levenstuinen en ontspanning

levenstuinen en ontspanning

Levenstuinen, leer meer over de chakra’s in een priveles

Levenstuinen en ontspanning, leren en ontspanning gaan mooi samen in Teuge. Er worden zelfs priveyogalessen gegeven in de deze chakratuinen. Trakteer jezelf eens op ontspanning op maat

levenstuinen en ontspanning, de chakra’s, een mooie combinatie

Elk jaar loop ik met de cursisten door de tuinen en kijken we naar de symbolen in de tuin die voor de chakra’s staan. Deze symbolen zijn de kleuren van de chakra’s, de boeddhistische en hindoeïstische symbolen, maar ook de bruggetjes in de tuin staan symbool voor de chakra energie. Elk jaar is het weer een genot om te zien wat er weer veranderd is in de tuin en zie je dingen die je bij je vorige bezoek niet zijn opgevallen. De Tuinen van Groot  Honschoten of ook wel de levenstuinen genoemd nodigen uit om even stil te zijn, te mediteren of om de blik naar binnen te brengen.

levenstuinen en ontspanning, een priveles op maat

Vanaf mei tot en met september bied ik je een privéles chakra’s aan in deze tuinen. We wandelen samen door de levenstuinen en d.m.v. wat we zien in deze tuinen leer je meer over de chakra’s. Het is een privéles op maat, dus jij kunt inbrengen waar je interesse naar uit gaat. Mijn kennis over de chakra’s deel ik op deze manier graag met je.

Chakra’s, informatie over  priveles chakra’s

Bij deze priveles chakra’s haal ik je van huis, wanneer je in of om Deventer woont en breng je ook weer thuis. Deze priveles is inclusief entree en een kop koffie of thee. We wandelen in een dik uur door de levenstuinen en je kunt na de wandeling nog alleen terug gaan in de tuinen. De bijdrage is 25 euro en wanneer je ook nog wilt genieten van een buiten yogales in juli en augustus betaal je 30 euro. Levenstuinen en ontspanning is ook een mooi geschenk.

Chakra’s en de levenstuinen, door yogadocent Berry Steenbruggen

Ik, yogadocent Berry Steenbruggen, verzorg al meer dan 35 jaar chakra yoga in Deventer en omgeving.
Chakra yoga in Deventer, elk jaar is er  een chakracursus. Ook worden de chakra’s bijna in elke les behandeld.
In de afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de chakra’s en daarom komen ze regelmatig voor in de yogales. We gebruiken hierbij yoga oefeningen, mudra’s en mantra’s. Bij  chakrayoga Deventer ontvang je ook een mooi yogaboek met veel informatie over de chakra’s. In de levenstuinen kun je veel leren over de chakra’s.

Wat zijn chakra’s en wat kun je er mee?

Chakra’s zijn knooppunten van energie.  Energiebanen of meridianen  komen bij elkaar op verschillende knooppunten in het lichaam. Er zijn in principe zeven chakra’s oftewel knooppunten. Ook zijn er theorieën over chakra’s in de handen en voeten. De chakra energie beïnvloedt het lichaam, het denken en het voelen. De onderste drie chakra’s in ons lichaam zijn egocentrisch, ze staan in verbinding met ons zelf, de bovenste vier verbinden ons met de omgeving. We voelen ons 1 met alles.

Er bestaan veel methoden om de chakra energie te beïnvloeden. Dit kun je met kleuren, lichaamswerk, yoga enz. Meestal worden methoden gebruikt om de chakra’s te openen. Het heeft niet zoveel zin om te proberen overactieve chakra’s minder actief te maken, omdat die compenseren voor andere chakra’s. Bij chakra  yoga Deventer ontvang je bij het wekelijkse yoganieuws per mail veel informatie over de chakra’s.

1. Wortelchakra of muladhara chakra in de Levenstuinen

Het wortelchakra heeft te maken met fysiek er zijn en je thuisvoelen in je lichaam. Als deze open is, voel je je geaard, stabiel en veilig. Je zult niet onnodig mensen wantrouwen. Je voelt je aanwezig in het hier en nu en verbonden met je fysieke lichaam. Ook heb je het gevoel voldoende territorium te hebben. Yoga is heel goed voor het eerste chakra, je bent verbonden met je lichaam en voelt het goed. Een groot voordeel is dat je minder snel oven je grenzen gaat, lichamelijk. Wanneer je yoga doet dan voel je dat je bij de yoga je spanningen kunt kwijt raken, je gaapt tijdens een yogales en je  lichaam voelt zwaar aan. Na aardingsoefeningen bij de yoga kun je tijdens het navoelen op je matje, voelen dat je benen lager liggen dan je hoofd. Alsof de vloer afloopt. Ben je  angstig of onzeker, dan heeft dat te maken met je muladhara chakra. Levenstuinen en ontspanning kun je voelen bij het muladhara chakra.

Levenstuinen en energie

Deze energie zorgt er voor dat je aanwezig bent in het lichaam. Mooie uitdrukkingen heb je hiervoor in het Nederlands: met knikkende knieën en met trillende benen van angst. Wanneer dit chakra niet in balans  is, kun je bijzonder materialistisch  zijn. Je denkt dat bezit een veilig gevoel geeft. Ben je overdreven bezig met  je veilig voelen en je gaat verandering tegen. Het wordt tijd om de cursus “deconditioneren” te volgen. Voel je veilig en geniet van het sfeervolle huisje in de Levenstuinen.

