Nu yoga

Nu Yoga, bekijk hier de mogelijkheden

Yoga komt op je weg

Nu yoga, veel is geen toeval in het leven. Zo kan yoga op je weg komen omdat je lichamelijk het kunt gebruiken of dat je iemand leert kennen  die ook yogalessen volgt.

Meteen aan de gang

Wanneer je nu met yogales wilt beginnen dan is dit mogelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt beginnen met privé yogalessen  en later overgaan naar groepsyogalessen. Ook kun je het nu meteen goed aanpakken en op twee of drie yogalessen in de week volgen, je betaald gewoon het maand tarief. Ook is het mogelijk om eerst met een groepsyogales te beginnen en later nog een extra priveyogales erbij te nemen.

Nu yoga en direct de theorie er gratis erbij

Yogabeoefening is meer dan yogaoefeningen. Bij de yoga in Deventer ontvang je veel extra’s. Zo ontvang je elke week het yoganieuws. Ook ontvang je een gratis yogaboek. Er zijn regelmatig workshops.

Yoga en oorsprong

yoga

Yoga is duizenden jaren geleden ontwikkeld in het Oosten en gebaseerd op kennis over de relatie tussen lichaam en geest. Die kennis kun je ten dele ook in het Boeddhisme en Hindoeïsme terugvinden. Maar de focus verschilt: in de Oosterse religies ligt de nadruk op vaste rituelen, gebed en een godsbesef. In eenyogales werk je met name aan een positieve manier van leven en zorg je voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

Yoga en balans

Yoga betekent het in balans brengen van lichaam en geest. Het woord Yoga betekent ‘verbinden’. Maar het verbinden gaat verder. In deze hectische maatschappij zitten mensen veel in hun ‘hoofd’. Misschien heeft u wel eens van deze uitdrukking gehoord. Het houdt niets anders in dan veel met denken bezig zijn ipv met het hart leven en voelen wat er in je lijf gebeurt. Het gevolg van veel denken en piekeren geeft psychosomatische klachten. Bijna 80% van alle lichamelijke klachten, ontstaan hierdoor.

Yoga brengt je thuis bij jezelf

yoga houdingen

Yogaenergie maakt je bewust van uw innerlijke belevingswereld.  Dit levert je een rijke kennis over jezelf in alle toonlagen, zowel fysiek als geestelijk. In de hectiek van het leven, vergeten we onszelf vaak, terwijl liefdevolle aandacht voor het innerlijk ons juist in balans brengt.  Door die balans voelen we ons tevreden en voelen ook een vrediger gevoel naar onszelf en de buitenwereld. De maatschappij en de media prikkelen ons continue en brengen ons ver van onszelf vandaan. Yoga helpt je om dicht bij jezelf te blijven, bij je eigen kern en de harmonische verbinding weer met de eigen IK te vinden.

 

YOGALEEFREGELS

Yoga is gebaseerd op het 8-voudig pad zoals beschreven in de yogasutra’s van grondlegger Patanjali. Het doel van Patanjali was om dit algehele systeem te integreren middels yoga beoefening en daarbij in hoofdzaak de gedachtestroom te beheersen en te verstillen, wat leidt tot een staat van nirvana; gelukzaligheid (vertaald een staat van Zijn waarbij we in pure harmonie/balans verkeren)

 • Yama’s: universele gedragsregels als geweldloosheid beoefenen, de waarheid spreken, niet stelen, Matigheid en begeerteloosheid
 • Niyama’s: gedragsregels voor jezelf als zuiverheid, tevredenheid, zelfdiscipline, zelfstudie en overgave
 • Asana – Yogahoudingen om een goede lichamelijke gezondheid te krijgen en te behouden
 • Pranayam – Beheersen van de Ademhaling
 • Pratyahara – Beheersen van de zintuigen
 • Dharana – Beheersen van de concentratie
 • Dhanya – Meditatie, beheersen van de gedachtestromen
 • Nirvana – Eenwording/gelukzaligheid

 

BELANGRIJKE ADVIEZEN:

 • Verwacht van yoga geen wonderen! Wel zul je bij regelmatige beoefening zeker een toename in vitaliteit, gevoel van welzijn, soepelheid, rust in de gedachtestroom en meer focus ervaren.
 • Yoga is veel in de publiciteit. Dat is op zich gunstig, maar de wijze waarop het gepresenteerd wordt schikt ook veel mensen af of geeft men een verkeerd beeld. Voor de duidelijkheid: Nee, je hoeft niet lenig of soepel te zijn en uren te kunnen stilzitten. Yoga wordt ook niet alleen maar beoefend door slanke modellen! Yogales is er voor iedereen, slank, vol, lang, klein, stijf, oversoepel, onrustig, met fysieke/mentale of zonder fysieke/mentale klachten. Yoga kan geheel worden aangepast aan je kunnen.

