter dan zij zelf.

Ontspanning en meditatie bij privelessen

Ook heb ik eens yogapriveles gegeven maar de cliënt was niet geïnteresseerd zo in yoga maar meer in de yogarugoefeningen. Ik heb het woord yoga in die eerste yogales dan ook niet zo genoemd. Na de yogarugles vroeg de klant mij “kun je door yoga je ook ontspannen voelen na deze rugles?”.  Dat is wel het mooiste compliment voor de yoga geweest.

Er wordt yoga gegeven in Deventer, Terwolde, Epse en Twello, yoga Twello, yoga voorst, yoga Terwolde en yoga Gorssel.