meditatiekussen

Meditatiekussen voor rust in je hoofd

Mediteren is hot in Nederland en je kunt het overal. In mijn yogalessen zitten we tijdens de yogales, op het moment dat de geest rustig is. Heb je vragen over: waar let je op bij aankoop? Welk meditatiekussen is het beste voor mij? Welke maat past bij mij? Of: welk materiaal zit er in het kussen? Lees dan verder op dit blog!

Waarom een meditatiekussen kopen?

Je kunt overal mediteren, dus waarom heb je dan een meditatiekussen nodig? Er zijn mensen die  liggend, zittend op een stoel, mediteren, maar de meest voorkomende manier om te mediteren is toch wel  zittend op een meditatiekussentje.
Op een meditatiekussen zit je namelijk veel gemakkelijker rechtop. De yogi’s zitten rechtop zonder kussen omdat de lotuszit er voor zorgt dat ze rechtop zitten. Kun je niet in lotus of halve lotus zitten, dan is een meditatiekussen een uitkomst. Een meditatiekussen zorgt ook voor een goede aarding,  jouw basis en de grond.
De stilte, concentratie en en het meditatieve gevoel komen sneller  wanneer je op een  meditatiekussentje mediteert.  Liggend mediteren raad ik, als yogadocent, af. De kans dat je in slaap valt is groot!

 

Waar let je op bij aanschaf van een meditatiekussen?

Een goed meditatiekussen is stevig en geeft goede ondersteuning, het zakt niet alle kanten op wanneer je er op gaat zitten. De hoogte is ook belangrijk, dat je comfortabel zit. Hoe soepel je bent in de rug en heupen bepaalt de goede hoogte van een meditatiekussen. Het meeste wordt boekweit gebruikt, als vulling,  dat heeft nog steeds mijn voorkeur.  Koop een meditatiekussen met een hoes, dat is fijn, je kunt de hoes dan uitwassen.
De kleur vind ik zelf niet zo belangrijk, maar je kunt je gevoel en intuïtie gebruiken bij de keuze hierin.

Een meditatiekussen van boekweitdoppen

Ik koop altijd boekweit bij een molen in de buurt van Deventer. Het is een natuurlijk product en heeft harde donkerbruine schilletjes rondom de zaadjes, deze staan een beetje bol.  Dit geeft veerkracht. Boekweit is eigenlijk is een restproduct bij de oogst van boekweit, ondanks dat is het toch moeilijk om te kunnen kopen en ook niet zo goedkoop. Toch kies ik voor dit natuurlijke product.

De hoes van het meditatiekussen

Kies een hoes van een natuurlijk product en wat dikkere stof. Het materiaal moet natuurlijk onverslijtbaar zijn.  Kies voor niet gladde stof, een wat ruwere stof zorgt ervoor dat je niet weg glijdt! Het is wel handig dat de buitenhoes een draagband heeft, kun je het meditatiekussen makkelijk meenemen en oppakken. Een rits zorgt ervoor dat je de hoes van het kussen kunt halen om zo  de hoes alleen uit te kunnen wassen. Het nadeel van een rits is dat deze gemakkelijk kapot kan gaan.

Wat is voor mij de juiste zithoogte van een meditatiekussen?

De meeste meditatiekussens zijn ongeveer 17 cm hoog. Voor mensen die  gemakkelijk in kleermakerszit zitten en/of yoga beoefenen, is dit soms te hoog.  Je kunt altijd bij mij een kussen uitproberen in Deventer. Zit je bij mij op yoga, dan kun je altijd wat boekweitdoppen verwijderen uit het kussen. Het is ook een beetje uitproberen. Daarom heb ik ook hele hoge meditatiekussens, het verschil kun je duidelijk voelen.

Kies jij voor meditatiekussens of een meditatiebankje?

Je kunt ook mediteren op een meditatiebankje. Vroeger verkocht ik ze veel, maar de laatste tijd kiest iedereen voor een meditatiekussen. Bij een bankje zit je met je knieën naar voren en je voeten onder het bankje naar achteren. De goede hoogte zorgt er voor dat  je benen niet gaan afknellen of zelfs gaan slapen.  Het zitoppervlak van een meditatiebankje heeft een lichte kanteling.  Dit zorgt er voor dat je bekken gekanteld wordt en je een rechte rug hebt. Een meditatiebankje is niet verstelbaar in hoogte, bij een kussen kun je altijd wat boekweitdoppen verwijderen of aanvullen.

Een fijne meditatieplek

Zoek een plek die rustig is. Ook een goede temperatuur is belangrijk, dat je niet wordt afgeleid door geluiden en kou.  Wanneer je altijd op dezelfde plek mediteert, dan wordt deze plek vertrouwd en kom je sneller en gemakkelijker in de stilte van de meditatie. Combineer yoga eens met mediteren. Volg eens een gratis proefles yogameditatie.

Kijk ook eens onder meditatie Deventer en voeg het woord Berry toe in google