yoga in Terwolde, ook meditatie

meditatie Gorssel en yoga een dubbele ontspanning

Meditatie

mediteren bij een tempel

Meditatie Gorssel is al meer dan 5.000 jaar onderdeel van het hindoeïsme. Inmiddels hebben veel geloven over de hele wereld een meditatietechniek.  Meditatietechnieken worden overal verkocht. Zo werkt de  transcendente meditatie (TM) werkt met een mantra..

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van meditatie en hoe meditatie hun leven kan verbeteren. Zo gaan ze een meditatiecursus volgen, trakteren ze zichzelf op een meditatievakantie. Een meditatieapp op de smartphone komt ook veel voor momenteel.
Veel mensen kijken er vreemd tegenaan of weten helemaal niet wat mediteren is. Maar er is ook een groep mensen die al lang overtuigd zijn en niet meer zonder mediteren kunnen. Zo ervaren ze meer rust, kunnen beter relativeren en hun creativiteit neemt toe.

Mijn eerste ervaring met meditatie

Toen ik 35 jaar geleden met mediteren als onderdeel van yoga begon, was meditatie nog vrij onbekend. Iets wat in India werd gedaan, maar in Nederland?
Als ik er vol enthousiasme over vertelde (want ik vond het natuurlijk vanaf het begin al heel fijn om te doen) werd er door mijn omgeving vaak vreemd op gereageerd. Veel mensen om mij heen vonden meditatie maar zweverig of onzin en associeerden het met uren lang zitten in lotushouding in een kamertje gevuld met wierook.

Ik herinner mij nog als de dag van gisteren, dat ik begon met mediteren in een kerk, een spirituele ruimte waar ik rust vond en op eenvoudige wijze naar binnen kon keren om in meditatie over te kunnen gaan. In die meditatie vond ik niet alleen maar ontspanning, maar ik kreeg ook meer energie. Een energie die ik nu al meer dan dertig jaar ontvang en waar ik nog steeds heel dankbaar voor ben.
Ook gaat mijn dankbaarheid uit naar mijn twee meest geliefde meditatieleraren. Als eerste Osho, oftewel Bhagwan, die meditatie benaderde op een nieuwe, revolutionaire wijze, gericht op de westerse mens. In zijn laatste levensfase heeft hij veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een actieve meditatievorm. Door middel van bewegen, springen, en dansen worden spanningen losgelaten, zodat er ruimte ontstaat voor rust, stilte en ontspanning.

Meditatie begint voor Krishnamurti met aandacht, met waarnemen van wat zich om ons heen en in onszelf afspeelt, van onze reacties, onze angsten en ons denken, dat het waarnemen stoort en vervormt.

meditatie Gorssel

Meditatie Gorssel in het dagelijks leven

Al vrij snel merkte ik dat tien minuten meditatie per dag al voldoende was om mijn rondrazende gedachten te onderbreken en alle prikkels van buitenaf even op de pauzestand te zetten.
Meditatie Gorssel is intussen een dagelijkse gewoonte geworden in veel levens en inmiddels kan ik mij geen dag meer voorstellen zonder even te mediteren. Ik hoef er niet lang voor stil te zitten en ook niet voor dag en dauw op te staan. Voor mij is meditatie bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Dat betekent dat ik het nuttige met het aangename verenig wanneer ik aardappels ga schillen. Zo voel ik de schil van de aardappel in mijn ene hand, het aardappelmesje in de andere hand, ik snijd de schil eraf en voel de geschilde aardappel in mijn hand om daarna in het water te laten vallen. Zo ontstaat de “aardappelschilmeditatie”.

De ademmeditatie bij meditatie Gorssel

Mijn mooiste meditatie om te doen is nog altijd de ademmeditatie, zo bijzonder!
De ademhaling is mijn beste vriend wanneer ik mediteer. Mijn ademhaling is er altijd en overal en ik hoef er niets voor te doen, het gaat gewoon vanzelf. Het verandert, zonder dat je er zelf invloed op hebt. Wanneer “jij” ademt, is het ego hieraan gekoppeld of je astma waar je mee al zo lang behept bent. Maar zodra “het” ademt, dan staat alles er los van. Het is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik eigenlijk niet begrijp dat mediteren nog steeds een werkwoord is.

mediteren in de natuur

Meditatie Gorssel, overal en altijd

Ik mediteer waar en wanneer ik ook ben, niet alleen op mijn yogamat, maar overal ter wereld. Tijdens één van mijn spirituele bijscholingen mediteerde ik in India met behulp van een mala, een gebedssnoer van 108 kralen. En was ik weer teruggekeerd, dan mediteerde ik thuis weer verder met een c.d. waar een toepasselijke mantra op stond.

Meditatie is inmiddels een verrijking in mijn leven geworden, een eenvoudige manier om rust te vinden in het drukke leven waaraan ik net als jullie elke dag word blootgesteld.

Waar en wanneer met mij mediteren

Op donderdag om 20.00 uur is er meditatie in Deventer in De Schalm, hier geef ik yoga en meditatieles van anderhalf uur.
Doordat deze yogameditatie les langer is dan een gewone yogales, is er meer aandacht voor ontspanning, blijven we langere tijd in een asana en is er nog iets extra’s, zoals een mudra of mantra en mooie meditatiemuziek.

Eerst komt de grove energie, het lichaam, dan de verfijnde energie, de ademhaling en tot slot de asana’s, waarbij het denken tot rust komt. Wanneer je een yogaoefening bewust uitvoert en ontspant, dan ontstaat er vanzelf een meditatie.

Ben je benieuwd wat meditatie voor jou kan betekenen, ga er dan mee aan de slag en meld je aan voor een gratis proefles yoga en meditatie.

Je kunt een meditatiehouding aannemen voor een rechte rug, bijvoorbeeld in kleermakerszit, de halve Lotus, de hele Lotus of in de Japanse zit. Om in een fijne meditatiehouding te komen tijdens de les, neem dan je meditatiekussen of meditatiebankje mee. Heb je geen meditatiekussen, kijk dan eens op yogawinkeltje.
Deze week gaan we meditatiehoudingen samenvoegen met asana’s voor knieën, heupen en onderrug. Ook de enkels, voeten en benen komen ruimschoots aan bod deze week.
Welkom voor de yogameditatieles deze week!