levenstuinen en chakra yoga

levenstuinen en chakra yoga een mooie ontspannende combi

Levenstuinen en yoga

levenstuinen en chakra yoga, de afgelopen 20 jaar loop ik elk jaar een aantal keren met  cursisten en belangstellenden door deze levenstuinen. We kijken dan naar de spiritualiteit in deze tuinen en bezien dit met de achtergrond van de chakra yoga. In het voorjaar van 2022 lopen we samen weer door de tuinen.

De volgende wandeling in de  levenstuinen en chakra yoga

Als yogadocent werk ik heel veel met de chakra energie dus en erg geïnteresseerd in de chakra yoga.  Toen ik een 15 jaar geleden voor het eerst in de levenstuinen kwam werd ik geraakt dat het chakra systeem helemaal te vinden was in deze tuinen. De kleuren, de zintuigen, symbolen enz komen zo mooi overeen met de ideeën uit de traditie waarin ik ben opgevoed. Regelmatig wandelen we door deze levenstuinen met een spirituele tint. We doen ook een kleine meditatie volgens de chakra yoga methode en ik vertel over de chakra’s, de symbolen en de chakra yoga in de tuinen.

Op zondag 24 april om 11.00 uur wandelen we door de  tuinen om ook eens vanuit de spirituele kant te zien.

Een kleine uitleg:

  Tekst komt van de site van de levenstuinen in Teuge

De ochtendzon heeft dus de laatste nevelresten verwarmd en opgelost. We gaan door een oude tuindeur, hangend in zijn scharnieren, waarop is geschilderd:

“…Je moet door vele poorten gaan om in de binnentuin van je ziel te komen …”.
(Tekst van Charles)

U begint in de tuin van de bevruchting, begrensd door een variëteit aan vruchten dragende bomen en planten. Direct worden we getroffen door de skulptuur “DE KUS”. Geïnspireerd door een schilderij van Gustav Klimt geeft Hans IJzerman u hier al een indrukwekkend voorbeeld van de intimiteit die Charles en hij regelmatig in deze natuur weten te creëren.

HET GEBOORTEKANAAL IN DE LEVENSTUINEN

Door een dicht begroeid, donker en bebladerd gedeelte (=de tuin van de duisternis, die de zwangerschap symboliseert) belanden we op een open plek, waar de ochtendzon je heerlijk verwarmt, bij een romantisch tuinhuis ook wel “De Huiskamer In Het Groen” genoemd. De tuin van de geboorte. Een mooi uitzicht op de weilanden rondom en het natuurgebied Het Woudhuis. Hier begint de levensstroom. Zoals het in het leven ook gaat; je mag (moet) hier een keuze maken. Hoe vervolg je de ontdekkingsreis door deze wonderlijke natuur.

LAAT  DE LEVENSTUINEN EEN SPIEGEL VOOR JE ZIJN

We kiezen dus voor alle drie de opties, uiteindelijk hebben we de tijd en … mogen we het u ook aanraden? … bewandel alle drie de paden; het varenpad, de jungle èn de subtropische vallei. Vervolgens symboliseert de rode tuin één van de zeven regenboogkleuren of chakra’s. Bekijk eens wat op op internet over de chakra yoga.

Vervolgens gaat uw weg door een moeras, houten vlonders maken het u gemakkelijk….
De tuin van het geluid, één van de vijf zintuigelijke tuinen, manifesteert zich nu voor u. Vanaf een heuvel waarop een stiltecentrum in de vorm van een English Parish church staat, stroomt het water dus trapsgewijs naar een fantastische waterpartij, waarin zich vele groene kikkers (Rána esculénta) bevinden. Aan de overkant op een schiereilandje ziet u de mystieke “standing stones”.

levenstuinen en yoga

Te midden van ruisende bamboebosjes klatert een muurfonteintje. Gezeten rondom een romantisch bassin luistert u naar de diversiteit aan natuurgeluiden. Afdalend in de irisvallei (of de tuin van de verdieping) wordt u onthaald door een tumultueus kikkerconcert. Als u, enige tijd later, de met honderden vlinders bezette vlindertuin met zijn geweldige veelkleurige buddleia’s verlaat, op weg naar de geurtuin, kijk dan nog eens, aan uw linkerkant omlaag, naar een waarlijk kikvorstelijk domein. Ontelbare kikkerruggetjes spiegelen zich in de warme zonnestralen tussen het kroos en de overige waterplanten. Een bijzondere ervaring.

Na de bamboetuin komen de oranje en de gele tuinen met in het verlengde daarvan de tuin van het zien. U gaat door de tuin van de tast, waar u de geëxposeerde beelden en sculpturen kunt aanraken. Gadegeslagen door de Indiaan en de Farao heeft u een mooi uitzicht op het eiland met het romantische prieel.

Meditatie en levenstuinen en chakra yoga

De verstilling vindt u dan weer een eind verderop bij het grote Boeddhabeeld aan de rand van de vijver. Na oversteken van een brug bij een waterval, ligt een romantische rozenlaan ligt nu voor u. De warmtetuin is een rustpunt. Hier kunt u dus bijkomen en genieten van een een kopje thee of koffie. Daalt u nog even af naar het subtropische kiezelstrand. Neem plaats op één van de bankjes en geniet van een meesterlijk vijverpanorama. U neemt afscheid van deze tuin van de liefde en komt aan bij het levenskruispunt. Ook hier symboliseren Charles en Hans

weer de keuzes die wij in ons leven moeten maken. Wij lopen rechtdoor en ondergaan de blauwe en de roze tuin. In de laatste is een zodiak tuin aangelegd.

levenstuinen en chakra yoga en mineralen

De mineralentuin wordt omringd door enkele stenen muurtjes en is gevuld met diverse soorten grassen. In het midden ligt een mineralenheuvel. Vanuit deze tuin hebt u dus toegang tot een waarlijk mystiek punt in de Levenstuinen, de “standing stones”. Gelegen op een schiereilandje aan een sfeervolle waterpartij. Via de vlindertuin en geurtuin, met zijn sterk geurende bloemen en planten, wordt u uiteindelijk verwelkomd en liefdevol opgenomen in de Ziel van de Levenstuinen, de witte tuin. Een Zen-achtige tuin, verstild en verborgen. U neemt dus afscheid van deze indrukwekkende tuin, passeert weer het levenskruispunt en steekt nu het kanaaltje over. U vervolgt het pad naar de klassieke tempel in de tuin van de dood.

Levenstuinen

Terence Hill (een Amerikaanse schilder) laat u dus via verfijnde en indrukwekkende muurschilderingen het verloop van het leven naar de overgang, het stervensmoment, zien.

U verlaat dus deze bijzondere natuur via de tuin van de smaak. Hier kunt u in of rondom ons 2e theehuis alles nog eens laten bezinken en uw smaakpapillen testen.

Privewandelingen die volkomen coronavirus safe zijn

Zo lang het coronavirus heerst zijn er privé wandelingen. Deze zijn volkomen coronavirus safe! Informeer even naar de mogelijkheden!

Aanmelding

Wandel je mee op 24 april om 11.00 uur stuur dan een mail naar info@yogaberrydeventer.nl  Ben je cursist dan betaal je 10 euro inclusief de entree. Ben je geen cursist dan betaal je 15.00 euro inclusief de entree. Je kunt betalen wanneer de wandeling begint. Je ontvangt na aanmelding een bevestigingsmail.

Met een groep of een privé rondleiding door deze spirituele levenstuinen en chakra yoga bestuderen, mail dan naar: info@yogaberrydeventer.nl