Olympische spelen

Olympische Spelen, macht of plezier

POLARISEREND EN DISCRIMINEREND

Olympische spelen, in SPRAAKMAKERS (Radio 1) ging het afgelopen vrijdag o.a. over het verbindende element van de Olympische Spelen. Door tijdgebrek kwam ik uiteindelijk toch niet in de uitzending, maar ik had me wel enigszins voorbereid.

Als ik voldoende INZOOM op een smalle context. Ja, dán kan ik beargumenteren dat topsport verbindt en dat het gezond is. Maar op zo’n manier kan ik ook beargumenteren dat FRISDRANK gezond is en dat OORLOG verbindt. Als ik het bezie vanuit een breder menselijk perspectief (met minder blikvernauwing), dan vind ik frisdrank, oorlog en topsport ongezond en niet verbinden.

· BEWEGEN is gezond, topsport is ongezond. Schoon WATER is gezond, frisdrank is ongezond. VREDE is gezond, oorlog is ongezond.

· Bij topsport zie ik als polariserend en discriminerend. Topsport dient de commercie en het ego, niet de mensheid. Los van innovatie en creativiteit, zie ik weinig gedrag in de topsport dat ik vanuit een breder menselijk perspectief ‘volwassen gedrag’ durf te noemen.

· Net zoals ik een KINDERFEESTJE geen passende plek vind om relatieproblemen te bespreken, vind ik sport geen plek om betekenisvolle zaken te bespreken. Onderwerpen als eenzaamheid, armoede, sterfte, honger, onderdrukking van vrouwen, milieu en sociaal isolement zijn voldoende betekenisvol om een EIGEN PLEK te krijgen. Dit aan bod laten komen in de slipstream van een sportevenement, komt op mij over als respectloos en een soort van zielig.

OLYMPISCHE SPELEN, SPORT GAAT OVER MACHT, NIET OVER PLEZIER

Is het doen van examen verbindend? Zie al die gezichten strak staan van de spanning. Ondanks dat het zich afspeelt in een ruimte met meer mensen, staat de verbinding allesbehalve centraal. Topsport is een soort van examen. Aan de basis van ontspanning staat PLEZIER, aan de basis van verbinding staat de GLIMLACH.

· Op TV zie ik topsporters weinig ontspannen, ik zie weinig mensen glimlachen in de sport. Ik zie wel ontlading, ongeloof, hoop, angst, zorgen. Ook  zie ik mensen zich focussen, zich AFSLUITEN voor de wereld om zich heen. Ik zie veel ‘ego-intenties’, weinig ‘hart-intenties’ of ‘ziels-intenties’.

· Hoe zinvol is het om het verschil in prestatie te meten en te benadrukken? Het uitvergroten van (kleine) individuele verschillen is de basis van pesten en discriminatie.

· In mijn ogen hangt het PLEZIER van topsporters af van het resultaat (winnen), niet van de sport. Laat staan voor de liefde van de fysieke bezigheid – dat is bijzaak, niet veel meer dan een manier op je te profileren, je te onderscheiden, je te verheffen. Macht te krijgen, ook al is dat tijdelijk.

MACHT EN OLYMPISCHE SPELEN

Mij wordt steeds duidelijker dat twee wezenlijk krachten continu aanwezig zijn: 1. Het hebben van macht en 2. Het volgen van de macht.

· SPORT gaat om de beste willen zijn, het gaat om de macht van de snelste of sterkste. Om te winnen heb je verliezers nodig. Winnen gaat altijd ten koste van de verliezers.

Olympische spelen en macht of spel, Hans van der Vlis

· Bij WINNEN hoort een kader. Het is de vraag of ‘de wedstrijd’ bij de Olympische Spelen zich afspeelt tussen sporters (individuen), tussen teams of tussen landen. Voor een team of land kunnen de Olympische Spelen zeker verbindend werken (zoals een oorlog een natie verbindt), in een breder kader gaan de Olympische Spelen volgens mij vooral over macht en positionering.

· GELD – Was het ooit een handig ruilmiddel, ondertussen zie ik het als ‘gestolde macht’. Het basisinkomen zou van geld weer meer een ruilmiddel kunnen maken. Zeer interessant!

· COMMUNICATIE – Was het ooit bedoeld om uit te drukken wat in jou leefde, ondertussen gaat het vooral over overtuigen, manipulatie en de macht van ‘framing’ (het gaat over iets buiten jezelf). Taal lijkt definitief de omslag te hebben gemaakt van ‘een subjectieve uiting van een subjectieve beleving’ naar ‘objectief en meetbaar gegeven’.

METEN = WETEN: DE RELATIE TUSSEN SPORT, WETENSCHAP EN POLITIEK

Het algemene probleem is volgens mij dat ontzettend veel aandacht gericht is op dingen die te meten zijn (wetenschap, geld, sport) en steeds minder op sociale verbinding. De meetbare wereld heeft de neiging om te polariseren en te discrimineren (populistisch gedrag).

Nu het in de POLITIEK om meerderheden gaat van 50-60%, heeft mijns inziens ook de democratie z’n beste tijd gehad. Met dergelijke meerderheden is ook de politiek een bron geworden van polarisatie en discriminatie. Politiek is steeds meer iets waarbij de ‘dagkoers’ van belang is. Eén ziek kamerlid kan de doorslag geven. VISIE is steeds minder van politiek belang: niet te meten.

Advies voor alle liefhebbers van yoga: ervaar de innerlijke vrede, maak geen topsport van yoga en glimlach er regelmatig bij.

Wil je meer weten over mij (Hans van der Vlis).

Aarzel niet om contact op te nemen: 06-12 91 71 71.

Of kijk op mijn site • HOME – Commovendo • EMOTIES – www.commovendo.nl/emoties • MEDITATIE – www.commovendo.nl/meditatie • HEARTFULNESS – www.commovendo.nl/hart

Bij Commovendo kun je ook mooie ruimtes huren

Olympische spelen

Bij yoga gaat het om voelen en niet om presteren, daarom vind ik het een mooi blog van gast blogger Hans van der Vlis.