Yogales en beginners

 • Start je als beginner? Let dan op dat je vooral binnen je grenzen blijft.
 • De belangrijkste basis voor het integreren van en groeien in Yoga is het vertrouwen in de docent en lesstijl. Wanneer hiervan geen sprake is doordat de lesvorm of stijl van lesgeven niet aanspreekt of niet goed aanvoelt, dient te allen tijden direct te worden overwogen om naar een ander lesuur/docent over te gaan.
 • Yoga kan veel voor je doen, echter de eerste resultaten merk je pas na 3 tot 6 maanden, de ontspannende uitwerking is wel meestal direct na een les waarneembaar
 • Yoga werkt in op de diepere bewustzijnslagen, dit kan soms weerstand geven omdat het je reflecteert hoe je nu met je lichaam of geest omgaat
 • Geef je zelf daarom de tijd om aan de docente, stijl yoga en lesopbouw te wennen, zodat je Yoga eigen kunt maken.
 • Yoga is niet vergelijkbaar met een sportbeoefening. Omdat bij dit systeem van oefeningen, bewuste ademhalingen, focussen en visualiseren van je wordt gevraagd om op weg naar binnen te gaan en je zelf meer te leren ontdekken. Hierdoor sta je meer bewust en beheerster in het leven

Voel de yogaenergie in je lichaam

 • Stel je er op in dat je je doel alleen kunt behalen, zonder er een tijdslimiet aan te koppelen. Anders zal een yogales voor je niet het gewenste resultaat bieden
 • Yoga garandeert geen oplossingen voor bestaande mentale of psychische klachten. Wel kan yoga veel voor je betekenen als ondersteuning van o.a. behandelingen vanuit de reguliere geneeskunde.
 • De werking van Yoga is wetenschappelijk bewezen, ‘google’ maar eens!

 

Yoga in Deventer en omgeving

Berry verzorgt al meer dan 30 jaar yogalessen in  Deventer.

Meer dan 1000 mensen hebben in Deventer en omgeving (Twello ,Terwolde,  Epse en Gorssel) al mogen ervaren wat yoga  voor hen kan betekenen in het dagelijks leven. Je kiest bij mij voor een totale yogabeleving met  12 yogalessen in de week. Water yoga in het zwembad De Schaeck in Twello.  Zwangerschapsyoga door Ellen Dijkstra en mij. Elke week het yoganieuws met informatie over de komende yogales. Privé-begeleiding bij de plusyoga. Ondersteuning met yogaboeken, workshops en C.D’ s en  als enige in Deventer met een yoga APP voor op je telefoon.

JE HOEFT GEEN YOGALES TE MISSEN

Ik geef elke werkdag meerdere yogalessen in Deventer, dus inhalen van een gemiste les is geen probleem! Gemiste lessen door je vakantie of om andere redenen worden vergoed. Je kunt na je vakantie dan twee keer in de week komen. De yogalessen zijn vaak op bijzondere plekken in Deventer zoals spirituele ruimten (kerken). In de zomer (juli en augustus) geef ik yogales op bijzondereplekken buiten. Bijna elk jaar reis ik twee keer naar Azie voor inspiratie en om de yoga uit de bron naar Deventer te halen. Vakanties sluiten mooi aan bij het basisonderwijs, dus geen afwijkende vakanties t.o.v. de scholen.

WIE IS YOGABERRY EN HOE IS ZIJN YOGA

Wie is YogaBerry? Berry Steenbruggen is geboren in Deventer op de Worp in Deventer waar zijn ouders een groentezaak hadden. Daardoor kwam hij ook in het “zakenleven” terecht als inkoper bij een grote computerfabrikant. Na 5 jaar werken als inkoper kreeg hij verschillende lichamelijke klachten en realiseerde hij zich dat dit niet was wat hij echt wilde. In 1985 besloot hij om de hardware te vervangen voor de software en zijn yoga ervaringen te delen.

Yoga bij yogaberry

De yogalessen zoals deze bij Yoga door Berry Steenbruggen worden aangeboden zijn vooral yogalessen waarbij je je aandacht leert verleggen van buiten naar binnen.  Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijke bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen en leert signalen zoals b.v. stress en vermoeidheid eerder herkennen. Je wordt je bewust van hoe je innerlijk reageert op je omgeving en leert ontspannen in wat zich van binnen voordoet.

Wat doet yoga fysiek?

Fysiek zorgt yoga-beoefening voor meer kracht, uithoudingsvermogen en bewegelijkheid.  Het lichaam wordt niet te zwaar belast. Spanning en energie-blokkades kunnen op een natuurlijke manier wegvloeien. Yoga bij yogaberry heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel. Het lichaam krijgt kans om te ontspannen en op te laden. De uitgekiende houdingen werken bovendien door op klieren, organen, bindweefsel en gewrichten. Deze yogahoudingen brengen je lichaam in balans. Door yoga Bij Berry Steenbruggen zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, ook mentaal en emotioneel komt er meer energie en ruimte vrij.