klimaatakkord yoga

Klimaatakkoord yoga Deventer

Klimaatakkoord yoga, waarom?

Klimaatakkoord yoga, toen ik in India in contact kwam met climate yoga was ik eerst nog erg sceptisch. Het milieu veranderen door yoga? Maar toen de president van India Modi toespraken hield in India over het milieu en yoga begon ik er al wat serieuzer over na te denken.  Al 30 jaar verzorg ik yogalessen, daarom geloof ik dat door bewustwording er verandering kan  komen. Wanneer jij bewust wordt dat je met een gebalde vuist door het leven gaat, laat je toch die vuist los? Overal zie je nu gelukkig filmpjes op internet  over het klimaat en yoga. In Nederland hoop ik door yoga een bewustzijnsverandering tot stand te brengen met de klimaatakkoord yoga.

klimaatakkoord yoga

 

De realiteit over het milieu

Hopelijk kan dit artikel ook in Nederland een bewustzijns verandering geven. Door mijn Azië reizen ben ik mij  grote zorgen gaan maken over het klimaat in de wereld. Ik heb gezien op Bali dat de stranden zijn verdwenen omdat de mensen het koraal weghaalden, in Indonesië heb ik gezien hoe eerst het oerwoud gekapt werd voor rubberbomen, deze rubberbomen plantages worden nu vervangen door palmbomen omdat de  productie van olie meer opbrengt dan de rubber. In India zie je dat meer mensen geld krijgen, door een betere economie, voor een bromfiets of een auto en dat miljoenen liters olie uit deze motorblokken geloosd worden in de natuur!

Klimaatakkoord yoga en gezondheid

Er is eindelijk een akkoord gesloten over het klimaatmaatregelen, maar het woord gezondheid komt helaas maar 2 keer voor. Ik hoop dat er in Den Haag meer wordt gekeken naar de gezondheid in dit akkoord. Warmtepompen, zonnepanelen, biogasinstallaties hebben ook hun uitwerking op onze gezondheid. Het ging helaas in het klimaatakkoord alleen om geld en regels, maar de gezondheid is helaas niet meegenomen. Met klimaatakkoord yoga kijken we holistisch.

Klimaatakkoord en warmtepomp

Bij klimaatakkoord yoga kijken we bij de warmtepomp wel naar de gezondheid. Als yogadocent week ik hoeveel stress er ontstaat door geluiden. Schiphol is een goed voorbeeld. De stress die gaat ontstaan door het gebrom van de warmtepompen moet meegenomen worden in het klimaatakkoord. Ook zit er vloeistof in warmtepompen die een bedreiging kunnen worden voor onze gezondheid. Hopelijk wordt dit in het klimaatakkoord versie 2 goed geregeld.

Klimaatakkoord yoga en de bio installaties

In het klimaatakkoord staat niets over gezondheid en de bi installaties. Hierbij komt biogas, CH4, vrij. Welke normen zijn er m.b.t. dit gas? Wat is het risico van deze installaties op de gezondheid, ze zijn zelfs wel eens geëxplodeerd. Kortom de bio installaties zijn zonder goede regelgeving schadelijk voor de gezondheid.

klimaatakkord yoga
klimaatakkoordyoga Deventer

 

Hoe ziet een klimaatyogales eruit?

Met klimaatakkoord yoga zijn we niet alleen maar bezig met yogaoefeningen, regels en akkoorden. We zien het milieu als een onderdeel van ALLES. Bij een klimaat yogales maken we steeds contact met de voeten en benen in combinatie met ons hart. De voeten brengen ons in verbinding met de aarde en de aarde vertelt ons wat nodig is. In ons hart kunnen we de liefde voelen voor de aarde en kunnen we een passie ontwikkelen om bewuster om te gaan met de natuur om ons heen. Klimaat yoga is niet zweverig maar de realiteit, we staan steeds met beide benen in de wereld.

Wil jij ook bewuster in de wereld staan met klimaat yoga? info@yogaberrydeventer.nl