onderrug yoga

Onderrug yoga ontspant lichaam en geest

Onderrug yoga is holistische yoga

Onderrug yoga, de onderrug is een belangrijk onderdeel van de rug, in de vorige les was het thema de hele rug.
Maar ik wil hier toch nog extra aandacht aan besteden aan de onderrug yoga. Het tweede chakra ontspringt namelijk vanuit de onderste twee lendenwervels en het heiligbeen. Veel mensen hebben er last van, pijn in de onderrug. Het is de kwaal van de 21e eeuw! Lage rugpijn komt bijna altijd voort uit het verkeerd belasten van de onderrugspieren.
Vaak zijn de rug- en buikspieren verslapt en is het zinvol buikspieroefeningen te gaan doen, asana’s zoals de plank en de boom. Anderzijds kun je ook te maken krijgen met pijn in de onderrug, veroorzaakt door spanningen in dat gebied. Hierdoor treedt een zekere verkramping op. Dan zul je gebaat zijn bij ontspanningsoefeningen, zoals de krokodillenhouding (zie hieronder), de kat en de kindhouding.

WAAR LET JE OP BIJ DE ONDERRUG YOGA?

Wanneer je klachten hebt in je onderrug, is het belangrijk dat je wel blijft bewegen, aangepast aan je situatie. Bij te weinig beweging heb je kans dat je onderrug verstijft en je nog meer klachten krijgt. Een juiste ademhaling kan veel rugklachten verhelpen. Een goede ademhaling zorgt voor een sterke onderrug en daardoor ook een soepele bovenrug.
Aangezien je ademhaling dag en nacht doorgaat, werk je voortdurend aan je rugklachten door goed adem te halen.

onderrug yoga in Deventer en omgeving

 

DE KROKODIL BIJ DE ONDERRUG YOGA

Het dier dat het tweede chakra symboliseert, is de krokodil. Zijn sterke onderlichaam zorgt ervoor dat hij krachtige bewegingen kan maken. Hij leeft zowel in het water als op het land.
Wanneer hij zich laat drijven, lijkt hij een oude boomstam in plaats van een gevaarlijk roofdier.
Bij mensen zie je dergelijke vermommingen ook, denk maar eens aan krokodillentranen!
Verbeeldingskracht en creativiteit zijn kenmerkend voor het tweede chakra, hierdoor kan iemand zich anders voordoen dan hij werkelijk is.

SYMBOOL VAN DE KROKODIL
Een krokodil haalt meer kracht uit zijn lenden dan uit zijn kaken. Bij een krokodil kan het inleidend paargedrag met een krokodillenvrouwtje wel een paar dagen duren. Hij kan bij zonsopkomst, de tijd dat de tweede chakra energie het sterkst is, urenlang het liefdesspel bedrijven. In het oude Egypte werd de krokodil vereerd in de god Sobek, een mensenfiguur met een krokodillenkop, als symbool voor bevruchting van de aarde.

Onderrug yoga
strek de onderrug eens met yoga

KROKODILHOUDING (MAKARASANA) BIJ DE ONDERRUG YOGA

Een eenvoudige yogahouding, prettig en ontspannen om te doen. En met een groots effect!
– ga op je buik liggen, kin op de grond en kruis je armen
– zorg ervoor dat je rug recht ligt
– leg je voorhoofd op je handen
– adem in en uit door je buik (zie buikademhaling, hierboven)
– doe je ogen dicht en ontspan.

MET ONDERRUGYOGA STA JE NIET LANGER MET JE RUG(PIJN) TEGEN DE MUUR

Kijk eens waar je de onderrugyoga kunt volgen! RUGYOGA Onderrug yoga wordt vaak gecombineerd met de backmitra. Kies je eerste gratis yogales nu uit! Yoga in Twello, Deventer, Epse en Terwolde. Ook yogaprivelessen.