ontspannende yoga buikademhaling

ONTSPANNENDE YOGA BUIKADEMHALING

ONTSPANNENDE YOGA BUIKADEMHALING.

Ontspannende yoga buikademhaling, ademhalen, zonder er bij na te hoeven denken gebeurt het, elke dag, je hele leven lang. Aan de ene kant is dat natuurlijk heel prettig, maar de keerzijde ervan is dat veel mensen niet bewust bezig zijn met hun ademhaling. Ook vaak weten ze niet wat een goede ademhaling voor ze kan betekenen. De adem zorgt immers voor de energie die nodig is om te blijven leven en je in staat te stellen te dingen te doen die je graag wilt doen of moeten gebeuren. Vanaf het moment dat we op de wereld komen en de longen zich ontvouwen, ademen we in en uit tot we de laatste adem uitblazen. Bij het bereiken van een gemiddelde leeftijd hebben we dan ongeveer 650 miljoen keer in- en uitgeademd….

Vertel mij hoe je ademt en ik vertel wie je bent

 Wanneer je ademhaling te snel en te hoog is, word je onrustig of zelfs angstig en raak je gestrest. Maar het omgekeerde geldt natuurlijk ook; neem je teveel hooi op je vork. Ben je bang voor de behandeling die je moet ondergaan bij de tandarts, dan slaat je ademhaling op hol. In plaats van een korte, oppervlakkige en hoge ademhaling, leer je door middel van een ontspannende yoga buikademhaling,  langer en dieper te ademen vanuit je buik. De zuurstofopname in je bloed zal hierdoor worden vergroot en je organen worden beter doorbloed. Het spreekt voor zich dat je hierdoor meer energie krijgt en beter in je vel gaat zitten.

DE ONTSPANNENDE YOGA BUIKADEMHALING, AL EEUWEN LANG BEKEND

Gelukkig hebben wij yogi’s lang geleden al geleerd dat ademhalen meer is dan het in- en uitblazen van lucht! Wanneer je bij mij op de yogamat gaat zitten, laat ik je meestal eerst kennismaken met de buikademhaling. Voor mij is dit een belangrijk aspect in de yoga en een mooi samenspel met de yogahoudingen die we tijdens de yogales doen. Een ademhaling dus vanuit je buik, die uitzet bij een inademing en weer intrekt zodra je uitademt. Sommigen zijn hiermee al langere tijd bekend en doen het vanzelf goed. Maar degene die de hele dag geleid wordt door prikkels, reageert meestal verbaasd, of verkeert zelfs in de veronderstelling dat het precies andersom moet.

ALLE BEGIN IS MOEILIJK

In het begin is het ook lastig en onwennig om met deze, nieuwe vorm van ademhalen vertrouwd te raken en doe je het eerst waarschijnlijk tegengesteld of te hoog in de borst. Zeker wanneer je er teveel bij na gaat denken.

BIJ EEN ONTSPANNENDE YOGA BUIKADEMHALING KOMEN DE YOGAKADOOTJES VANZELF

De ontspannende yoga buikademhaling hoef je ook niet de hele dag toe te passen, dat zou niet eens lukken. Maar wie bewust een rustige en ontspannen buikademhaling op bepaalde momenten van de dag een paar minuten toepast, zal makkelijker uitrusten. Ook gaat het herstellen van de dagelijkse werkzaamheden en gebeurtenissen die op die dag hebben plaatsgevonden sneller.

ontspannende yoga buikademhaling

Na een tijdje ga je merken dat deze manier van ademhalen je steeds makkelijker af zal gaan, bij je gaat horen, vanzelfsprekender en natuurlijker gaat worden. Oftewel jij hoeft niet meer te denken aan je adem: HET ademt!

YOGA BUIKADEMHALING VOOR HET SLAPEN GAAN

De buikademhaling is ook een fantastisch hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je ’s avonds fijner in kunt slapen. De adem zorgt er per slot van rekening voor dat je uit het denken gaat. Lig je in bed te woelen en te piekeren over de gebeurtenissen van de afgelopen dag of zie je op tegen de volgende dag? Probeer dan je denken rustiger te krijgen met de buikademhaling op de volgende manier. Wanneer je in bed gaat liggen op je rug, leg dan je handen op je buik. Concentreer je op de ontspannende yoga buikademhaling.  Adem langzaam en rustig in en adem daarna twee keer zolang uit als wanneer je inademt. Uitademen is immers loslaten, het bevrijd je van gedachten die je uit je slaap houden en je onnodig energie kosten. Houd deze ademhaling ongeveer een kwartiertje aan, daarna val je rustig en ontspannen in slaap.

De buikademhaling of de adem bij een yogales.

De adem, hiervan zijn we ons ook bewust tijdens een yogales. Je focus is dan zo, dat het denken minder wordt. Telkens wanneer het denken naar tijden en plaatsen gaat waar je niet bent, keer je weer terug naar hoe “het ademt”. Kijk ook eens naar de video over de buikademhaling Ervaar eens wat de buikademhaling voor jou kan betekenen en kom bij mij op de yogamat! Kijk ook eens op mijn  homepage voor ontspanning bij jou in de buurt. Met de backmitra verbeter je ook je ademhaling Ik ben ook gecertificeerd backmitra docent.

De ontspannende yoga buikademhaling is er ook voor jou!