manipura chakra

Manipura chakra bij de yoga en in de yogales

CHAKRA van kracht

Manipura chakra, bij  het eerste chakra zijn we ons bewust van “overleven” en bij het tweede chakra speelt plezier en genot in het leven een rol.  We zijn nu bij het derde chakra, oftewel het manipura chakra beland. Nu komen we bij onszelf, de kern van onze persoonlijkheid. Het geschenk van het manipura chakra is zelfverzekerdheid, betrouwbaarheid en persoonlijke energie. Het geeft je de kracht om te kiezen tussen blijven hangen in je verleden of om eindelijk voor jezelf kiezen en je levensdoel te bereiken.

Manipura chakra, je wordt een geslepen diamant

Manipura betekent letterlijk “geslepen juweel”. Met dit chakra kunnen we dus gaan schitteren als een briljant. Een briljant is een diamant, die aanvankelijk slechts een ruwe steen is. Door een speciale manier van slijpen komen er 57 facetten tot stand, waarna de schittering van de briljant te zien is. En zo is het ook met ons, wij worden gevormd door dingen die gebeuren in het leven en die misschien weerstand geven. Dat heeft jou gevormd tot wie je nu bent.

MANIPURA CHAKRA, HET EGO, WIE BEN JIJ?

In het manipura chakra draait alles om het ego, letterlijk “ik”.
Hier krijgen we te maken met zaken als wilskracht, zelfvertrouwen, macht en prestatiedrang. Maar ook het gevoel van eigenwaarde komt hier om de hoek kijken. De liefde voor jezelf, wat moeilijk is om op te brengen, maar wat ook nodig is om jezelf te accepteren zoals je bent. Net als iedereen heb jij ook het recht om jezelf te zijn en je nergens voor hoeft te schamen. Omdat het manipura chakra ook de poort naar liefde is (het vierde chakra waar wij over twee weken zijn), mag de ander dat ook zo ervaren en moet hem of haar dus ook de ruimte hiervoor worden gegund.

manipura chakra en vuur

Manipura chakra en het ego

Je denkt misschien niet zo snel aan het woord “ego” wanneer het gaat om spiritualiteit. En als dat wel zo is, dan wordt het vaak geassocieerd met loslaten. Terwijl we het ego toch keihard nodig hebben. Zonder ego komt er van onze plannen niets terecht en zouden we gevoelloos blijven. Het ego is deel van wie jij bent en als zodanig verdient het om erkend en geaccepteerd te worden.

Het ego is een stemmetje dat de hele dag kan roepen “dat kun jij toch niet” of “jij bent niet goed genoeg” en dat stemmetje kan soms behoorlijk tekeer gaan! Hoe ga je met deze gedachten om? Ik denk dat het belangrijk is om er wel naar te luisteren maar er geen oordeel over te hebben. Doe je dat wel, dan raakt dit chakra steeds verder uit balans en verzwakt je wilskracht. Laat deze gedachten er zijn en geef ze de ruimte zodat je ziet wat er achter zit. Pas dan wordt hun kracht minder en zullen ze minder invloed op je krijgen.

manipura chakra

HET DERDE CHAKRA, LAAT DE ENERGIE STROMEN

De energie die we ontvangen van het manipura chakra geeft ons de kans om traagheid, gemakzucht en onverschilligheid om te zetten in daadkracht, actie en beweging. Hoewel er dagelijks aanleidingen zullen zijn die je derde chakra uit het evenwicht brengen (wat denkt de ander van mij?) geeft dit chakra je ook de kracht en energie om het weer goed in balans te brengen. Steek energie in het maken van keuzes. Welke keuze zal me meer kracht geven, hoewel dat misschien niet de makkelijkste is. Ga dan ook die richting op en je gaat alleen nog maar meer energie ontvangen. Je bent klaar om nog meer nieuwe ervaringen te ontvangen. Laat het manipura chakra jou deze week ook stralen als een zon die aan de hemel staat?

Ervaar ook eens het manipura chakra bij de wateryoga