maan yoga

Maan yoga en de zonnegroet voor balans

Maanyoga houdt rekening met de energie

Maanyoga lijkt misschien wat zweverig. Toen ik in 1991 voor het eerst naar Azië reisde was ik verbaasd hoeveel de mensen daar rekening hielden met de maanstand. Op Bali hebben ze zelfs twee kalenders een maankalender en een gewone. Er zijn op Bali ook speciale ceremonies bij volle maan. Hier in het westen hoor je nog wel eens dat mensen slecht slapen met volle maan. Antroposofen zaaien en oogsten waarbij ze rekening houden met maan.

maan yoga

Maan yoga en het tweede chakra

Het svadhisthana chakra staat in verbinding met het het element water. Dit tweede chakra is verbonden met gevoelens, emoties en seksualiteit. Of het waar is of niet maar je hoort wel eens dat er meer kinderen worden geboren bij volle maan. Probeer eens wat tweede chakra yogaoefeningen  bij volle maan. Ik ben benieuwd naar je ervaring. Maanyoga kent veel mogelijkheden. Gebruik eens een mantra, een mudra of een meditatie bij volle maan.

volle maan

Hatha yoga, de zon en de maan

Bij hatha-yoga zijn we ons veel bewust van de tegenstellingen.  De spanning en de ontspanning. De inademing en de uitademing. Het denken en het voelen. Wij, mensen, hebben de neiging om te kiezen voor datgene wat we denken dat goed voelt en de andere kant gaan we uit de weg. Willen het niet voelen. Bij yoga zijn we ons wel bewust van de spanning. Omdat we geen oordeel hebben, het niet uit de weg gaan, laten we het los. Dit gebeurt allemaal zonder therapie. Maan yoga brengt evenwicht in de tegenstellingen.

vollemaanyoga

Vollemaanyoga en rituelen

Het is zo mooi om rituelen te gebruiken bij de yoga. Je kunt een yogales beginnen met een mantra, zoals de Aum mantra. Zelf  sluit ik al 30 jaar de yogales af met de namaskar groet. Hierbij houd ik de handen voor de borst om elkaar te bedanken. De handen voor het gezicht om mijn leermeesters te bedanken en de handen boven het hoofd bij elkaar om het hogere te bedanken voor de fijne yogales. Zo kun je met de maan yoga eens wat opladen. Dat kan water zijn wat je drinkt. Zet een fles water in volle maan. Ook kun je edelstenen of half edelstenen opladen bij volle maan.  Mediteer eens bij volle maan.

Maanyoga en literatuur

Zelf heb ik veel gehad bij de maanyoga aan het boek “in harmonie met de maan”. Dit boek is geschreven door Johanna Paungger en Thomas Poppe. In dit boek wordt je sterrenbeeld en de maanstand zo mooi gekoppeld met ziekte, welke oefeningen op welk gebied van je lichaam enz..