2. Sacraalchakra of svadhisthana in de Levenstuinen

Het sacraalchakra heeft te maken met gevoelens en seksualiteit. Wanneer deze open is, stromen je gevoelens vrijelijk en worden deze uitgedrukt zonder overemotioneel te zijn. Je bent open voor intimiteit, en je kunt gepassioneerd en levendig zijn. Je hebt geen problemen met het omgaan met je seksualiteit. Als je geneigd bent om stijf en ongevoelig te zijn, of als je een “pokerface” hebt, dan is de sacraalchakra onderactief. Je bent dan niet erg open naar mensen toe.Is dit chakra overactief, dan ben je geneigd om altijd emotioneel te zijn. Je zult je emotioneel gehecht voelen aan mensen en je kunt erg sensueel zijn. In de levenstuinen staat een oranjebankje. De kleur oranje hoort bij dit chakra.

3 – Navelchakra of muladhara chakra

Het navelchakra heeft te maken met je doen gelden in een groep. Wanneer deze open is, voel je dat je controle hebt en je voldoende zelfwaardering hebt. Wanneer de navelchakra onderactief is, ben je geneigd naar passiviteit en besluiteloosheid. Je bent waarschijnlijk timide en krijgt niet wat je wilt. Als dit chakra overactief is, ben je dominerend en mogelijk zelfs agressief. Levenstuinen en ontspanning kan op maat gemaakt worden.

Levenstuinen en ontspanning

4  Hartchakra of Anahatha bij de levenstuinen en ontspanning

Het hartchakra heeft te maken met liefde, aardig zijn en affectie. Is dit chakra open, dan heb je compassie en ben je vriendelijk en werk je aan harmonieuze relaties. Wanneer je hartchakra onderactief is, ben je koel en afstandelijk. Als dit chakra overactief is, kun je mensen met je liefde verstikken en zou je liefde wel eens tamelijk zelfzuchtige redenen kunnen hebben.

5 Keelchakra of vissuddhana chakra bij chakra yoga Deventer

Het keelchakra heeft te maken met hoe je je uit en dat kan veel verder gaan dan praten. Is dit chakra open,  dan heb je geen problemen met het jezelf uitdrukken en zou je dat ook op een artistieke manier kunnen doen. Kunstenaars uiten zich vaak in hun werk. Wanneer dit chakra onderactief is, ben je geneigd niet veel te spreken en ben je waarschijnlijk introvert en verlegen. Niet de waarheid spreken kan deze chakra sluiten. Is dit chakra energie overactief, dan ben je geneigd teveel te spreken, gewoonlijk om mensen te domineren en op een afstand te houden. Je bent dan ook een slechte luisteraar. Deze energie vind je in de levenstuinen in de tuin met blauwe bloemen.

chakra yoga deventer

6  Levenstuinen en ontspanning, derde oog-chakra of Ajna chakra

Het derde oog-chakra heeft te maken met inzicht en visualisatie. Wanneer dit chakra open is en in balans is, dan is er een goede intuïtie en ben je meester over je geest. Je kunt geneigd zijn om te fantaseren, visualiseren doe je met gemak en je hebt paranormale ervaringen. Als deze energie minder stroomt, ben je gevoelig voor hallucinaties en ben je niet in staat om je dromen te herinneren na de slaap en kun je zelfs last hebben van nachtmerries. Wanneer je je bewust wordt van deze energie dan ga je de werking van de hypofyse voelen en begrijpen. In de levenstuinen vind je dit chakra in de tuin voor de witte tuin, je ziet hier de uil.

7  Kruinchakra of sahasrara chakra bij de Levenstuinen en ontspanning

Het kruinchakra heeft te maken met ons hogere zelf en verbindt ons met alles, de hele kosmos. Wanneer dit chakra ontwikkelt is, dan ben je 1 met alles. Mijn Goeroe Krishnamurti zei eens “wanneer de melkboer langs komt, kom ik lang en wanneer de  zon op komt, dan kom ik op”. Dat woordje “ik” heeft hij waarschijnlijk nooit genoemd. Wanneer deze energie minder actief is of niet in balans is, ben je niet zo bewust van spiritualiteit, is er onderdrukte nieuwsgierigheid en beleef je religie op een verwrongen manier. Heiligen zoals Jezus en een Boeddha zie je vaak met een aureool om het hoofd, zij zijn verlicht. Als dit chakra overactief is, intellectualiseer je dingen waarschijnlijk teveel. Je  kunt verslaafd zijn aan spiritualiteit en je lichamelijke behoeften kunnen negeren en blindelings gehoorzamen. Levenstuinen en ontspanning, voel eens de stilte en serene stilte in deze tuin.

Levenstuinen en ontspanning, waarom chakra yoga

Levenstuinen

Elk jaar vlieg ik twee keer naar Azië om mij bij te scholen in de laatste chakra kennis. De afgelopen twee jaar heb ik elk jaar een chakra cursus gegeven in Deventer en omgeving. In de maanden oktober, november en december verzorg ik een chakracursus.

De poort van ontspanning

Meld je aan voor de privecursus, chakra’s en de levenstuinen? Je kunt deze privérondleiding door de Levenstuinen ook mooi combineren met een yogales of een tenenleesconsult. Kijk ook eens naar mijn site.

 

 tempeltje van de dood

Info@yogaberrydeventer.nl