mudra's

Mudra’s bij de yoga in Deventer

Mudra’s wat zijn dat en hoe gebruiken we ze tijdens de yogales.

Mudra’s zijn houdingen van het lichaam die de een of andere invloed hebben op de lichaamsenergieën, of je stemming. In de meeste gevallen worden de handen en vingers in een behaalde positie gehouden.  Het hele lichaam kan ook deel van de handmudra uitmaken. Een mudragebaar kun je heel praktisch gebruiken. Je kunt mudra’s gebruiken om de ademhaling in de buik te verbeteren, om de schouder spanning te verminderen enz. In mijn yogalessen gebruik ik ze regelmatig.

mudra's
mudra’s en yoga

 

Mudra’s bij de  yoga en meditatie les in Deventer

De meest bekende Mudra’s zijn waarschijnlijk die welke gedaan worden tijdens de meditatie. Op donderdagavond in de Schalm in Deventer verzorg ik een yogales met meditatie en dan kun je ook een mudra gebruken. Zit eens in de lotushouding (of in kleermakerszit) en plaatst je handen op de knieën.  De toppen van de duimen en wijsvingers elkaar raken. Of leg je handen in de schoot, met de vingers van de rechterhand rustend op de linkerpalm. Maar ook het christelijke vouwen van de handen om te bidden is er één. Het “Namaste” indiase begroetingsgebaar (dat ook voor bidden gebruikt wordt), waar de handen voor de borst gehouden worden, met de handpalmen tegen elkaar.

Mudra’s en Boeddha

Het vouwen van je handen brengt je aandacht naar binnen, terwijl het hart geopend wordt. Het indiase begroetingsgebaar brengt je in een respectvolle stemming. Sommige mudra’s worden spontaan gedaan door mensen. De hakini mudra is er zo’n eentje, waarbij  de toppen van alle vingers van de rechterhand de corresponderende vingertoppen van de linkerhand raken. In het Oosten zijn ze sinds duizenden jaren in gebruik, in het bijzonder bij het Boeddhisme. Boeddha-beeldjes hebben vaak de handen in bepaalde houdingen. Ze werden en worden nog steeds gebruikt als spirituele oefening, als een manier om verlichting te bereiken.

Ze worden echter ook gebruikt voor fysieke klachten.

Mudra’s gebruiken bij de  yoga in Deventer

Doe er één voor tenminste een aantal minuten, om deze te gebruiken. Het is gewoonlijk effectiever om ze wat langer te doen, bijvoorbeeld zo’n 15 minuten. Je zou die tijd over de dag kunnen spreiden, maar deze ook deel van je meditatie kunnen maken. Doe de vingerposities met beide handen, tegelijkertijd. Dit zal een krachtiger effect hebben dan één met slechts een hand doen. Sommige mudra’s zijn simpel genoeg om ze zelfs met je handen in je zakken te doen. Je kunt deze overal doen wanneer je het gevoel hebt dat je ze kunt gebruiken, zonder aandacht te trekken.

Hoe werken handmudra’s  bij de  yoga in Deventer

Bij Yoga mudra maakt je gebruik van de meridianen of energiestromen in het lichaam. Door je vingers en handen in bepaalde posities te brengen gaat de energie stromen. Je lichaam wordt geactiveerd en je lichaam komt beter in balans door Mudra’s.

Bekende mudra’s bij de yoga in Deventer

De bekendste mudra die je kunt gebruiken is wel de positie van de handen bij het mediteren in de lotushouding. Breng je  toppen van duim en wijsvingers bij elkaar. Vouw je handen eens, zoals bij het bidden, dit is ook een mudra. Ook bij boeddha beelden is de boeddha afgebeeld met de handen in verschillende houdingen.