meditatie Deventer

Meditatie Deventer

Mijn jeugd meditatie

Meditatie Deventer, mijn eerste kennismaking met meditatie was in de  kerk in Deventer. De dominee gebruikte de bijbel voor meditatie. Hierbij wordt al duidelijk dat meditatie een ruim begrip is waar je alle kanten mee op kunt. Is mediteren een overdenking? Een tekst  uit een heiligboek? Of is meditatie stilzitten? Er is zelfs een meditatieclub waarbij je vijf procent van je salaris geeft en dan ontvang je een mantra. Het was voor, toen ik 20 jaar was,  niet helemaal duidelijk welke meditatie bij mij hoorde. Wel werd de onrust in het hoofd minder door verschillende meditaties. Kwam dat door de energie? Of gebeurde het het door de concentratie op de tekst uit een boek?

Yoga en meditatie

We beginnen met yogaasana’s bij meditatie Deventer. De yogahoudingen geven ontspanning in het lichaam en brengen de meditatieve energie op gang. Daarna zijn we ons bewust van de ademhaling om de ademhaling tot rust te brengen. De complete meditatie zorgt ervoor, wat Pantanjali zo mooi verwoordt,  “yoga legt de wervelingen van de geest stil”.

Meditatie in India

In 1991 reisde ik voor de eerste keer door Azië, India en Nepal. Daar zag ik ook veel mediterende yogi’s. Zij gebruiken vaak een mala bij de meditatie. Patanjali, die veel over yoga heeft geschreven, noemt het achtvoudige pad. Hierin zit ook de concentratie. Deze concentratie zag ik ook al bij de gereformeerde meditatie. De mala met 108 kraaltjes wordt gebruikt met een mantra. Vaak de Om Namaha Shivaya mantra. Bij elk kraaltje zeg je deze mantra.  De yogaberrymeditatie kreeg weer een ander inzicht. Na India heb ik alle meditatie ervaringen verwerkt en zo ontstond meditatie Deventer.

Krishnamurti en meditatie

Heel lang heb ik Krishnamurti gevolgd. Deze verlichte geest maakte korte metten met de Gereformeerde meditatie en de meditatie uit India. Dit verwarde mij. Het ging om aandacht volgens hem. Krishnamurti gaf mooi aan wat het niet is en daardoor kom je misschien wel tot de kern. De vraag werd constant gestel “wie ben je”. Door Bhagwan en Krishnamurti werd het mij duidelijker dat bewustzijn de sleutel is tot alles.

Vietnam en meditatie

Tijdens mijn spirituele reizen kwam ik in Vietnam en daar ontwikkelde zich de yogaberry meditatie. Ik liep met de monniken daar mee om de tempel, het meditatieve lopen. De monnik Thich Nhat Hanh heeft deze meditatie naar het westen gebracht. Toen kwam ik ook het begrip mindfulness tegen. De mindfulness wordt nu ook in de yogales geïntegreerd.

Meditatie Deventer bij de Deventer yoga

Wat Patanjali al verkondigde een paar duizend jaar geleden “yoga legt de wervelingen van de geest stil” wordt nog steeds toegepast bij  meditatie Deventer. Met de yoga maken we het lichaam ontspannen en stil. Met de ademhalingsoefeningen komt de adem diep in het lijf en deze wordt oog regelmatig. Wanneer het lichaam en adem tot rust zijn gekomen dan worden we ons bewust  van het denken.

Deventer meditatie in de praktijk

Elke donderdagavond om 20.00 uur is er een yogales in De Schalm. Aan de Dreef 1 in Deventer. Tijdens de 1.5 uurs yogales mediteren we ook een kwartiertje.

Mediteren met yoga

Prive meditatie

Steeds meer cursisten kiezen voor de meditatie op maat. Ieder mens heeft een andere onrust. Soms zit de onrust meer in het hoofd en het kan ook zijn in het lijf. De meditatie wordt daar  aangepast aan jouw systeem”. Thuis kun je ook  de meditatie ontvangen die bij jou hoort. Wij komen tot 15 km buiten Deventer